Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε τη συμφωνία που προβλέπει την κήρυξη τετραήμερης «ανθρωπιστικής» παύσης στις εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και την απελευθέρωση 50 από τους περίπου 240 ομήρους που κρατά η Χαμάς, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Ελληνική αντίδραση
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δήλωσή του, χαιρετίζει τη συμφωνία που επετεύχθη, ενώ ζητά άμεση και απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως και εντατικοποίηση των προσπαθειών για επίτευξη οριστικής ειρήνης.
- Αναλυτικά η δήλωση του ΥΠΕΞ:
«Θα ήθελα να χαιρετίσω τη σημερινή επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μερών για ανθρωπιστική παύση στη Γάζα και απελευθέρωση 50 ομήρων που είχαν απαχθεί μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Η ελληνική Κυβέρνηση είχε εγκαίρως εισηγηθεί και θέσει μετ’ επιτάσεως την ανάγκη ανθρωπιστικής παύσης και δημιουργίας βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων. Προς την κατεύθυνση αυτή είχαμε προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες. Θα πρέπει πλέον, σε εφαρμογή της συμφωνίας, να υπάρξει άμεση και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους το έχουν ανάγκη, καθώς και να ενταθεί η προσπάθεια για οριστική ειρήνευση στην περιοχή».
Δήλωση ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη για την επίτευξη συμφωνίας για ανθρωπιστική παύση στη Γάζα και απελευθέρωση ομήρων
🔗https://t.co/WyJmQshXyN pic.twitter.com/iAY4bmbE4b
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) November 22, 2023
Γαλλία και Κίνα
Η Γαλλία με τη σειρά της, χαιρέτησε επίσης τη συμφωνία και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρχουν και πολίτες της μεταξύ των ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι από την Χαμάς, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.
«Ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν Γάλλοι, το ελπίζουμε και εργαζόμαστε γι’ αυτό», δήλωσε η Κολονά στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, υπογραμμίζοντας ότι παραμένει επιφυλακτική παρά τη συμφωνία, καθώς «θα πρέπει και οι δύο πλευρές να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας».
Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της «ιδιαιτέρως για τη δουλειά του Κατάρ», το οποίο έπαιξε ρόλο μεσολαβητή για να συναφθεί η συμφωνία ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και το Ισραήλ.
Catherine Colonna : "Nous espérons qu'il y a des Français" parmi les otages du Hamas qui doivent être libérés ➡️ https://t.co/9h0wXPxL7V
Ecoutez l'interview intégrale (9') de la ministre de l'Europe et des Affaires étrangères par @Sonia_Devillers #le710inter pic.twitter.com/EepJnWahyC
— France Inter (@franceinter) November 22, 2023
Και η Κίνα όμως χαιρέτισε την -υπό την αιγίδα του Κατάρ- συμφωνία:
«Χαιρετίζουμε την συμφωνία προσωρινής κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των εμπλεκομένων μερών και ελπίζουμε ότι θα επιτρέψει να αμβλυνθεί η ανθρωπιστική κρίση, θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση και τη μείωση των εντάσεων», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Μάο Νινγκ.
Γερμανία και Βρετανία
Η Γερμανία χαιρέτισε την «πρόοδο» που επετεύχθη και η οποία «θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την παροχή ζωτικής σημασίας βοήθεια στους αμάχους» στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας ομήρων αποτελεί πρόοδο, αν και τίποτε στον κόσμο δεν θα μπορέσει να σβήσει τα δεινά τους. Η ανθρωπιστική εκεχειρία πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να παρασχεθεί ζωτικής σημασίας, απαραίτητη βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας», έγραψε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στο Twitter.
Die angekündigte Freilassung einer ersten größeren Gruppe von #Geiseln ist ein Durchbruch – auch wenn nichts auf der Welt ihr Leid ungeschehen machen kann. Die humanitäre Pause muss genutzt werden, um lebensnotwendige Hilfe zu den Menschen in #Gaza zu bringen.
— Außenministerin Annalena Baerbock (@ABaerbock) November 22, 2023
Από την πλευρά του ο Βρετανός ομόλογός της Ντέιβιντ Κάμερον χαιρέτισε «ένα κρίσιμο βήμα» για τους ομήρους και «την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».
«Η συμφωνία αυτή είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την παροχή ανακούφισης στις οικογένειες των ομήρων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα», επεσήμανε ο Κάμερον. «Καλώ όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως», πρόσθεσε.
"This agreement to release some hostages held in Gaza is a crucial step. This pause in the fighting is an opportunity to ensure much greater volumes of food, fuel and other life-saving aid can reach Gaza.
