Μισθοφόροι του Τάγματος Αζόφ οι νεοναζί χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Στο φως της δημοσιότητας η διασύνδεση των εγκληματιών με την ουκρανική στρατιωτική ομάδα

Must Read

Το να εντάσσουμε τους Bad Blue Boys της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη γενική κατηγορία των χούλιγκαν είναι υπερβολικά απλοϊκό όσο κι επικίνδυνο. Υποβαθμίζει ξεκάθαρα τόσο το επίπεδο οργάνωσής τους όσο και το γεγονός ότι η εγκληματική βία τους είναι κυρίως πολιτική.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Σπάνια οι ομάδες των χούλιγκαν είναι ιδεολογικά τόσο ομοιογενείς όπως είναι οι BBB. Κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Σερβία το 1990 μετατράπηκαν σε στρατιωτική μονάδα, όπως έχει γράψει ο βρετανικός «The Guardian».

Στις 27 Φεβρουαρίου 2022, αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα κροατικά ΜΜΕ επιβεβαίωσαν ότι μια πρώτη ομάδα Κροατών εθελοντών αναχώρησε από το Σπλιτ, το Ζαντάρ και το Οσιγιεκ για το Κίεβο και το Χάρκοβο. «Ανάμεσα στους δεκάδες μισθοφόρους ήταν και χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, των Bad Blue Boys» έγραφαν.

Ο Ντένις Σέλερ, ο πρώην ηγέτης των Bad Blue Boys, ο οποίος πολέμησε στην Ουκρανία για έξι χρόνια στο Τάγμα Αζόφ, προσκαλούσε τον Φεβρουάριο 2022 βετεράνους με στρατιωτική εμπειρία να πάνε στην Ουκρανία: «Η υπηρεσία διαρκεί μέχρι το τέλος της σύγκρουσης. Για όλες τις πληροφορίες, επικοινωνήστε με τις πρεσβείες της Ουκρανίας στην Ευρώπη. Εγώ θα ηγηθώ του γκρουπ που θα πάει στον πόλεμο» έλεγε ο Σέλερ. Μάλιστα, οργάνωνε και συγκέντρωση στρατιωτικού εξοπλισμού στην οδό Zvonimirova 23 στο Ζάγκρεμπ. Από το 2014, οι Κροάτες εξτρεμιστές αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Τάγματος Αζόφ, στρατολογώντας συνεχώς εθελοντές για να πολεμήσουν ενάντια στους αυτονομιστές στο Ντονμπάς.

Το πρωτοπαλίκαρο των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Ντένις Σέλερ, ποζάρει με καμάρι φορώντας τη στολή του Τάγματος Αζόφ, μπροστά στη σημαία της Κροατίας

Τον Ιούλιο 2015 η έγκυρη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», μία από τις ναυαρχίδες του ευρωπαϊκού Τύπου, δημοσίευε άρθρο με τίτλο «Η Βαλκανική σύγκρουση επαναλαμβάνεται»: «Είναι ο πόλεμος στο Ντονμπάς συνέχεια της βαλκανικής σύγκρουσης; Κροάτες μαχητές στο Ντονμπάς δήλωσαν στον κροατικό Τύπο ότι ονειρεύονται να αναπτυχθούν απέναντι σε Σέρβους και να επαναλάβουν τη σύγκρουση της δεκαετίας του 1990. Οι περισσότεροι Κροάτες μαχητές έχουν ενσωματωθεί στο υπερεθνικιστικό Τάγμα Αζόφ. Ενας απ’ αυτούς είναι ο Ντένις Σέλερ, πρώην αρχηγός των Bad Blue Boys, των ultra οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας Ντιναμό Ζάγκρεμπ».

Πολιτικός ρόλος

Ο πολιτικός ρόλος των Bad Blue Boys, με στοχευμένες εμπρηστικές ενέργειες στα Βαλκάνια, αποδεικνύεται και από τη σύλληψη 22 μελών τους ύστερα από επεισόδια που προκάλεσαν στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη τον Σεπτέμβριο 2020, σε παιχνίδι της Ντιναμό με τη Σιρόκι. Τα επεισόδια ήταν μεγάλης κλίμακας, με το δολοφονικό τάγμα να δρα οργανωμένα και στρατιωτικά, όπως πρόσφατα στην Αθήνα. Οπως ανέφερε η αστυνομία της Βοσνίας, στόχος ήταν «να επιτεθούν με ρόπαλα στους ανυποψίαστους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας».

