Και η Washington Post κατά Ερντογάν – Οργισμένη απάντηση από τον σουλτάνο με αναφορά στον «τουρκικό αιώνα»

«Αν ο Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές ο αυταρχισμός θα δώσει θέση στη δικτατορία»

Must Read

Λίγες μέρες πριν τις τουρκικές εκλογές ο Ταγίπ Ερντογάν δέχεται τη μια επίθεση μετά την άλλη από αμερικανικές εφημερίδες, οι οποίες αν και στο παρελθόν τον στήριξαν, φαίνεται να τον εγκαταλείπουν.

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο της Washington Post για την εκλογική αναμέτρηση της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, με το οποίο προειδοποιεί πως «αν ο Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές ο αυταρχισμός θα δώσει θέση στη δικτατορία».

Ο τίτλος του άρθρου δίνει το στίγμα αλλαγής στη μέχρι πρότινος στάση της απέναντι στον Ερντογάν, αναφέροντας «μια σκιά εντεινόμενου δεσποτισμού ελλοχεύει πάνω από τις εκλογές στην Τουρκία».

Σε όλο το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας ο Ερντογάν επικρίνεται σφόδρα, με την Washington Post να κάνει λόγο για κινδύνους που εγκυμονεί η επέκταση της αυταρχικής διακυβέρνησης Ερντογάν.

Η λέξη «σύμμαχος» στην περίπτωση της Τουρκίας έρχεται με έναν αστερίσκο, σχολιάζει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι ο Ερντογάν ασπάστηκε θέσεις που υπονόμευσαν τη δυτική στρατηγική και έδωσαν στον Πούτιν πολύ περισσότερο χώρο για ελιγμούς.

Αναφερόμενη η εφημερίδα στην τουρκική οικονομία, αλλά και στον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου, με την κατάρρευση κτιρίων που δεν πληρούσαν τους κανονισμούς, μιλάει για διαφθορά και κακοδιαχείριση, που πολλοί Τούρκοι θεωρούν ως χαρακτηριστικό της διακυβέρνησής του Ταγίπ Ερντογάν.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που τον χαρακτηρίζει ως «άχρωμο γραφειοκράτη», με ένα όμως μεγάλο «αλλά»… Και αυτό γιατί επισημαίνει ότι «πολλοί Τούρκοι θεωρούν ότι το έλλειμμα χαρίσματός του είναι λιγότερο σημαντικό από την επαγγελία που εκπροσωπεί για την αποκατάσταση της ανοχής, του πλουραλισμού, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της οικονομικής κοινής λογικής που έχουν τόσο διακυβευτεί από τον Ερντογανισμό».

Ίδια στάση κράτησε και ο Economist, που σε άρθρο του με τίτλο «αν η Τουρκία διώξει τον αυταρχικό ηγέτη της, οι δημοκράτες σε όλο τον πλανήτη θα πάρουν κουράγιο» χαρακτήρισε τις τουρκικές εκλογές τις πιο σημαντικές του 2023 στον πλανήτη.

Πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του Κιλιτσντάρογλου αναφέροντας πως μία νίκη του, θα είναι «μια τεράστια στιγμή για την Τουρκία, την Ευρώπη και τον παγκόσμιο αγώνα για γνήσια δημοκρατία».

Στο εκτενές άρθρο του Economist, το περιοδικό αναλύει τις πολιτικές Ερντογάν στην οικονομία, την εξωτερική πολιτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατακρίνοντας την στάση που κράτησε και την πολιτική που εφάρμοσε.

Έξαλλος ο Τούρκος πρόεδρος

Όπως ήταν αναμενόμενο αυτά τα δημοσιεύματα έκαναν έξαλλο τον Τούρκο πρόεδρο, που δεν κρατήθηκε και απάντησε.

Με μια οργισμένη δήλωση για την κριτική που του ασκούν μεγάλα μέσα της Δύσης, ανέφερε: «Δεν θα επιτρέψουμε να κατευθύνεται η εσωτερική μας πολιτική και να κουνάνε το δάχτυλο στην εθνική βούληση τα εξώφυλλα των περιοδικών, που αποτελούν τον επιχειρησιακό μηχανισμό των παγκόσμιων δυνάμεων».

Αναφερόμενος δε κατά κύριο λόγο στο διπλωματικό πεδίο και στις κινήσεις του για την «ισχυρή Τουρκία» σχολιάζει μεταξύ άλλων:

«Εδώ είναι η ιστορία μιας δυνατής Τουρκίας. Παρά τη γεωπολιτική της, που βρίσκεται στο επίκεντρο τριών ηπείρων, η χώρα μας εδώ και χρόνια διέπεται από μονοαξονική εξωτερική πολιτική. Με τις προσπάθειες των διπλωματών μας, εφαρμόσαμε μια πρακτική εξωτερικής πολιτικής με αυτοπεποίθηση, επιχειρηματική και ανθρωπιστική. Αυξάνοντας τον αριθμό των ξένων αντιπροσώπων μας από 163 σε 260, γίναμε μία από τις 5 χώρες με το μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο.

Υπερασπιζόμαστε αποφασιστικά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, του τουρκικού κόσμου και του γιου του Φατιχάν στα Βαλκάνια. Στεκόμαστε δίπλα στα αδέρφια μας με όλα τα μέσα μας όταν χρειάζεται, όπως στη Λιβύη, τη Συρία και το Καραμπάχ, που απελευθερώθηκε μετά από 30 χρόνια κατοχής.

Συμβάλλουμε στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων με συμφωνίες δέσμιων ανταλλαγών και διαδρόμου σιτηρών. Ως κράτος του οποίου η ιστορία είναι γεμάτη ένδοξες νίκες, ερχόμαστε στη θέση που μας αξίζει στο διεθνές σύστημα. Ας ελπίσουμε ότι με τον Τουρκικό Αιώνα θα φέρουμε όλα αυτά τα διπλωματικά επιτεύγματα στην κορυφή».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This