«Πόρτα» στον Ζελένσκι από τον τελικό της «ουκρανικής» φετινής Eurovision

«Ένας από τους πυλώνες του διαγωνισμού είναι ο μη πολιτικός χαρακτήρας της εκδήλωσης», υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης

Must Read

Η Ουκρανία ήταν η μεγάλη νικήτρια του περσινού διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision και, σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο φετινός διαγωνισμός, θα διεξαγόταν στο Κίεβο.

Ωστόσο, λόγω της ρωσικής εισβολής στη χώρα, το Λίβερπουλ της Βρετανίας ανέλαβε, τελικά, να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό, έχοντας ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις για τη -μέχρι στιγμής- άψογη διοργάνωση, όπως φάνηκε στους ημιτελικούς της Τρίτης και της Πέμπτης.

Πάραυτα, η Ουκρανία ήδη εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (EBU) το αίτημα του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απευθυνθεί μέσω βίντεο στον σαββατιάτικο τελικό. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην επίσημη δήλωση της διοργανώτριας EBU, «το αίτημα του Ζελένσκι να απευθυνθεί στο κοινό του διαγωνισμού της Eurovision δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει δεκτό, γιατί θα παραβίαζε τους κανόνες της εκδήλωσης».

«Ένας από τους πυλώνες του διαγωνισμού είναι ο μη πολιτικός χαρακτήρας της εκδήλωσης», εξηγεί εκπρόσωπος της EBU, προσθέτοντας ότι «η αρχή αυτή αποκλείει τη δυνατότητα να γίνουν πολιτικές ή παρόμοιες δηλώσεις στο πλαίσιο του διαγωνισμού». Και αυτό, την ώρα που στον τελικό του Σαββάτου, θα υπάρχει ένα ειδικό αφιέρωμα στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του οποίου 11 Ουκρανοί καλλιτέχνες θα ανέβουν στη σκηνή, συμπεριλαμβανομένων των περσινών νικητών, Kalush Orchestra.

Πάντως, μέσα από ένα βίντεο που θα μεταδοθεί για την Ουκρανία, οι τηλεθεατές θα μπορέσουν να δουν και ένα μνημείο – «σύμβολο ελπίδας» που αποκαλύφθηκε στο Λίβερπουλ και αφορά ένα άγαλμα από αλουμίνιο, που αναπαριστά έναν άνδρα να κρατά ένα βιβλίο, από το οποίο κυματίζει ένα περιστέρι με την ουκρανική σημαία, προσθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ρωσία αποκλείστηκε από τη συμμετοχή της τον διαγωνισμό, όπως συνέβη και το 2022.

Έντονες αντιδράσεις σε Ουκρανία και Μεγάλη Βρετανία

Η απόρριψη της αίτησης του Κιέβου να απευθύνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μήνυμα στο πανευρωπαϊκό κοινό της Eurovision, κατά τη διάρκεια του τελικού της φετινής διοργάνωσης, η οποία, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, συνδιοργανώνεται με τη Βρετανία στο Λίβερπουλ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στις δύο χώρες.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Λόρδων για τις Επικοινωνίες και τις Ψηφιακές Τεχνολογίες και πρώην επικεφαλής του πολιτικού τμήματος του BBC, βαρόνη Τίνα Στόβελ, δήλωσε στους Times του Λονδίνου πως «είναι λάθος απόφαση να αρνηθείς ένα μήνυμα, με δικαιολογία ότι δεν επιτρέπονται πολιτικές δηλώσεις».

Με τη σειρά του, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Λόρδος Εντ Βέιζι, υποστηρίζει ότι πρέπει να επιτραπεί στον Ζελένσκι να εμφανιστεί στη Eurovision. «Είναι μια χαρούμενη βραδιά και μια συνάντηση ευρωπαϊκών εθνών και καλλιτεχνών, αλλά όλοι ξέρουμε τι κρύβεται πίσω από αυτό και είναι αξιολύπητο να κρυβόμαστε από αυτό», είπε, υπογραμμίζοντας ότι, ο μόνος λόγος που διεξάγεται ο διαγωνισμός στη Βρετανία, είναι λόγω του πολέμου. «Θα ήταν ευγενικό να επιτρέψουμε στον κ. Ζελένσκι να κάνει μια δήλωση σχετικά με το γιατί η Ουκρανία βρέθηκε σε μια πολύ ενοχλητική κατάσταση, μη έχοντας την ευκαιρία να υποδεχθεί τον διαγωνισμό», προσθέτει ο ίδιος.

Από την πλευρά του, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform στην Ουκρανία καταγγέλλει τη στάση των ευρωπαϊκών κρατικών ραδιοτηλεοράσεων σε άρθρο του με τίτλο «Δεν άφησαν τον Ζελένσκι να μιλήσει». Η EBU, η οποία περιλαμβάνει περίπου 100 ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, μεταξύ τους και το BBC, τόνισε ότι συνεχίζει να υποστηρίζει την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, με τη συμμετοχή Ουκρανών καλλιτεχνών.

Επιπλέον, 37 μέρη στην Ουκρανία παρουσιάζονται στην οθόνη σε σύντομα βίντεο που δίνουν μια ιδέα για τον καθένα από τους καλλιτέχνες πριν από την εμφάνισή τους στη σκηνή. «Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος, για να δείξουμε ότι η μουσική μας ενώνει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», δήλωσε η Ενωση.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This