Ξεκίνησε η δίκη του πρώην καγκελάριου της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς

Η δίκη δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους ή και τις αρχές του 2024

Must Read

Ξεκίνησε σήμερα στη Βιέννη η δίκη του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, που κατηγορείται ότι εν γνώσει του κατέθεσε ψέματα σε διερευνητική επιτροπή του Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2020.

Η υπόθεση αφορά τον διορισμό του έμπιστου συνεργάτη του Τόμας Σμιντ ως επικεφαλής της ισχυρής κρατικής εταιρίας holding OBAG και όταν ο πρώην καγκελάριος είχε ρωτηθεί εάν τον είχε προωθήσει και αν είχε προσπαθήσει να διαμορφώσει τη σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου της εταιρίας, απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα «όχι».

Στα πρακτικά της Επιτροπής έχει καταγραφεί η δήλωση του Κουρτς: «Πάντα ήξερα ότι ο Τόμας Σμιντ ήταν υποψήφιος, αλλά δεν έλαβα εγώ την απόφαση. Αυτή την έλαβε το Εποπτικό Συμβούλιο». «Είχατε συμμετοχή εκ των προτέρων;», ρωτήθηκε, για να απαντήσει: «Εν ολίγοις, εμπλέκομαι, υπό την έννοια του ότι ήμουν ενήμερος».

Ο Κουρτς ελέγχεται για ψευδή κατάθεση, αδίκημα το οποίο στην αυστριακή νομοθεσία τιμωρείται με έως και τρία χρόνια φυλάκιση. Η Εισαγγελία έχει στη διάθεσή της τηλεφωνικές συνομιλίες και μηνύματα μεταξύ Κουρτς και του Τόμας Σμιντ.

Μάλιστα στην Αυστρία είχε προκληθεί χαμός όταν διέρρευσε συγκεκριμένο απόσπασμα, με τον Σμιντ να ευχαριστεί τον Κουρτς: «Θα πάρεις όσα θέλεις», είχε πει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, για να του απαντήσει ο συνεργάτης του: «Είμαι τόσο χαρούμενος. Λατρεύω τον καγκελάριό μου».

Ο δικηγόρος του πρώην καγκελάριου, Ότο Ντίτριχ, ειδικός σε ποινικές υποθέσεις διαφθοράς, έχει επανειλημμένα δηλώσει στα αυστριακά ΜΜΕ ότι οι κατηγορίες δεν είναι παρά «απλή συσσώρευση ψευδών επιχειρημάτων, χωρίς πραγματική και αντικειμενική αιτιολόγηση».

Πάντως η δίκη δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους ή και τις αρχές του 2024.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This