Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας

Ενίσχυση των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας ζήτησε το Κίεβο

Must Read

Σε επίπεδο πρέσβεων πραγματοποιήθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟΟυκρανίας, με το Κίεβο να εστιάζει στην ενίσχυση των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Η Ουκρανία τόνισε ότι κλειδί για επιτυχημένη αντεπίθεση είναι η αεροπορική υπεροχή με την προμήθεια F-16 να αποτελεί το πρώτο βήμα. Στην εν λόγω πρωτοβουλία συμμετέχει άλλωστε και η Ελλάδα με την εκπαίδευση πιλότων. Παράλληλα, η ουκρανική πλευρά ενημέρωσε για τις πρόσφατες επιθέσεις, ενώ οι Σύμμαχοι από την πλευρά τους αναφέρθηκαν στη βοήθεια που παρέχουν ιδίως στο επίπεδο της αντιπυραυλικής άμυνας. Ιδιαίτερα έμφαση δόθηκε επίσης στα μέσα – πυραύλους, drones- τα οποία η Ρωσία προμηθεύεται από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ καταδικάζει απερίφραστα τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε Ουκρανούς αμάχους, μεταξύ άλλων με όπλα από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν».

Και πρόσθεσε: «Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Πούτιν προσπαθεί να φθείρει την Ουκρανία με μαζικά πλήγματα, αλλά δεν θα τα καταφέρει. Η εκστρατεία σκληρότητας της Ρωσίας απλώς ενισχύει την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας. Καθώς η Μόσχα εντείνει τα χτυπήματά της σε πόλεις και αμάχους της Ουκρανίας, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενισχύουν την αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας».

Η έκτακτη συνεδρίαση έλαβε χώρα κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας.

Ταυτόχρονα, σε κοινή δήλωση την οποία είχαν συνυπογράψει οι υπουργοί Εξωτερικών περισσότερων από 40 χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καταδικάστηκαν με τον πιο έντονο τρόπο οι εξαγωγές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και η προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας από τη Ρωσία, καθώς και η χρήση αυτών των πυραύλων από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας στις 30 Δεκεμβρίου 2023 και στις 2 Ιανουαρίου 2024.

Όπως επισημαίνεται, «η μεταφορά αυτών των όπλων αυξάνει τα δεινά του ουκρανικού λαού, υποστηρίζει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας και υπονομεύει το παγκόσμιο καθεστώς της μη διάδοσης. Η χρήση βαλλιστικών πυραύλων της ΛΔΚ από τη Ρωσία στην Ουκρανία παρέχει επίσης πολύτιμες τεχνικές και στρατιωτικές γνώσεις στη ΛΔΚ. Ανησυχούμε βαθιά για τις επιπτώσεις στην ασφάλεια που έχει αυτή η συνεργασία στην Ευρώπη, στην Κορεατική Χερσόνησο, στην περιοχή Ινδοειρηνικού και σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισαν οι υπουργοί Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This