Reuters: Το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στην κορυφή της ατζέντας των G7

Οι υψηλότερες τιμές για τους δυτικούς καταναλωτές και η απειλή νέων αντιποίνων από τον Πούτιν τα βασικότερα προβλήματα του συγκεκριμένου μέτρου

Must Read

Με την ενεργειακή κρίση να οδηγεί την Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο ολοταχώς σε έναν εφιαλτικό χειμώνα, οι G7 συζητούν για την επιβολή ανωτάτου ορίου στην τιμή αγοράς του ρωσικού πετρελαίου, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν μία από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Reuters, το εν λόγω σχέδιο, σύμφωνα με αναλυτές, θα μπορούσε να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα, όμως πιθανότατα θα μπορούσε (και) να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου μέσα στους επόμενους μήνες. Αξιωματούχοι των χωρών του γκρουπ των G7, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, τονίζουν ότι το πρωτόγνωρο αυτό μέτρο, που πιθανότατα θα αρχίσει να ισχύει στις 5 Δεκεμβρίου, θα μειώσει τα έσοδα που λαμβάνει η Ρωσία για το πετρέλαιο, χωρίς όμως να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου της στους καταναλωτές.

Όπως, ωστόσο, αναφέρει το ρεπορτάζ, το συγκεκριμένο μέτρο ενέχει σημαντικό ρίσκο, καθώς, εάν το πλάνο των Ευρωπαίων έπαιρνε «σάρκα και οστά», ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να αντιδράσει με τρόπο που θα προκαλούσε ακόμα ένα «κραχ» στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου. Ακριβώς ό,τι κάνει και με το φυσικό αέριο, δηλαδή.

Πρόσκληση σε Ινδία και Κίνα για συμμετοχή στη «συμμαχία»

Οι χώρες των G7 -ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς- καθώς και η Ευρωπαϊκή Ενωση επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες του εν λόγω σχεδίου, με το το Reuters να μεταδίδει πως η ομάδα των 7 ισχυρών οικονομιών του πλανήτη θέλει να επιστρατεύσει και άλλες χώρες στη «συμμαχία», συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας, οι οποίες αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία με μεγάλες εκπτώσεις, μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, η Μόσχα έχει καταφέρει να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τα έσοδά της, μέσω αυτών των αυξημένων πωλήσεων αργού πετρελαίου στην Ινδία και την Κίνα. Αλλά ακόμη κι αν η Ινδία και η Κίνα δεν συμμετάσχουν στη «συμμαχία», ένα ανώτατο όριο στην τιμή θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των τιμών για την Ασία σε άλλους καταναλωτές. Ο Βοηθός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, Μπεν Χάρις, δήλωσε στις 9 Σεπτεμβρίου ότι εάν η Κίνα διαπραγματευτεί μια ξεχωριστή έκπτωση 30%-40% στο ρωσικό πετρέλαιο, λόγω του ανώτατου ορίου τιμών «το θεωρούμε νίκη».

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, θα χρειαστούν εβδομάδες μέχρι να αποφασιστεί η τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου. Η ClearView Energy Partners, με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι μιλούν για ένα εύρος 40-60 δολαρίων ανά βαρέλι για το αργό πετρέλαιο. Το ανώτερο όριο αυτού του εύρους είναι σύμφωνο με τις τιμές που ιστορικά είχε το ρωσικό αργό, ενώ το κατώτερο όριο είναι κοντά στο οριακό κόστος παραγωγής της Ρωσίας, λένε οι αναλυτές.

Τα μέλη του συνασπισμού που έχουν μακροχρόνιες οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία θα μπορούσαν να πιέσουν για ένα υψηλότερο ανώτατο όριο, ενώ ένα πολύ χαμηλό όριο θα μπορούσε να αφαιρέσει μερίδιο αγοράς από τη Σαουδική Αραβία και άλλους παραγωγούς πετρελαίου. Το ρωσικό αργό τιμολογείται με έκπτωση σε σχέση με το διεθνές σημείο αναφοράς Brent και η G7 θέλει να διατηρήσει αυτή τη διαφορά μεγάλη, για να μειώσει τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο.

Υψηλότερες τιμές

Ωστόσο, η επίτευξη μιας μεγάλης διαφοράς θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερες τιμές για τους δυτικούς καταναλωτές, καθώς η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, μετά τη Σαουδική Αραβία.

Ο πρόεδρος Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Ρωσία θα σταματήσει να πουλά πετρέλαιο σε χώρες που θα επιβάλουν το ανώτατο όριο και οι φόβοι σχετικά με την απειλή αυτή θα μπορούσαν να προκαλέσουν άνοδο στις αγορές πετρελαίου πριν από τον Δεκέμβριο. Οι υψηλότερες τιμές θα μπορούσαν επίσης να είναι επικίνδυνες για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, όπου οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να απαντήσει με τη λήψη και άλλων κυρώσεων.

Κομισιόν: Πλάνα για τη μείωση στη ζήτηση της ενέργειας

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Κομισιόν ετοιμάζεται να προτείνει σχέδια για μείωση της ζήτησης ενέργειας και αναδιανομή μέρους των κερδών των ενεργειακών εταιρειών, με στόχο την προστασία των καταναλωτών από τον αντίκτυπο της κρίσης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει δύο στόχους για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας: μείωση της συνολικής κατανάλωσης και έναν υποχρεωτικό όρο για τη μείωση της ζήτησης κατά τη διάρκεια επιλεγμένων ωρών αιχμής. Ο υποχρεωτικός στόχος για τις ώρες αιχμής θα περιλαμβάνει την επιλογή 3-4 ωρών ανά ημέρα. Θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει ώρες όπου η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αναμένεται να είναι χαμηλή.

Θα στοχεύσει, επίσης, στο να περιοριστούν τα υπερβολικά έσοδα των εταιρειών που παράγουν ενέργεια, από άλλες πηγές εκτός του φυσικού αερίου. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ορίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τεχνολογίες όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο λιγνίτης ή η πυρηνική ενέργεια.

Όπως τονίζει το Bloomberg, η πρόκληση θα είναι να βρεθεί μια λύση σε επίπεδο Ε.Ε. που θα ταιριάζει σε κάθε ένα από τα κράτη – μέλη με τις ποικίλες πηγές ενέργειας, πλούτου και βιομηχανικής ισχύος.

*φωτο αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This