Περίπου 400 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων θα περάσουν σήμερα τη Ράφα – Ην. Αραβικά Εμιράτα: Θα περιθάλψουν 1000 παιδιά από την Γάζα

Αυξήθηκε η βία στην Δυτική Όχθη μετά το ξέσπασμα του πολέμου

Must Read

Θα συνεχιστούν, όπως φαίνεται οι διελεύσεις αμάχων από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα καθώς σήμερα νέα ομάδα ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα έφυγε από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο μέσω της μεθοριακής διάβασης, η οποία άνοιξε χθες, Τετάρτη, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ώστε να επιτραπεί στους κατόχους ξένων διαβατηρίων να εγκαταλείψουν τον παλαιστινιακό θύλακα που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ.

 

Στο μεταξύ, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Γάζα αυξήθηκε στους 9.061 ενώ 32.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο επίσημος εκπρόσωπος για το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται 3.760 παιδιά και 2.326 γυναίκες, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Ουάιλ Αμπού Μόχσεν, εκπρόσωπος της διοίκησης στην παλαιστινιακή πλευρά της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι δύο λεωφορεία που μετέφεραν συνολικά «100 ταξιδιώτες ξένων υπηκοοτήτων» διέσχισαν το μεθοριακό πέρασμα προς την Αίγυπτο σήμερα το πρωί.

Αιγύπτιος αξιωματούχος στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, το μόνο που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, δήλωσε παράλληλα ότι «400 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων αναμένεται να περάσουν σήμερα, όπως και 60 τραυματίες», σημειώνοντας ότι οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αλλάξουν.

Ο επικεφαλής της διοίκησης στην παλαιστινιακή πλευρά της διάβασης Χίσαμ Άντουαν δήλωσε επίσης ότι 400 αλλοδαποί και πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα αναμένεται να διασχίσουν σήμερα το μεθοριακό πέρασμα, όπως και περίπου 100 τραυματίες.

Χθες 76 Παλαιστίνιοι σε ασθενοφόρα και πάνω από 300 αλλοδαποί και πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα απομακρύνθηκαν μέσω του περάσματος της Ράφα για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Νωρίτερα σε συνάντηση με ξένους διπλωμάτες, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Ισμαήλ Χαϊράτ δήλωσε ότι η Αίγυπτος προετοιμάζεται «να διευκολύνει την υποδοχή και την απομάκρυνση ξένων πολιτών από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα» και πρόσθεσε ότι αυτοί είναι «περίπου 7.000, πάνω από 60» υπηκοοτήτων.

 

Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υφυπουργό Εξωτερικών, από τους 76 Παλαιστίνιους που απομακρύνθηκαν χθες με ασθενοφόρα, οι 46 ήταν τραυματίες και οι 30 συνοδοί. Ο Χαϊράτ διευκρίνισε επίσης ότι 361 αλλοδαποί και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα απομακρύνθηκαν χθες από τη συνοριακή διάβαση της Ράφα, κι όχι 335 όπως αναφερόταν προηγουμένως.

Μεταξύ των ξένων βρίσκονται γύρω στους 30 Αυστριακούς, 4 Ιταλοί, 5 Γάλλοι όπως και Γερμανοί υπήκοοι, ο αριθμός των οποίων δεν διευκρινίστηκε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι και Αμερικανοί πολίτες έφυγαν από τη Γάζα, χωρίς να διευκρινίσει αριθμό.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Θα περιθάλψουν 1000 παιδιά από τη Γάζα 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν σήμερα ότι σκοπεύουν να περιθάλψουν 1.000 παιδιά παλαιστινιακής καταγωγής από τη Γάζα χωρίς να αναφέρουν με ποιον τρόπο αυτά θα απομακρυνθούν από τον πολιορκούμενο από το Ισραήλ θύλακα για να μεταβούν στην χώρα αυτή του Κόλπου.

Το Ισραήλ έχει ενισχύσει τον αποκλεισμό του και βομβαρδίζει τη Γάζα εδώ και σχεδόν τέσσερις εβδομάδες ως αντίποινα για την επίθεση της ισλαμιστικής Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, από την οποία σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές έχουν σκοτωθεί 1.400 άνθρωποι.

 

Το σύνορο της Γάζας με την Αίγυπτο–το μοναδικό σημείο εξόδου πέραν των κλειστών συνοριακών περασμάτων με το Ισραήλ–είναι σε μεγάλο βαθμό κλειστό από τις 7 Οκτωβρίου παρότι πολλές εκατοντάδες ξένοι υπήκοοι και ένας μικρός αριθμός τραυματισμένων Παλαιστινίων που θα νοσηλευτούν σε αιγυπτιακά νοσοκομεία, πέρασαν στην Αίγυπτο από χθες.

