ΗΠΑ: Εξαρθρώθηκε δίκτυο που απέσπασε τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια σε λύτρα μέσω κυβερνοεπιθέσεων

Η ομοσπονδιακή αστυνομία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον ιστότοπό της οργάνωσης στο dark web

Must Read

Συντονισμένη επιχείρηση από 13 χώρες κατάφερε να εξαρθρώσει το περίφημο «Hive», ένα από τα πλέον… δραστήρια δίκτυα κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως, το οποίο φέρεται να είχε βάλει στο στόχαστρό του τουλάχιστον 1.500 επιχειρήσεις και οργανισμούς σε 80 χώρες, με στόχο να αποσπάσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε λύτρα.

«Την περασμένη νύχτα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξάρθρωσε ένα διεθνές δίκτυο που, χρησιμοποιώντας λογισμικό εκβίασης, έλαβε ή προσπάθησε να αποσπάσει λύτρα ύψους εκατομμυρίων δολαρίων από τα θύματά του», είπε ο γενικός εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι διακομιστές της οργάνωσης κατασχέθηκαν και η ομοσπονδιακή αστυνομία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον ιστότοπό της στο «σκοτεινό διαδίκτυο» (dark web), τον ανώνυμο διαδικτυακό ιστό που δεν χρησιμοποιούν οι κοινοί χρήστες.

Η επιχείρηση έγινε από τις αμερικανικές αρχές σε συνεργασία με τις αρχές της Γερμανίας και της Ολλανδίας, καθώς και τη Europol, ανέφερε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι, διευκρινίζοντας ότι η έρευνα συνεχίζεται και όσοι εμπλέκονται με το δίκτυο «Hive» απειλούνται με σύλληψη. Ο Ρέι κάλεσε, επίσης, τους πολίτες να μάθουν τους κανονισμούς που αφορούν τις διαβαθμισμένες πληροφορίες και να τις χειρίζονται καταλλήλως.

Η οργάνωση Hive εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2021 και φέρεται ότι συγκέντρωσε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια από λύτρα. Τα μέλη της διείσδυαν σε πληροφοριακά συστήματα με παράνομο λυτρισμικό, κρυπτογραφούσαν τα δεδομένα των εταιρειών και απαιτούσαν να τους καταβληθούν χρήματα για να ξεμπλοκάρουν τα δίκτυα.

Σύμφωνα με εταιρείες που ειδικεύονται στην κυβερνοασφάλεια, το λογισμικό της «Hive» χρησιμοποιήθηκε εναντίον αμερικανικών νοσοκομείων, στη γερμανική αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών Telemarkt και στην ινδική αυτοκινητοβιομηχανία Tata. Οι εισαγγελικές αρχές της Στουτγάρδης, στη Γερμανία, εκτιμούν ότι η ομάδα ευθύνεται για περισσότερες από 1.500 κυβερνοεπιθέσεις σε όλον τον κόσμο, οι 70 από τις οποίες έγιναν στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This