Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

1,38 εκατομμύρια ευρώ έβγαλε βουλευτής της Μέρκελ! -Ποιοι έχουν παράλληλες δουλειές

Μπορεί οι Γερμανοί να μας κουνούν το δάκτυλο σε κάθε ευκαιρία, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς κάνουν…χρυσές δουλειές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση βουλευτή της Μέρκελ, ο οποίος εκτός από το μισθό του, έβγαλε από το λογιστικό του γραφείο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ!

Όπως αποκάλυψε το το περιοδικό Der Spiegel μαζί με την οργάνωση «Πρωτοβουλία Διαφάνειας-Παρατηρητήριο Βουλευτών», ένας στους τέσσερις βουλευτές στη Γερμανία έχει επιπλέον έσοδα παράλληλα με τη βουλευτική του αποζημίωση.

Κατά τα ίδια στοιχεία, οι Γερμανοί βουλευτές από το φθινόπωρο του 2017 κέρδισαν συνολικά πάνω από 16 εκατομμύρια ευρώ από αυτές τις παράλληλες δραστηριότητες.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι 202 από τους συνολικά 709 βουλευτές, δηλαδή τουλάχιστον ο ένας στους τέσσερις, έχει πληρωθεί για μια τουλάχιστον παράλληλη δραστηριότητα. Οι Γερμανοί βουλευτές επιτρέπεται σαφώς να έχουν και άλλες απολαβές, εκτός από τη βουλευτική τους αποζημίωση. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων να «αποτελεί το επίκεντρο των δραστηριοτήτων».

Ωστόσο υπάρχουν επικρίσεις, κυρίως σχετικά με τις επιπλέον απολαβές βουλευτών για θέσεις που σχετίζονται με τον χώρο της οικονομίας. Και αυτό γιατί αυτές οι θέσεις θεωρούνται «κερκόπορτα» για διάφορους λομπίστες, όπως εξηγεί η Λέα Μπράιαντ εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης «Πρωτοβουλία Διαφάνειας-Παρατηρητήριο Βουλευτών».

Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι στην κορυφή

Οι επιπλέον απολαβές δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της γερμανικής Βουλής. Τις υψηλότερες απολαβές με 1,38 εκατομμύρια ευρώ έχει ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Σεμπάστιαν Μπρεμ. Διατηρεί φοροτεχνικό γραφείο με 241 πελάτες. Όπως πάντως σπεύδει να διευκρινίσει, δεν πρόκειται για προσωπικό κέρδος, αλλά για τον συνολικό τζίρο του γραφείου, το οποίο απασχολεί 25 συνεργάτες και άλλους φοροτεχνικούς.

Στις πρώτες δέκα θέσεις των πιο πλούσιων βουλευτών από επιπλέον εισοδήματα βρίσκονται κυρίων νομικοί και φοροτεχνικοί. Πολύ καλές είναι και οι αμοιβές που προέρχονται από ομιλίες. Ο Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρος των Φιλελευθέρων και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, δήλωσε πάνω από 300.000 ευρώ πρόσθετες αμοιβές, οι οποίες προέρχονται από συνολικά 50 ομιλίες. Πολύ δραστήριος σε αυτόν τον τομέα είναι και ο Γκρέγκορ Γκύζι, βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά» με συνολικά 90 ομιλίες και συμμετοχές σε συζητήσεις. Σε όλα αυτά προστίθενται και τα έσοδα που έχει από το δικηγορικό του γραφείο.

Οι περισσότεροι βουλευτές με επιπλέον εισοδήματα προέρχονται από την Χριστιανική Ένωση (CDU) και τους Φιλελεύθερους (FDP), ενώ οι λιγότεροι από το κόμμα των Πρασίνων.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι πάντως ότι ο αριθμός των βουλευτών με παράλληλες δραστηριότητες έχει αυξηθεί (από 22% στην αρχή της βουλευτικής περιόδου σε 28% σήμερα) και συχνά το βουλευτικό αξίωμα χρησιμοποιείται ως μέσο για την προσέλκυση και άλλων δραστηριοτήτων.

Πηγή: DW

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