Σε εξέλιξη η ελληνική επιχείρηση στη Μαριούπολη – Νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Λευκορωσίας

Δραματική προειδοποίηση του ΟΗΕ για την παγκόσμια αλυσίδα τροφίμων

Must Read

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ξεκίνησε προ ολίγου η επιχείρηση εκκένωσης μέρους του προσωπικού του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Ελλήνων πολιτών. Η πομπή αυτοκινήτων, υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, αναχώρησε οδικώς από τη Μαριούπολη.

Στο ελληνικό κομβόι βρίσκονται μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, όλοι οι δημοσιογράφοι και όσοι Έλληνες πολίτες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την υπό πολιορκία ουκρανική πόλη.

Διαβάστε ακόμα: Σε κατάσταση πολιορκίας: Συντρίμμια στο Χάρκοβο – «Έχουν εντολές να σβήσουν την ιστορία μας», λέει ο Ζελένσκι

Η πομπή θα κινηθεί στο άνοιγμα ειρηνευτικού «διαδρόμου» διαφυγής από την Μαριούπολη προς την πόλη Ζαπορίζιε μια απόσταση 227 χιλιομέτρων και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν, θα κινηθεί προς τα σύνορα με την Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.

Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων από τη Μαριούπολη αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open και στην ΕΡΤ.

«Πρόκειται για μία δύσκολη αποστολή εν μέσω μίας εμπόλεμης κατάστασης», είπε και συνεχάρη τους Έλληνες διπλωμάτες που κράτησαν ανοικτό το προξενείο και συνοδεύουν σήμερα το ανθρωπιστικό κομβόι.

Σχετικά με τη στάση της Ελλάδας, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «βρίσκεται ταγμένη με το διεθνές δίκαιο και είναι ταγμένη απέναντι στον αναθεωρητισμό και σε οποιονδήποτε θέλει να διασαλεύσει την ειρήνη στην Ευρώπη».

Όσον αφορά τον ρόλο της Ευρώπης, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε πως «η Ευρώπη ξύπνησε και πλέον αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να έχει γεωπολιτικό ρόλο στη γειτονιά της και στα ζητήματα ασφάλειας» και ότι ορθώνεται απέναντι σε εκείνους που θεωρούν τον πόλεμο ως μέσο ανατροπής των συνθηκών και των συνόρων.

Νέες κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας

Διπλωμάτες της ΕΕ ενέκριναν την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας «για τη στήριξή της στον ρωσικό στρατό που έχει εισβάλει στην Ουκρανία», δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Reuters.

Δεύτερος αξιωματούχος είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα ότι ο στόχος των νέων κυρώσεων εναντίον του Μινσκ είναι να εμποδίσουν τις εξαγωγές και άλλων λευκορωσικών προϊόντων στην ΕΕ, πέραν αυτών στα οποία έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις.

Τα περιοριστικά μέτρα θα πλήξουν επίσης ολιγάρχες, την κεντρική τράπεζα της Λευκορωσίας και θα αποκόψουν τις λευκορωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, σύμφωνα με τον δεύτερο αξιωματούχο.

Διαβάστε ακόμα: «Είναι υπό συζήτηση», ο δεύτερος γύρος συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας

Η παγκόσμια αλυσίδα ανεφοδιασμού τροφίμων κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί 

«Η παγκόσμια αλυσίδα ανεφοδιασμού τροφίμων κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις που παρακολουθούν με ανησυχία τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας οι οποίες βασίζονται στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τις δύο αυτές χώρες.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι μεγάλοι εξαγωγοί γεωργικών προϊόντων, όμως οι σοδειές στην Ουκρανία πλέον κινδυνεύουν, ενώ στη Ρωσία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Περισσότερα από τα μισά τρόφιμα που διανέμει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) σε περιοχές όπου υπάρχουν κρίσεις προέρχονται από την Ουκρανία.

«Ήδη υπάρχουν 276 εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν από οξεία πείνα σε 81 χώρες», δήλωσε ο Μάρτιν Φρικ, διευθυντής του γραφείου στο Βερολίνο του WFP. «Ο κόσμος απλώς δεν μπορεί να αντέξει μία ακόμη σύγκρουση».

«Ο πόλεμος του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν προκαλεί μόνο μια ανυπολόγιστη τραγωδία στην Ουκρανία, οι επιπτώσεις του θα γίνουν αισθητές πέρα από τα σύνορά της», σημείωσε ακόμα ο Φρικ.

Η Αίγυπτος, με πληθυσμό 100 εκατομμυρίων ανθρώπων, εισάγει το περισσότερο σιτάρι που έχει ανάγκη είτε από τη Ρωσία είτε από την Ουκρανία. Το ίδιο ισχύει και για την Τυνησία.

Οι άνθρωποι και στις δύο αυτές χώρες βασίζουν μεγάλο μέρος της διατροφής τους στο ψωμί, καθώς αυτό υπόκειται σε κρατικές επιδοτήσεις και κατά συνέπεια είναι ευρέως διαθέσιμο. Ειδικοί στην Τυνησία τώρα προειδοποιούν για αυξήσεις στις τιμές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και αναζητούν άλλες πηγές εισαγωγής σιταριού, όπως η Ρουμανία και η Αργεντινή.

Όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτές οι εναλλακτικές πηγές θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This