Σύμφωνα με το κροατικό ΜΜΕ totalinfo, τον Απρίλιο 2022 οι Bad Blue Boys διοργάνωσαν μια «βραδιά δωρεών» για την Ουκρανία μαζί με την ουκρανική πρεσβεία. Στη συγκέντρωση, που έλαβε χώρα στον κατάμεστο χώρο εκδηλώσεων Matis Hall στο Ζάγκρεμπ, υπήρξε και παρουσία, μέσω βίντεο, του ιδρυτή του Τάγματος Αζόφ, Αντρέι Μπιλέτσκι. Εκδόθηκε, μάλιστα, και επίσημο δελτίο Τύπου από τον σύνδεσμο των μαχαιροβγαλτών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ: «Το δείπνο δωρητών για να βοηθήσουν τον λαό της Ουκρανίας οργανώθηκε από κοινού από μέλη της ομάδας Bad Blue Boys και την ουκρανική πρεσβεία στην Κροατία. Συγκεντρωθήκαμε στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων Matis Absolut Lounge για να βοηθήσουμε στη συγκέντρωση χρημάτων για προμήθειες στους Ουκρανούς».

Οπως ανέφεραν στο δελτίο Τύπου, «εκτός από την αντιπροσωπεία των παικτών και του επαγγελματικού επιτελείου του ουκρανικού γίγαντα Ντιναμό από το Κίεβο και πρώην παικτών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, στη βραδιά παραβρέθηκε και η αντιπροσωπεία της Πρεσβείας της Ουκρανίας στη Δημοκρατία της Κροατίας, με επικεφαλής τον πρέσβη Vasyl Kyrylych, ο οποίος απευθύνθηκε στο πλήθος: “Οι Ουκρανοί και οι Κροάτες έχουν παρόμοια μονοπάτια. Σας ευχαριστώ όλους. Παρακολούθησα το παιχνίδι Ντιναμό – Σεβίλλη και Χάιντουκ – Ντιναμό. Οι εξέδρες σας ήταν μπλε και κίτρινο, στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας. Σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας, ξέρω τι κάνετε για την Ουκρανία, πόσο μεγάλη είναι η υποστήριξή σας για την Ουκρανία”».

Ο Πρέσβης της Ουκρανίας στο Ζάγκρεμπ αποθέωσε τους χούλιγκαν, ενώ παρακολούθησε και παιχνίδια της Ντιναμό

Στο τέλος ευχαρίστησε για προηγούμενες καμπάνιες συγκέντρωσης χρημάτων και είπε ότι είναι πεπεισμένος πως «οι Bad Blue Boys θα συνεχίσουν να οργανώνουν νέες εκστρατείες για τη συλλογή βοήθειας για τον ουκρανικό λαό, κυρίως τα αδέρφια τους, τους οπαδούς της Ντιναμό από το Κίεβο, που αντικατέστησαν τις εξέδρες με πεδία μάχης σε όλη την Ουκρανία».

Ο ιδρυτής του Τάγματος Αζόφ, Αντρέι Μπιλέτσκι, απευθύνθηκε στην εκδήλωση με βιντεομήνυμα από το πεδίο μάχης της Ουκρανίας, ευχαριστώντας τους οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ «για όλη τη βοήθειά τους μέχρι στιγμής». Το μήνυμά του μετέφρασε ο Ντένις Σέλερ, ιστορικό στέλεχος των BBB, βετεράνος του Αζόφ και «βραβευμένος εθνικός ήρωας της Ουκρανίας»: «Ξέρω ότι οι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ υποστηρίζουν την Ουκρανία και το Αζόφ εδώ και πολλά χρόνια. Ευχαριστώ όλους για κάθε αλεξίσφαιρο γιλέκο, στολή, κουτί πρώτων βοηθειών που δόθηκε στους μαχητές του Αζόφ στα ανατολικά της Ουκρανίας. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας» είπε ο Μπιλέτσκι, προσθέτοντας ότι οι σύντροφοί του μαχητές του Αζόφ στη Μαριούπολη γνωρίζουν για όλες τις δράσεις υποστήριξης που οργανώνουν οι BBB, οι οποίες «βοηθούν στο να τονώνεται το ηθικό των μαχητών του Αζόφ».

Σύμφωνα με το balkaninsight.com, στις 4 Μαρτίου 2022 η Ρωσία κάλεσε τον αμυντικό ακόλουθο της Κροατίας στο Υπουργείο Αμυνας σχετικά με αναφορές ότι περίπου 200 Κροάτες μισθοφόροι είχαν πάει να πολεμήσουν στην Ουκρανία, όπως είχε δηλώσει ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, «οι περίπου 200 μισθοφόροι από την Κροατία εντάχθηκαν στο ουκρανικό εθνικιστικό τάγμα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας».

