Ακραίος καύσωνας πλήττει την Βραζιλία: Ο υδράργυρος έδειξε 58,5 βαθμούς στο Ρίο

Ιστορική ξηρασία επιδεινώνει την κατάσταση

Must Read

Αντιμέτωποι με πρωτοφανή καύσωνα βρίσκονται οι κάτοικοι της Βραζιλίας, η οποία καταγράφει εθνικό ιστορικό υψηλό θερμοκρασίας. Χθες, στο Ρίο ντε Ζανέιρο τα θερμόμετρα έδειξαν ως και 58,5 βαθμούς Κελσίου, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της μεγαλούπολης της Βραζιλίας.

Μεγάλο μέρος της χώρας δοκιμάζεται από το σαββατοκύριακο εξαιτίας ακραίου καύσωνα. Χθες, το σύστημα Alerta Rio κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία αφότου άρχισαν να τηρούνται συστηματικά δεδομένα για αυτήν, το 2014: έφθασε τους 58,5 βαθμούς Κελσίου. Το προηγούμενο ιστορικό υψηλό, που ήταν οι 58 βαθμούς Κελσίου, είχε καταγραφεί μόλις τον Φεβρουάριο.

«Αφόρητα τα πράγματα»

Το εθνικό ινστιτούτο μετεωρολογίας (INMET) έθεσε 15 πολιτείες, στο νοτιοανατολικό, στο κεντροδυτικό και στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς και την πρωτεύουσα, την Μπραζίλια, σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού.

«Για εμάς που δουλεύουμε στον δρόμο, είναι αφόρητα τα πράγματα με αυτή τη ζέστη. Προσπαθώ να φθάσω πολύ νωρίς για να φύγω το μεσημέρι», είπε η Ντόρα, 60 χρονών, που πουλάει τα προϊόντα της σε λεωφόρο της πόλης και θέλησε να δώσει μόνο το μικρό της όνομα.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση αυτή οδηγεί και σε νέα ρεκόρ κατανάλωσης ενέργειας. Αφού έσπασε για πρώτη φορά στα χρονικά το φράγμα των 100.000 μεγαβάτ τη Δευτέρα, χθες Τρίτη σημειώθηκε νέο ρεκόρ, 101.400 μεγαβάτ, κατά τον διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Ιστορική ξηρασία

Η Βραζιλία είναι αντιμέτωπη με ακραία φαινόμενα εδώ και μήνες εξαιτίας της ιστορικής ξηρασίας, που πλήττει τον Αμαζόνιο και παραποτάμους του από τη μια, ενώ από την άλλη καταγράφονται σφοδρές βροχοπτώσεις και κυκλώνες στον νότο.

Η ξηρασία συνέβαλε να μεγεθυνθεί το εύρος πυρκαγιών στην Παντανάλ (δυτικά), όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος υγροβιότοπος στον κόσμο. Οι φωτιές αποδίδονται κυρίως σε ανθρώπινες δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This