Οι συνομιλίες ξεκινούν, οι μάχες συνεχίζονται – «Τώρα περνάμε στην αντεπίθεση», λένε οι Ουκρανοί

Οι εξελίξεις στα μέτωπα των μαχών - Διεθνείς κολοσσοί αποχωρούν από Ρωσία και Λευκορωσία

Must Read

Την ώρα που το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωνε ότι «πάμε τώρα από την άμυνα, σε λειτουργία αντεπίθεσης», οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεση και περικύκλωση στρατηγικών ουκρανικών πόλεων.

«Οι γραμμές άμυνας της Ουκρανίας αντέχουν ενάντια στη ρωσική επίθεση», είπε στο πρωινό του διάγγελμα ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε καμία ανάπαυλα στον βομβαρδισμό της Ουκρανίας από τη Μόσχα από τα μεσάνυχτα.

Με τη σειρά του ο ΟΗΕ δήλωσε πως περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα.

Και εν μέσω αυτών των εξελίξεων, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών στη Λευκορωσία, με τους οικοδεσπότες να λένε ότι θα γίνουν κανονικά, παρότι νωρίτερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ άφησε πολλά ερωτηματικά για τη διεξαγωγή τους.

Ουκρανική αντιπροσωπεία ταξιδεύει με ελικόπτερο για να συναντηθεί με Ρώσους ομολόγους για τον δεύτερο γύρο συνομιλιών, σύμφωνα με το Reuters επικαλούμενο σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου.

«Οι συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα ξεκινήσουν σε λίγες ώρες», δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μικχάιλο Ποντόλιακ ο οποίος σε διαδικτυακή ανάρτηση ανέβασε και φωτογραφία μέσα από το ελικόπτερο.

Τι γίνεται στη Χερσώνα

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στη Χερσώνα, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Hennadiy Laguta, εν μέσω αντικρουόμενων αναφορών για την τύχη της στρατηγικής σημασίας πόλης.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι κατέλαβε τη Χερσώνα χθες, αλλά η Ουκρανία είπε ότι οι δυνάμεις της συνεχίζουν να υπερασπίζονται την πόλη και λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας των περίπου 250.000 ανθρώπων.

Ο δήμαρχος της Χερσώνας Ιγκόρ Κολικάγεφ, σε μια ανάρτηση στο Facebook νωρίς σήμερα έγραψε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν το δημαρχείο και ότι οι κάτοικοι πρέπει να υπακούουν στην απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε από αυτούς που αποκάλεσε «ένοπλους επισκέπτες».

Άλλοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην πόλη περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 μ.μ. έως τις 6 το πρωί με μόνο σε αυτοκίνητα που μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης να επιτρέπεται η είσοδος στην πόλη.

Συντρίμμια στο Χάρκοβο

Περικυκλωμένη η Μαριούπολη – Μετρά τα κομμάτια του το Κίεβο

Το νότιο λιμάνι της Ουκρανίας, η Μαριούπολη, περικυκλώνεται από ρωσικά στρατεύματα, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών Άντον Χεραστσένκο.

Διαβάστε ακόμα: Στις φλόγες η Μαριούπολη, πληροφορίες για πολλαπλή απόβαση

«Οι κατακτητές θέλουν να το μετατρέψουν σε πολιορκημένο Λένινγκραντ», είπε, αναφερόμενος στην πολιορκία της τότε σοβιετικής πόλης από τη Ναζιστική Γερμανία, όπου περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια δύο ετών αποκλεισμού.

Σε ότι αφορά το Κίεβο που σφυροκοπήθηκε το βράδυ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βιτάλι Κλίτσκο, η κατάσταση στην πρωτεύουσα είναι «δύσκολη αλλά υπό έλεγχο».

Ο Κλίτσκο είπε ότι δεν υπήρξαν θύματα κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι οι νυχτερινές εκρήξεις ήταν ουκρανικές αντιαεροπορικές άμυνες που έπληξαν εισερχόμενους ρωσικούς πυραύλους, ανέφερε το Reuters.

Είπε ακόμα ότι η τοποθεσία του συστήματος θέρμανσης που υπέστη ζημιά από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, θα επισκευαστεί σήμερα.

Πλήττεται και το Τσέρνιγκοφ

Από το πρωί οι Ουκρανοί αναφέρουν βομβαρδισμό των Ρώσων και στην πόλη Τσέρνιγκοφ της βόρειας Ουκρανίας. Μετά από μια δεξαμενή πετρελαίου, οι εικόνες που κυκλοφόρησαν δείχνουν συγκροτήματα κατοικιών να έχουν χτυπηθεί.

«Για όνομα του Θεού, προστατέψτε τους αμάχους»

«Για όνομα του Θεού, προστατέψτε τους αμάχους στην Ουκρανία και αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας», κάλεσε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια Μάρτιν Γκρίφιθς απευθυνόμενους στις αντιμαχόμενες πλευρές και κυρίως στους Ρώσους.

«Τώρα που έχουμε τους όρους να κάνουμε τη δουλειά μας, έχουμε ανάγκη οι αντιμαχόμενες πλευρές να μας επιτρέψουν να το κάνουμε και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε ο Γκρίφιθς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP, υπογραμμίζοντας ότι χάρη στη γενναιοδωρία των δωρητών του ΟΗΕ συγκεντρώθηκαν μέσα σε δύο ημέρες 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια από το 1,7 δισεκ. που είχε ζητήσει ο οργανισμός ως έκτακτη βοήθεια.

Αποχωρήσεις διεθνών κολοσσών

Ο σουηδικός κολοσσός επίπλων Ikea ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των δραστηριοτήτων του στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, μια κίνηση που επηρεάζει σχεδόν 15.000 υπαλλήλους, 17 καταστήματα και 3 σημεία παραγωγής.

«Ο πόλεμος έχει τεράστιο ανθρώπινο αντίκτυπο και μεταφράζεται επίσης σε σοβαρή διατάραξη της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίου, λόγους για τους οποίους οι εταιρίες του ομίλου αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τις δραστηριότητες της Ikea στη Ρωσία», ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωση προς το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέροντας επίσης την αναστολή στη Λευκορωσία.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τη λειτουργία των εργοστασίων της στη Ρωσία «μέχρι νεοτέρας», ενώ διακόπτει και τις πωλήσεις αυτοκινήτων της στη χώρα.

Σύμφωνα με την εταιρία, διακόπτεται άμεσα η παραγωγή στα εργοστάσια της Καλούγκα και του Νίζνι Νόβγκοροντ. «Με την αναστολή του συνόλου των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας στη Ρωσία, αντιδρούμε στη μεγάλη αβεβαιότητα και τις ανατροπές της γενικής κατάστασης», ανακοίνωσε η VW. Χθες, Τετάρτη, η Mercedes-Benz ανακοίνωσε επίσης ότι διακόπτει τις πωλήσεις αυτοκινήτων της στη Ρωσία, καθώς και τη λειτουργία των εγκαταστάσεών της στη χώρα.

Η κατασκευάστρια εταιρεία παιχνιδιών Lego ανέστειλε τις παραδόσεις παραγγελιών σε 81 καταστήματα στη Ρωσία ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Finans.

«Αναστείλαμε όλες τις παραδόσεις προϊόντων στη Ρωσία στον απόηχο των κυρώσεων και του απρόβλεπτου επιχειρησιακού περιβάλλοντος», μετέδωσε το Finans επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο της Lego.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This