Η Ρωσία απειλεί να ξανακλείσει τους διαδρόμους στη Μαύρη Θάλασσα, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της

Η συμφωνία της εξαγωγής σιτηρών «θα πρέπει να είναι ισότιμη και να εφαρμόζεται δίκαια από όλες τις πλευρές», διαφορετικά...

Must Read

Έτοιμη να αποχωρήσει από τη συμφωνία εξαγωγών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας φαίνεται πως είναι η Ρωσία, στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν συγκεκριμένα αιτήματά της.

Αυτό δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Ρώσος πρεσβευτής στο γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη, Γκενάντι Γκατίλοφ, υποστηρίζοντας πως η Μόσχα έχει διατυπώσει εγγράφως στα Ηνωμένα Έθνη τις ανησυχίες της αναφορικά με τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, απειλώντας να μην προχωρήσει στην ανανέωση της συμφωνίας τον επόμενο μήνα, εκτός κι αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της. Η εν λόγω συμφωνία, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον Ιούλιο, άνοιξε το δρόμο στην Ουκρανία να ξαναρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που παρέμεναν αποκλεισμένα από τη ρωσική εισβολή, με τη Μόσχα να εξασφαλίζει εγγυήσεις για τις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Reuters, ο Γκατίλοφ τόνισε ότι η Μόσχα παρέδωσε χθες Τετάρτη μια επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία παραθέτει έναν κατάλογο παραπόνων. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ πρόκειται να επισκεφθούν τη Μόσχα την Κυριακή, για να συζητήσουν την ανανέωση της συμφωνίας. «Αν δούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα για τη ρωσική πλευρά της συμφωνίας –εξαγωγή ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων– τότε μας συγχωρείτε, θα πρέπει να τη δούμε με διαφορετικό τρόπο», είπε, αρνούμενος, πάντως, να δώσει αντίγραφο της επιστολής.

Σε ερώτηση αν η Ρωσία ενδέχεται να αρνηθεί να υποστηρίξει την ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά λόγω των ανησυχιών, είπε: «Υπάρχει μια πιθανότητα… Δεν είμαστε ενάντια στις παραδόσεις σιτηρών, αλλά αυτή η συμφωνία θα πρέπει να είναι ισότιμη, θα πρέπει να είναι δίκαιη και να εφαρμόζεται δίκαια από όλες τις πλευρές».

Ο Γκατίλοφ, διπλωμάτης καριέρας και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, πριν αναλάβει το πόστο του πρεσβευτή στον ΟΗΕ, τόνισε ότι βλέπει να εξασθενούν οι προοπτικές για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων για τον σχεδόν οκτάμηνο πόλεμο στην Ουκρανία.  Ανέφερε αυτό που αποκάλεσε «τρομοκρατικές ενέργειες», όπως η έκρηξη σε γέφυρα προς την Κριμαία. «Όλα αυτά καθιστούν πιο δύσκολη την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης», είπε σχετικά.

Ανέφικτη την παρούσα στιγμή μια συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν

Ερωτηθείς, εξάλλου, αναφορικά με την προοπτική μιας συνάντησης μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Γκατίλοφ δήλωσε ότι αυτή δεν είναι εφικτή, δεδομένου του επιπέδου της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. «Κάνει τις ΗΠΑ μέρος της σύγκρουσης», τόνισε. Ωστόσο, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος για άλλα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, όπως η πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και περαιτέρω ανταλλαγές κρατουμένων.

Θυμίζουμε πως η συμφωνία εξαγωγών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας βοήθησε στην αποσόβηση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, καθότι Ρωσία και Ουκρανία αποτελούν δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, με την πρώτη να είναι, παράλληλα, ο νούμερο ένα εξαγωγέας λιπασμάτων. Ωστόσο, η Μόσχα έχει επανειλημμένα παραπονεθεί για την εφαρμογή της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πώληση λιπασμάτων και τροφίμων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This