Με βέτο απειλεί η Βουλγαρία τα Σκόπια για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Επιθέσεις με πυροβολισμούς σε γραφεία βουλγάρικων συλλόγων

Must Read

«Ο δρόμος των Σκοπίων για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση περνά μέσα από την αναγνώριση και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Βουλγάρων», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε στα Σκόπια ο Βούλγαρος πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, απειλώντας ουσιαστικά για «βέτο» στην ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αιτία ήταν οι πυροβολισμοί κατά βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου στην Οχρίδα, για την οποία ο Ράντεφ σχολίασε ότι ήταν «απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που καλλιεργείται επί δεκαετίες κατά των Βουλγάρων».

Πρόκειται για την τρίτη επίθεση στον σύλλογο μέσα σε ένα μήνα από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία του, με τα υπουργεία Εξωτερικών στη Σόφια και τα Σκόπια να σπεύδουν να καταδικάσουν την επίθεση.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας δήλωσε ότι η ηγεσία του κράτους και ο λαός της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» πρέπει να καταλάβουν ότι ο δρόμος προς την ΕΕ περνά μέσα από την αναγνώριση και τον σεβασμό των Βούλγαρων στη χώρα αυτή, της πολιτιστικής και ιστορικής τους κληρονομιάς, όπως μεταδίδει το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Και συνέχισε στέλνοντας το μήνυμα: «Όταν βρισκόμασταν υπό τεράστια πίεση προκειμένου να επιτρέψουμε στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας την άνευ όρων έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ, επέβαλα βέτο δύο φορές. Πρώτα πρέπει να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά τους με την προσθήκη τους στο Σύνταγμα της χώρας και μετά να ανοίξει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις».

Το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια καταδίκασε την επίθεση δηλώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες βανδαλισμού θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών και ότι η ενέργεια αυτή αντιβαίνει στις προσδοκίες ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών στη Σόφια δεν αποδέχθηκε τον χαρακτηρισμό «ενέργεια βανδαλισμού» και την χαρακτήρισε «σοβαρή εγκληματική ενέργεια».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This