Το Κατάρ διαμεσολάβησε για την επίτευξη αυτής της συμφωνία ώστε να μπορέσει ένας αριθμός ανθρώπων να εγκαταλείψει την Γάζα και μια διπλωματική πηγή έχει δηλώσει ότι περίπου 7.500 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων θα φύγουν από τη Γάζα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ, το WAM, μετέδωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας Σέιχ Χαλίφα Μπιν Ζάγεντ Αλ Ναχίαν κάλεσε τα νοσοκομεία να νοσηλεύσουν 1.000 παιδιά παλαιστινιακής καταγωγής από τη Γάζα «συνοδευόμενα από τις οικογένειές τους».

Δεν είναι σαφές αν αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους θα μπορέσουν να φύγουν από τη Γάζα με βάση τη συμφωνία διαμεσολάβησης του Κατάρ, στην οποία μετείχαν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ δεν απάντησε άμεσα στο ερώτημα για τα σχέδιά του να παράσχει φροντίδα και φιλοξενία στα παιδιά αυτά και στις οικογένειές τους, ενώ η ισραηλινή πρεσβεία στο Αμπού Ντάμπι αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το WAM μετέδωσε ότι τα παιδιά “θα επιστρέψουν στα σπίτια τους” μετά την νοσηλεία τους.

Πιο έντονη η βία στη Δυτική Όχθη

Η βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η οποία ήδη φέτος βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, έχει επιδεινωθεί περαιτέρω μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έπειτα από τη φονική επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 12 Οκτωβρίου, ο πατέρας και ο αδελφός του Μοχάμεντ Ουάντι έπεσαν νεκροί όταν ένοπλοι Ισραηλινοί έποικοι και στρατιώτες σταμάτησαν πομπή που συνόδευε τις σορούς άλλων τριών Παλαιστινίων που είχαν σκοτωθεί την προηγουμένη από εποίκους. Αυτή ήταν μία από τις περισσότερες από 170 επιθέσεις Εβραίων εποίκων εναντίον Παλαιστινίων που έχουν καταγραφεί μετά την 7η Οκτωβρίου.

«Οι Άραβες και οι Εβραίοι συνήθιζαν να ρίχνουν πέτρες οι μεν εναντίον των δε. Οι έποικοι της ηλικίας μου τώρα μοιάζει να έχουν όλοι αυτόματα όπλα», δήλωσε ο 29χρονος Ουάντι που ζει στο χωριό Κούσρα. Παλαιότερα οι ένοπλοι έποικοι πυροβολούσαν για να τρομάξουν ή να τραυματίσουν τους χωρικούς στη διάρκεια αντιπαραθέσεων, όμως ολοένα και συχνότερα πια τα περιστατικά αυτά καταλήγουν με νεκρούς, πρόσθεσε.

Το Reuters δεν έχει επιβεβαιώσει ποιος σκότωσε τους Ουάντι. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι που ερεύνησαν το περιστατικό δήλωσαν ότι οι μοιραίοι πυροβολισμοί φαίνεται να προήλθαν από εποίκους και όχι από στρατιώτες, κάτι που υποστηρίζουν και τρεις αυτόπτες μάρτυρες.

 

Η Σίρα Λίμπμαν, επικεφαλής του Συμβουλίου Γέσα, της οργάνωσης των δημοτικών συμβουλίων των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, δήλωσε ότι οι έποικοι δεν εμπλέκονται στους φόνους και δεν στοχοθετούν Παλαιστίνιους.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης που ζει σε εβραϊκό οικισμό, δήλωσε ότι μετά την επίθεση της Χαμάς ζήτησε να αγοραστούν 10.000 τουφέκια ώστε να οπλιστούν οι έποικοι.

Το γραφείο του Μπεν- Γκβιρ δεν απάντησε σε ερώτηση του Reuters αν τα όπλα έχουν ήδη διανεμηθεί στη Δυτική Όχθη. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X στις 11 Οκτωβρίου επεσήμανε ότι 900 επιθετικά τουφέκια έχουν ήδη δοθεί σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, κοντά στον Λίβανο, και χιλιάδες άλλα θα διανεμηθούν σύντομα.

Σύμφωνα με το γραφείο συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), 29 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί φέτος από επιθέσεις εποίκων. Τουλάχιστον οκτώ από αυτές έχουν σημειωθεί μετά την 7η Οκτωβρίου, προκαλώντας ανησυχία στους Παλαιστίνιους, τους Ισραηλινούς ειδικούς σε θέματα ασφαλείας και σε Δυτικούς αξιωματούχους.

Η Ουάσινγκτον έχει καταδικάσει τις επιθέσεις των εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, ενώ η ΕΕ την Τρίτη επεσήμανε ότι «η τρομοκρατία των εποίκων» κινδυνεύει να προκαλέσει «επικίνδυνη κλιμάκωση στη σύγκρουση».

