Φλέγεται το Κίεβο – Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις 

«Δεν ξέρω πόσο θα ζω ακόμα» είπε ο Ζελένσκι

Must Read

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, μετά την απόφαση του Ρώσου Προέδρου να δώσει εντολή για εισβολή στα ουκρανικά εδάφη.

Η Ρωσία έχει περικυκλώσει την Ουκρανία και επιτίθεται από βορρά, νότο και ανατολή, ενώ ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν «χτυπήσει» μέχρι στιγμής και το αεροδρόμιο Αντόνοβ το οποίο βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, μέρος του οποίου έχει τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ ακούγονται σειρήνες πολέμου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κήρυξε την χώρα σε κατάσταση πολέμου, ενώ πριν λίγη ώρα ο δήμαρχος του Κιέβου, ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη. «Δεν ξέρω πόσο θα ζω ακόμα» είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αυστριακό Καγκελάριο, Καρλ Νεχάμε. «Είχαμε μία δραματική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι» δήλωσε σήμερα από τη Βιέννη ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ. «Ο Ουκρανός ηγέτης μου είπε ότι φοβάται για τη ζωή του και για την τύχη της χώρας του».

https://twitter.com/JoManji96425471/status/1496871228338016261

Ρωσικά στρατεύματα από την πλευρά της Λευκορωσίας εισήλθαν σήμερα σε μια περιοχή κοντά στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Από την πλευρά του, το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στον χώρο αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, επικαλούμενο τον σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών Αντόν Γκερατσένκο.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του Κιέβου δήλωσε ότι 4 σταθμοί του μετρό θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια για τις αεροπορικές επιδρομές, ενώ η ουκρανική ηγεσία στην περιοχή του Ντονέτσκ ανέφερε πως ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα νοσοκομείο εκεί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι.

Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 100 Ουκρανοί και Ρώσοι στρατιώτες, ενώ υπάρχουν πολλοί τραυματίες.

Εντολή να αντιμετωπίζονται με σεβασμό οι Ουκρανοί στρατιωτικοί

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έδωσε ειδική εντολή σε όλους τους διοικητές των στρατιωτικών μονάδων να αντιμετωπίζουν με σεβασμό τους Ουκρανούς στρατιωτικούς, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ.

Στην εντολή υπογραμμίζεται ότι «δεδομένου ότι οι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σε αντίθεση με τους εθνικιστές, έδωσαν όρκο στον ουκρανικό λαό και υπακούουν σε εντολές, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό». Ο Κανασένκοφ δήλωσε ότι η Ρωσία κατέστρεψε 74 υπέργειους στόχους στρατιωτικών υποδομών, «μεταξύ των οποίων 11 αεροδρόμια, τρία κέντρα διοίκησης, σημείο ναυτικής βάσης του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, καθώς και 18 σταθμούς ραντάρ αντιαεροπορικής άμυνας των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και Buk-M1».

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, κατά την πορεία των πολεμικών ενεργειών παραδόθηκαν 14 Ουκρανοί στρατιωτικοί ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα μαχητικό ελικόπτερο και τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 της Ουκρανίας.

ΥΠΑ: Notam για απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας

Την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας προβλέπει αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Επίσης συνιστάται να αποφεύγονται όλες οι διελεύσεις πολιτικών αεροσκαφών από τους εναέριους χώρους (FIR) που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει ότι εκδόθηκε αεροπορική οδηγία (notam), με ισχύ από σήμερα και με τρίμηνη διάρκεια, μετά από το Δελτίο Πληροφοριών του Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΑSA), σχετικά με το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας και την απαγόρευση διελεύσεων των πολιτικών αεροσκαφών λόγω της υψηλής επικινδυνότητας που υπάρχει στην περιοχή από την στρατιωτική δραστηριότητα.

Επίσης, η αεροπορική οδηγία συνιστά στους αερομεταφορείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τη χρήση του εναέριου χώρου και στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας.

Βομβαρδισμοί και στη Μαριούπολη

Οι άνθρωποι στην Μαριούπολη, μια πόλη στρατηγικής σημασίας στην νοτιοανατολική Ουκρανία, ξύπνησαν σήμερα με τον ήχο εκρήξεων και κάποιοι από αυτούς άρχισαν να μαζεύουν τα πράγματά τους για να φύγουν αφού η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Η Μαριούπολη, το κύριο λιμάνι της ανατολικής Ουκρανίας, δεν δέχθηκε επίθεση κατά την έναρξη της εισβολής. Ωστόσο πριν λίγη ώρα σύμφωνα με πληροφορίες, βομβαρδίστηκε ένα κτίριο σε ανοιχτή αγορά και υπάρχουν νεκροί. Παρά τις εκρήξεις που ακούγονταν από την πλευρά των ανατολικότερων προαστίων της, κάποιοι προσπάθησαν στην αρχή να συνεχίσουν την καθημερινή τους ρουτίνα. Η χαλυβουργία της Μαριούπολης –που είναι σημαντική για τις ουκρανικές εξαγωγές– άνοιξε, ενώ ψαράδες πήραν θέση κατά μήκος του ποταμού Κάλμιους της πόλης αυτής με τους περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές δεν επιτέθηκαν στην Μαριούπολη όταν κατέλαβαν ζώνες εδάφους στην ανατολική Ουκρανία κατά τη σύγκρουση που ξέσπασε το 2014. Ενδεχόμενη κατάληψή της τώρα θα επέτρεπε στη Μόσχα να συνδέσει την Κριμαία, την οποία έχει προσαρτήσει, με τα εδάφη των θυλάκων των αυτονομιστών και να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας, αυξάνοντας τις οικονομικές πιέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το νέο πακέτο κυρώσεων

To νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας «θα περιλαμβάνει οικονομικές κυρώσεις που περιορίζουν σκληρά την πρόσβαση της Ρωσίας στις κεφαλαιαγορές», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Αυτές οι κυρώσεις θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο (στη Ρωσία). Η οικονομία της Ρωσίας έχει ήδη αντιμετωπίσει έντονες πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες», τόνισε συμπληρώνοντας ότι «θα καταστείλουν την οικονομική ανάπτυξή» της. Επίσης, η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι «ο δεύτερος βασικός πυλώνας των κυρώσεων αφορά τον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας σε κρίσιμης σημασίας τεχνολογία».

«Τα μέτρα μας θα αποδυναμώσουν την τεχνολογική θέση της Ρωσίας σε βασικούς τομείς, από τους οποίους η ελίτ κερδίζει τα περισσότερα χρήματά της», ανέφερε. Επιπροσθέτως, τόνισε ότι «είναι ο Πρόεδρος Πούτιν που θα πρέπει να το εξηγήσει αυτό στους πολίτες του. Γνωρίζω ότι ο ρωσικός λαός δεν θέλει αυτόν τον πόλεμο».

Τέλος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ εργάστηκαν στενά και αυτή η κρίση θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά. Είναι κοινό μας καθήκον να αντισταθούμε στη σοβαρότερη επιθετική ενέργεια σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και δεκαετίες. Η ενότητά μας είναι η καλύτερη δύναμή μας».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This