Παράνομες δραστηριότητες

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπ. Αμυνας δήλωνε, επίσης, ότι «ο ακόλουθος άμυνας της Κροατίας ενημερώθηκε για τις παράνομες δραστηριότητες του Κροάτη υπηκόου Ντένις Σέλερ, ο οποίος συμμετείχε σε μάχες στη νοτιοανατολική Ουκρανία το 2015 και συγκροτεί μονάδες Κροατών μισθοφόρων που θα σταλούν στην Ουκρανία». Στην απάντησή του στους Ρώσους, ο ακόλουθος δήλωσε ότι «ούτε το Υπουργείο Αμυνας της Κροατίας ούτε κανένα άλλο κροατικό κρατικό όργανο έχει καμία σχέση με άτομα που μπορεί να βρίσκονται στην Ουκρανία ή πληροφορίες γι’ αυτά τα άτομα».

Παρόμοια άγνοια δήλωνε και ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος δεν έκανε το παραμικρό για να αποτρέψει το τάγμα δολοφόνων να βγει από τα κροατικά σύνορα για να έρθει στην Ελλάδα. Ο Σέλερ είχε πει τότε ότι ο ισχυρισμός της Ρωσίας ήταν «για γέλια», προσθέτοντας εμφανώς κοροϊδευτικά -και ψευδώς- πως αμφέβαλλε ότι 200 Κροάτες θα συγκεντρώνονταν για οποιονδήποτε λόγο.

Σε έρευνα του 2019 του BIRN, το οποίο θεωρείται υψηλής αξιοπιστίας και στους χορηγούς του περιλαμβάνεται και η Κομισιόν, αναφερόταν ότι «το 2014 και το 2015 ο Σέλερ ήταν μεταξύ 20 ή 30 Κροατών που πολέμησαν στο νεοναζιστικό εθελοντικό Τάγμα Αζοφ εναντίον ανταρτών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία».

Η κροατική «Nacional», που ασχολείται εκτενώς με τα γεγονότα στην Ν. Φιλαδέλφεια κι έχει φέρει στο φως όλα τα ονόματα των 105 συλληφθέντων, «φωτογράφισε» δύο άτομα ως υπεύθυνους για την επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι «ολόκληρο το ταξίδι στην Αθήνα οργανώθηκε από τον D.H., πρώην ηγέτη των BBB, και τον Ι.Ζ., ο οποίος στη συνέχεια διέφυγε από την Ελλάδα και άφησε τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σε χλωρό κλαρί».

Το αποκλειστικό δημοσίευμα της κροατικής Nacional «φωτογραφίζει» τους δύο οργανωτές της επίθεσης στη Νέα Φιλαδέλφεια, οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν από την ΕΛ.ΑΣ.

Αλλα μέσα εκτιμούν ότι η περιγραφή του πρώτου ταιριάζει με την προσωπικότητα του Ντένις Σέλερ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει έντονη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι τα αρχικά του ίσως δόθηκαν επίτηδες λάθος. Σύμφωνα με τη «Nacional», το βασικό ερώτημα είναι γιατί η κροατική αστυνομία δεν συμμετείχε πιο ενεργά στην αποτροπή του περιστατικού και «έπλυνε τα χέρια της, καλυπτόμενη πίσω από ισχυρισμούς ότι απλά έστειλε έγκαιρα στην ελληνική αστυνομία πληροφορίες για το κομβόι».

Το μίσος του Σέλερ για την ΑΕΚ φάνηκε από ανάρτηση που έκανε στα social media αμέσως μετά τη δολοφονία του Μιχάλη, όταν χαρακτήρισε τους φίλους της ΑΕΚ «Τούρκους πρόσφυγες», απειλώντας τους πως θα γίνουν «κρέας» για ένα «καλό γκούλας». Με άλλη ανάρτηση στη συνέχεια, επιχείρησε να παραπλανήσει τις έρευνες με έναν ανυπόστατο και προβοκατόρικο ισχυρισμό ότι ο δολοφόνος ήταν οπαδός της… ΑΕΚ, επιχειρώντας να βγάλει λάδι και τους εμπλεκόμενους οπαδούς του Παναθηναϊκού, εκτός απ’ αυτούς της Ντιναμό.