Οι καθημερινές επιθέσεις εποίκων έχουν υπερδιπλασιαστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, μετά την επίθεση της Χαμάς.

«Τοπικές ομάδες ασφαλείας»

«Έχουμε πέσει θύματα πολλών βίαιων τρομοκρατικών επιθέσεων. Είμαστε αντιμέτωποι με έναν εχθρό που επιθυμεί να μας εξοντώσει», κατήγγειλε η Λίμπμαν, εκφράζοντας τις ανησυχίες που έχουν πολλοί Ισραηλινοί για την ασφάλειά τους.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «τοπικές ομάδες ασφαλείας» είναι εξοπλισμένες για να προστατεύουν τις εβραϊκές κοινότητες.

Εξάλλου μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έχει αυξηθεί η στήριξη στη Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, ακόμη και σε περιοχές που αυτό δεν συνέβαινε παραδοσιακά.

Ήδη η φετινή χρονιά ήταν η πλέον φονική εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια στη Δυτική Όχθη, με περίπου 200 Παλαιστίνιους νεκρούς και 26 Ισραηλινούς, με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ. Σε διάστημα τριών εβδομάδων μετά την 7η Οκτωβρίου άλλοι 121 Παλαιστίνοι έχουν σκοτωθεί εκεί.

Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε συγκρούσεις με στρατιωτικούς. Ωστόσο οι ενέργειες ακραίων Ισραηλινών πυροδοτούν ακόμη περισσότερο την οργή των Παλαιστινίων, με παρατηρητές να εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει περαιτέρω ένοπλη βία.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επισημάνει ότι προσπαθεί να ανασχέσει τη βία και να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους αμάχους. «Πλήττουν την ασφάλεια εδώ. Αυτά (…) τα περιστατικά προκαλούν περισσότερες συγκρούσεις και πρόκειται για ανθρώπους που πήραν τον νόμο στα χέρια τους», δήλωσε εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτημα του Reuters για τις επιθέσεις εποίκων.

«Μεγάλος κίνδυνος»

Η βία των εποίκων γίνεται πιο δύσκολο να ανασχεθεί με τον πόλεμο στη Γάζα και την αυξανόμενη επιρροή ακροδεξιών πολιτικών στο Ισραήλ, εκτιμούν Ισραηλινοί ειδικοί.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από τους ακροδεξιούς ακτιβιστές στη Δυτική Όχθη», δήλωσε ο Λιόρ Άκερμαν, πρώην αξιωματικός στην ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας, τη Σιν Μπετ.

Οι έποικοι εκμεταλλεύονται την ανάπτυξη στρατιωτών στη Γάζα και το βόρειο τμήμα του Ισραήλ, όπου μάχονται εναντίον της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, εξήγησε. «Ο στρατός τώρα είναι ακόμη πιο απασχολημένος, γεγονός που επιτρέπει (στους εποίκους) να ενεργούν ελεύθερα», σημείωσε ο Άκερμαν. «Επίσης έχουν τη στήριξη εκπροσώπων της κυβέρνησης», εκτίμησε ο ίδιος.

 

Ανώτερος Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε: «Η σποραδική παλαιστινιακή τρομοκρατία (στη Δυτική Όχθη) καθιστά πιο δύσκολο να παραμείνουν τα πράγματα υπό έλεγχο».

Ένδειξη της ανησυχίας των ισραηλινών αρχών για τη δράση των εποίκων είναι η απόφαση του υπουργείου Άμυνας αυτή την εβδομάδα να ζητήσει να τεθεί υπό διοικητική κράτηση για λόγους κρατικής ασφάλειας ο Αριέλ Ντανίνο, ένας γνωστός έποικος ακτιβιστής, κάτι που συνήθως συμβαίνει με τους Παλαιστίνιους.

Ο Άκερμαν δήλωσε ότι η βία των εποίκων ωθεί τη νέα γενιά των Παλαιστινίων να στραφούν στην ένοπλη αντίσταση, με νέες οργανώσεις να έχουν κάνει την εμφάνισή τους εκεί, όπως το «Κρησφύγετο του Λιονταριού», το οποίο κάλεσε την Τρίτη σε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Δείτε επίσης:

Μαζικός τάφος στη Μέση Ανατολή: Boμβαρδίστηκε για τρίτη φορά ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπαλίγια!

Συγκλονίζει το πρωτοσέλιδο της «Sun» με τα 32 παιδιά που κρατούνται όμηροι της Χαμάς: «Φέρτε τους σπίτι»

Νέο μπαράζ εκρήξεων στην πόλη της Γάζας: Εικόνες φρίκης στην Τζαμπαλίγια με τουλάχιστον 195 νεκρούς! Πάνω από 20.000 τραυματίες

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This