"I urge all parties to ensure the agreement is delivered in full. We want…
— Foreign, Commonwealth & Development Office (@FCDOGovUK) November 22, 2023
Όσα γνωρίζουμε για τους ομήρους, όπως τα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ:
- Ποιοι είναι οι όμηροι;
Ένοπλοι της Χαμάς εξαπέλυσαν αιματηρή επίθεση εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας περίπου 240 ομήρους, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.
Μεταξύ των ομήρων είναι Ισραηλινοί πολίτες, αλλά και πολλοί άνθρωποι με ξένη ή διπλή υπηκοότητα από περίπου 40 χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ταϊλάνδη, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αργεντινή, η Γερμανία, η Χιλή, η Ισπανία και η Πορτογαλία, έχει επισημάνει το Ισραήλ.
Όπως έχουν μεταδώσει ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, έως και 40 από τους ομήρους είναι παιδιά, ανάμεσά τους ένα βρέφος 10 μηνών και παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Μεταξύ τους βρίσκονται στρατιώτες, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες, όπως ένα 17χρονο κορίτσι που δεν μπορεί να περπατήσει και να μιλήσει και τρέφεται μέσω γαστροστομίας.
- Τι έχει συμβεί στους ομήρους;
Μέχρι στιγμής η Χαμάς έχει απελευθερώσει τέσσερις ομήρους: τις Αμερικανίδες υπηκόους Τζούντιθ Ράαναν (59 ετών) και την κόρη της Νάταλι Ραάναν (17 ετών) στις 20 Οκτωβρίου, επικαλούμενη «ανθρωπιστικούς λόγους» και τις Ισραηλινές Νούριτ Κούπερ, 79 ετών, και Γιοσεβέντ Λίφσιτς, 85 ετών, στις 23 Οκτωβρίου.
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει έναν όμηρο, τον Ορί Μεγκιντίς, έναν στρατιώτη στη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησής τους στη Γάζα, στις 30 Οκτωβρίου.
Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι εντόπισε τα πτώματα δύο ομήρων στην πόλη της Γάζας, μεταξύ των οποίων αυτό της 19χρονης στρατιώτη Νόα Μαρσιάνο.
Η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμικός Τζιχάντ, που συμμετείχε στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης τον θάνατο ενός ακόμη Ισραηλινού ομήρου, αλλά δεν έδωσε πληροφορίες για την ταυτότητά του.
- Πού κρατούνται οι όμηροι;
Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι κρύβει τους ομήρους «σε ασφαλείς τοποθεσίες και τούνελ» στη Γάζα. Το Ισραήλ αναφέρει ότι η παλαιστινιακή οργάνωση διαθέτει ένα τεράστιο υπόγειο δίκτυο, από όπου διευθύνει τις επιχειρήσεις της, ενώ το χρησιμοποιεί για την αποθήκευση όπλων και τη μετακίνηση των μαχητών της.
Η Λίφσιτς δήλωσε ότι μεταφέρθηκε σε υπόγειες σήραγγες, τις οποίες συνέκρινε με ιστό αράχνης.
Ο ισραηλινός στρατός έχει επισημάνει ότι έχει εντοπίσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία κάποιοι από τους ομήρους κρατήθηκαν μέσα ή κάτω από νοσοκομεία.
- Σε ποιες συνθήκες κρατούνται;
Η Λίφσιτς επεσήμανε ότι οι όμηροι ήταν χωρισμένοι σε μικρές ομάδες. Πρόσθεσε ότι η ίδια και μερικοί άλλοι κοιμόντουσαν σε στρώματα στο πάτωμα των τούνελ. Γιατροί τους προσέφεραν φροντίδα, ενώ η Χαμάς διασφάλιζε καλές συνθήκες υγιεινής.
Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το παλαιστινιακό κίνημα τον Οκτώβριο έδειχνε μια 21χρονη Γαλλίδα όμηρο να δέχεται φροντίδα από γιατρό για τον τραυματισμό στο χέρι της.
Η Χαμάς δημοσίευσε ακόμη ένα βίντεο τον Οκτώβριο που έδειχνε τρεις γυναίκες ομήρους να καταγγέλλουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο ίδιος δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν για «σκληρή προπαγάνδα».
- Πώς έχουν αντιδράσει οι Ισραηλινοί;
Συγγενείς των ομήρων και χιλιάδες υποστηρικτές τους πιέζουν την ισραηλινή κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην απελευθέρωση τους, φοβούμενοι ότι θα σκοτωθούν στις αεροπορικές επιδρομές και τη χερσαία επιχείρηση που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Γάζα.
Το Σάββατο ολοκληρώθηκε πορεία πέντε ημερών που είχαν ξεκινήσει χιλιάδες άνθρωποι από το Τελ Αβίβ ως την Ιερουσαλήμ, με στόχο να πιέσουν την ισραηλινή κυβέρνηση να ενεργήσει για την απελευθέρωση των ομήρων.