Συντονισμένη επιχείρηση από 13 χώρες κατάφερε να εξαρθρώσει το περίφημο «Hive», ένα από τα πλέον… δραστήρια δίκτυα κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως, το οποίο φέρεται να είχε βάλει στο στόχαστρό του τουλάχιστον 1.500 επιχειρήσεις και οργανισμούς σε 80 χώρες, με στόχο να αποσπάσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε λύτρα.
«Την περασμένη νύχτα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξάρθρωσε ένα διεθνές δίκτυο που, χρησιμοποιώντας λογισμικό εκβίασης, έλαβε ή προσπάθησε να αποσπάσει λύτρα ύψους εκατομμυρίων δολαρίων από τα θύματά του», είπε ο γενικός εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Big news! In a coordinated effort, 13 countries seized infrastructure of the notorious Hive ransomware-as-a-service. Victims can now regain access to their data without paying the cybercriminals! #cybersecurity #security #cybercrime #hiveraahttps://t.co/IPqsf6c2KH
— Hack Reports (@HackReports) January 26, 2023
Οι διακομιστές της οργάνωσης κατασχέθηκαν και η ομοσπονδιακή αστυνομία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον ιστότοπό της στο «σκοτεινό διαδίκτυο» (dark web), τον ανώνυμο διαδικτυακό ιστό που δεν χρησιμοποιούν οι κοινοί χρήστες.
Η επιχείρηση έγινε από τις αμερικανικές αρχές σε συνεργασία με τις αρχές της Γερμανίας και της Ολλανδίας, καθώς και τη Europol, ανέφερε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι, διευκρινίζοντας ότι η έρευνα συνεχίζεται και όσοι εμπλέκονται με το δίκτυο «Hive» απειλούνται με σύλληψη. Ο Ρέι κάλεσε, επίσης, τους πολίτες να μάθουν τους κανονισμούς που αφορούν τις διαβαθμισμένες πληροφορίες και να τις χειρίζονται καταλλήλως.
Attorney General Merrick Garland said the group, called Hive, hacked hospitals, school districts, financial firms and other entities https://t.co/9Rgx5Fh3U3
— The Washington Post (@washingtonpost) January 26, 2023
Η οργάνωση Hive εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2021 και φέρεται ότι συγκέντρωσε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια από λύτρα. Τα μέλη της διείσδυαν σε πληροφοριακά συστήματα με παράνομο λυτρισμικό, κρυπτογραφούσαν τα δεδομένα των εταιρειών και απαιτούσαν να τους καταβληθούν χρήματα για να ξεμπλοκάρουν τα δίκτυα.
Σύμφωνα με εταιρείες που ειδικεύονται στην κυβερνοασφάλεια, το λογισμικό της «Hive» χρησιμοποιήθηκε εναντίον αμερικανικών νοσοκομείων, στη γερμανική αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών Telemarkt και στην ινδική αυτοκινητοβιομηχανία Tata. Οι εισαγγελικές αρχές της Στουτγάρδης, στη Γερμανία, εκτιμούν ότι η ομάδα ευθύνεται για περισσότερες από 1.500 κυβερνοεπιθέσεις σε όλον τον κόσμο, οι 70 από τις οποίες έγιναν στη Γερμανία.