Ξανά στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν για απελευθέρωση ομήρων και εκεχειρία – Ισοπεδωμένο το 30% της Λωρίδας της Γάζας

Ξεπέρασαν τις 27.000 οι -επιβεβαιωμένες- απώλειες αμάχων στον παλαιστινιακό θύλακα

Must Read

Με αποστολή να πιέσει εκ νέου καταστάσεις θα ταξιδέψει για μια ακόμη φορά στη Μέση Ανατολή ο Άντονι Μπλίνκεν, καθώς τόσο η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όσο και η τύχη των Ισραηλινών ομήρων εξακολουθούν να προκαλούν παγκόσμια ανησυχία, όσο Ισραήλ και Χαμάς δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους.

Οπως ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος θα βρεθεί στην επικίνδυνη ζώνη από μεθαύριο, Κυριακή 4, έως την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, σκοπεύει να προτείνει να υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα μια ανθρωπιστική παύση στη Γάζα.

Στο πέμπτο αυτό ταξίδι του στην περιοχή κατά τους τελευταίους μήνες, ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Κατάρ και την Αίγυπτο, χώρες που ενεργούν ως διαμεσολαβητές ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, ενώ θα πραγματοποιήσει στάσεις στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Σαουδική Αραβία.

Σοκαριστικές οι δορυφορικές εικόνες από τα εδάφη του παλαιστινιακού θύλακα

Δορυφορικές φωτογραφίες που αναλύθηκαν από το Δορυφορικό Κέντρο των Ηνωμένων Εθνών (UNOSAT) φανερώνουν ότι το 30% των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας έχει καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα, όπου μέχρι και σήμερα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 27.000 άμαχοι Παλαιστίνιοι.

Η ανάλυση του UNOSAT έδειξε επίσης ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 93.800 κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές, τους βομβαρδισμούς, τις ανατινάξεις και τις κατεδαφίσεις, με ολόκληρες συνοικίες της πόλης της Γάζας να έχουν ισοπεδωθεί, συμπεριλαμβανομένων πολλών αστικών υποδομών.

«Συνολικά, ένας εντυπωσιακός αριθμός 69.147 δομών, που ισοδυναμεί περίπου με το 30% όλων των δομών της Λωρίδας της Γάζας έχουν πληγεί», αναφέρει το UNOSAT και προσθέτει πως «22.131 δομές στον θύλακα έχουν χαρακτηριστεί κατεστραμμένες, άλλες 14.066 έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές και 32.950 έχουν μέτριες ζημιές».

Το UNOSAT χρησιμοποίησε δορυφορικές φωτογραφίες από τις 6 και 7 Ιανουαρίου 2024, τις οποίες συνέκρινε με έξι άλλες σειρές φωτογραφιών, στις οποίες περιλαμβάνονται μερικές που χρονολογούνται από χρονικές περιόδους πριν από την ισραηλινή επίθεση. Σύμφωνα με αυτές, οι περιοχές της πόλης της Γάζας και της Χαν Γιούνις είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση των ζημιών από τότε που έγινε η προηγούμενη ανάλυση, με τις δύο αυτές περιοχές να έχουν 10.280 και 11.894 πρόσφατα κατεστραμμένες δομές αντίστοιχα, συγκριτικά με προηγούμενη ανάλυση του UNOSAT, που βασίζεται σε φωτογραφίες της 26ης Νοεμβρίου. Σημειώνεται πως άλλες πηγές αναφέρουν πως η καταστροφή αγγίζει το 50%-60% του -κάποτε πυκνοκατοικημένου- παλαιστινιακού θύλακα.

*φωτο αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This