Έληξε το τελεσίγραφο του Ισραήλ για τους αμάχους της Γάζας – Πανέτοιμη να μπει στη μάχη και η Χεζμπολάχ

Νέα προθεσμία δύο ωρών από τον ισραηλινό στρατό για εκκένωση νοσοκομείου της Γάζας

Must Read

Στις 8μμ ώρα Ελλάδας έληξε το σημερινό τελεσίγραφο των Ισραηλινών για εκκένωση περιοχών από τους αμάχους Παλαιστίνιους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενόψει της αναμενόμενης χερσαίας επιδρομής του ισραηλινού στρατού, με πολλούς από τους κατοίκους να αναρωτιούνται «και πού να πάμε;».

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν πανικόβλητοι στους δρόμους της πόλης της Γάζας, προκειμένου να κατευθυνθούν προς τα νότια, μετά την προειδοποίηση του Ισραήλ να εκκενώσουν την πόλη. Ακόμη και οι ίδιοι οι Ισραηλινοί, ωστόσο, παραδέχτηκαν πως είναι αδύνατο να προλάβουν μέσα σε μόλις 24 ώρες να μετακινηθούν περίπου 1,1 εκατομμύρια κάτοικοι «για τη δική τους ασφάλεια και προστασία». Κι όλα αυτά τη στιγμή που μιλάμε για ένα εξαιρετικά πυκνοκατοικημένο κομμάτι γης, το οποίο φιλοξενεί περί τους 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε μόλις 362 τετραγωνικά χιλιόμετρα!

Στο μεταξύ, το Ισραήλ εξακολουθεί να βομβαρδίζει ανελέητα τη Γάζα με αεροπορικές επιδρομές που έχουν στοιχίσει, μέχρι στιγμής, περίπου 1.800 ζωές. Παράλληλα, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έριξαν χιλιάδες φυλλάδια στη Γάζα, προτρέποντας τους κατοίκους να κατευθυνθούν νότια, αν και το χρονοδιάγραμμα της εκκένωσης είναι ασαφές, αφού ο στρατός αναγνώρισε ότι η διαδικασία μπορεί να «πάρει χρόνο». Από την πλευρά της, η Χαμάς, αν και απέρριψε την έκκληση για εκκένωση, αποφάσισε να μην εμποδίσει τους χιλιάδες ανθρώπους που αποφάσισαν να μετακινηθούν νότια, πολλοί εξ αυτών με τα υπάρχοντά τους συσκευασμένα σε πλαστικές σακούλες.

Χθες Πέμπτη, πάντως, τα Ηνωμένα Έθνη είχαν καλέσει το Ισραήλ να ανακαλέσει την έκκλησή του προς τους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή. «Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια μετακίνηση χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», δήλωσε σχετικά ο Στεφάν Ντούζαριτς, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, με το που έληξε το τελεσίγραφο του ισραηλινού στρατού για την εκκένωση του βόρειου τμήματος του αυτόνομου παλαιστινιακού θύλακα, ξεκίνησαν στοχευμένες έφοδοι με πυροβολικό και τανκς στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο την εξουδετέρωση ενόπλων της Χαμάς, καθώς και τον πιθανό εντοπισμό ομήρων.

Προθεσμία δύο ωρών για εκκένωση σε νοσοκομείο της Γάζας

Προθεσμία δύο ωρών για εκκένωση έδωσε στο νοσοκομείο Al-Awda ο ισραηλινός στρατός, μία σχεδόν ώρα αφότου εξέπνευσε το τελεσίγραφο για απομάκρυνση αμάχων από τα βόρεια τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, την ώρα που η απειλή για έναρξη της χερσαίας εισβολής φαντάζει, πλέον, πιο υπαρκτή από ποτέ.

Τη νέα αυτή προθεσμία καταδίκασε απερίφραστα η ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», κάνοντας λόγο για «συνεχιζόμενη αδιάκριτη αιματοχυσία και τις επιθέσεις κατά της ιατρικής φροντίδας στη Γάζα». Όπως αναφέρει η οργάνωση το προσωπικό της εξακολουθεί να περιθάλπει ασθενείς και πως καταβάλλεται προσπάθεια να προστατευτούν τόσο οι ίδιοι, όσο και οι ασθενείς τους.

Χεζμπολάχ: «Είμαστε έτοιμοι να μπούμε στη μάχη»

Την ώρα που το Ισραήλ ετοιμάζεται να εισβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας από τα βόρεια, η Χεζμπολάχ, η σιιτική στρατιωτική και πολιτική οργάνωση με βάση το Λίβανο, δηλώνει πανέτοιμη να μπει στον πόλεμο ως σύμμαχος της Χαμάς.

«Η Χεζμπολάχ δεν θα επηρεαστεί από τις εκκλήσεις να παραμείνει στο περιθώριο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς», δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο αναπληρωτής αρχηγός της οργάνωσης Ναΐμ Κασέμ, υποστηρίζοντας ότι η ομάδα είναι «πλήρως έτοιμη» να συμβάλλει στον αγώνα. «Τα παρασκηνιακά τηλεφωνήματα μεγάλων δυνάμεων, αραβικών χωρών, απεσταλμένων των Ηνωμένων Εθνών, που μας λένε άμεσα και έμμεσα να μην παρεμβαίνουμε, δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα», είπε μιλώντας σε εκατοντάδες υποστηρικτές της Χεζμπολάχ που συγκεντρώθηκαν στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους, κυματίζοντας τις σημαίες της Παλαιστίνης και της οργάνωσης. «Η Χεζμπολάχ γνωρίζει πολύ καλά τα καθήκοντά της. Είμαστε προετοιμασμένοι και πλήρως έτοιμοι», πρόσθεσε ο Κασέμ.

Μαχητές της οργάνωσης έχουν ήδη συγκρουστεί με τους Ισραηλινούς πέρα ​​από τα σύνορα του Λιβάνου πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα. Η διασυνοριακή ρίψη ρουκετών και ο βομβαρδισμός ακολούθησαν την επίθεση της Χαμάς κατά των ισραηλινών πόλεων και τον βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ως αντίποινα. Μάλιστα, σήμερα, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στα νότια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, σκοτώθηκε ο φωτορεπόρτερ του Reuters, Issam Abdallah, ενώ άλλοι δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου τραυματίστηκαν, όταν το όχημα τους χτυπήθηκε από ισραηλινά πυρά.

Σύμφωνα, ωστόσο, με διάφορες πηγές, η Χεζμπολάχ έχει σχεδιάσει τις μέχρι στιγμής κινήσεις της έτσι ώστε να είναι περιορισμένης εμβέλειας, αποτρέποντας μια μεγάλη διάχυση στον Λίβανο, διατηρώντας, παράλληλα, τις ισραηλινές δυνάμεις απασχολημένες, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. «Το ερώτημα που τίθεται και το οποίο όλοι περιμένουν είναι: τι θα κάνει η Χεζμπολάχ και ποια θα είναι η συνεισφορά της;», υποστήριξε ο Κασέμ και πρόσθεσε πως «θα συμβάλουμε στην αντιπαράθεση εντός του σχεδίου μας… Όταν έρθει η ώρα για οποιαδήποτε ενέργεια, θα την πραγματοποιήσουμε».

 

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This