Εκτοξεύτηκε από πέρυσι ο αριθμός των Bad Blue Boys που εντάσσεται στο Αζόφ

Σε πρόσφατη ανταπόκριση από την Κροατία του Ζλάτκο Γιάκοβιτς, που δημοσιεύθηκε σε ελληνικό εβδομαδιαίο έντυπο, αναφέρεται «πώς οι Bad Blue Boys μετατράπηκαν από μια ομάδα χούλιγκαν σε μια ομάδα πλήρως ετοιμοπόλεμων νεοναζί με πολεμική εμπειρία και σοβαρές οργανωτικές διασυνδέσεις» μετά τη συνεργασία στελεχών τους με τους Ουκρανούς ναζί του Τάγματος Αζόφ, από το 2014 και πολύ περισσότερο μετά την εισβολή των Ρώσων τον Φεβρουάριο του 2022.

Η ανταπόκριση από την Κροατία περιγράφει ότι το 2014 «από τους πρώτους ξένους εθελοντές στο νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ ήταν ένας από τους αρχηγούς των ΒΒΒ και βετεράνος του πολέμου, ο Ντένις Σέλερ. Ηταν ένας σκληροπυρηνικός ναζί, εντυπωσιασμένος από το πραξικόπημα του Μαϊντάν στην Ουκρανία. Ελεγε ανοιχτά σε συνεντεύξεις ότι η Κροατία χρειαζόταν το δικό της Μαϊντάν για να λύσει μία και καλή τα προβλήματά της με τους Σέρβους».

Ο Σέλερ συμμετείχε στον πόλεμο στην Κριμαία, έλαβε μετάλλιο από τους Ουκρανούς γι’ αυτό και έγινε φίλος με μαχητές του Αζόφ που ήταν μέλη των White Boys Club (WBC), μία ομάδα ultra υποστηρικτών της Ντιναμό Κιέβου: «Ο Σέλερ επέστρεψε στην Κροατία και έδρασε ως ο πρωτεργάτης για τη δημιουργία αυτού του πολύ ισχυρού δεσμού που υπάρχει σήμερα μεταξύ των ΒΒΒ, των νεοναζί του Αζόφ και τους WBC».

Νεοναζιστικό πόστερ αδελφοποίησης Κροατών και Ουκρανών

Το 2015 δημοσιεύτηκαν στην Κροατία τα ονόματα 15 μελών των Bad Blue Boys που πήγαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ανάμεσά τους και του Σέλερ. Ολοι τους ήταν νεοναζί, υποστηρικτές της Ούστασε που συνεργάστηκε με τον Χίτλερ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο αριθμός αυτός έχει εκτοξευθεί μετά τη ρωσική εισβολή το 2022. Υπάρχουν στοιχεία για πολλούς από αυτούς να πηγαίνουν στο μέτωπο μέσω της σύνδεσης ΒΒΒ – Αζόφ.

Σιγή ιχθύος από πολιτική ηγεσία και συστημικά ΜΜΕ 

Οι ΒΒΒ έχουν μετατραπεί από μια ομάδα χούλιγκαν σε μια ομάδα πλήρως ετοιμοπόλεμων νεοναζί με πολεμική εμπειρία, εξοπλισμό, σοβαρές οργανωτικές διασυνδέσεις κι έχοντας διαπράξει θηριωδίες στο ουκρανικό μέτωπο. Τα συστημικά κροατικά ΜΜΕ και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία σιωπούν μπροστά στη δράση τους. Τους κάνουν ακόμα και πλάτες, όπως αποδεικνύεται από την απροθυμία των κροατικών Αρχών να στείλουν τα ποινικά μητρώα των συλληφθέντων, κάποια εκ των οποίων είναι «βαριά», σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα.

Από τις τελευταίες εξελίξεις, τέλος, επιβεβαιώνεται ότι «ραντεβού θανάτου» ουδέποτε υπήρξε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το σκεπτικό για τις προφυλακίσεις ενός οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που ήρθε στην Ελλάδα για να σκοτώσει καταρρίπτει όλα τα περί συγκρούσεων της ΕΛ.ΑΣ. Η Αστυνομία, άλλωστε, ουδέποτε έχει αναφέρει έστω κι ένα επιχείρημα που να δικαιολογεί τα περί «ραντεβού» που υπονοεί.

Δεν έχει γίνει καμία σύλληψη οπαδού της ΑΕΚ, δεν υπήρξε ποτέ κανένας τραυματίας Κροάτης που να κάθισε μετά το πρώτο βράδυ στο νοσοκομείο. Συν τοις άλλοις, αποδεικνύεται ότι πέντε από τους ανθρωποφάγους οπαδούς της Ντιναμό είχαν συλληφθεί και σε άλλα επεισόδια επί ελληνικού εδάφους, το 2015.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This