Λουτρό αίματος στη Μόσχα: Και παιδιά μεταξύ των θυμάτων – Παγκόσμιο σοκ για την «11η Σεπτεμβρίου της Ρωσίας»

Must Read

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι ρωσικές Αρχές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των οπλισμένων με αυτόματα και εκρηκτικά δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο στα προάστια της Μόσχας, με τουλάχιστον 60 νεκρούς και περισσότερους από 140 τραυματίες, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις.

Όπως έγινε γνωστό, πριν από λίγη ώρα την επίσημη ευθύνη για το λουτρό αίματος στη ρωσική πρωτεύουσα ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, με σχετική ανάρτηση στην πλατφόρμα Telegram να αναφέρει πως μαχητές του ISIS «επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας Μόσχας», υποστηρίζοντας ότι κατόπιν «υποχώρησαν στις βάσεις τους με ασφάλεια». Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η εν λόγω ανάρτηση σε κανάλι του ISIS στο Telegram, αναφέρει τα εξής: «Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση χριστιανών στην πόλη Κρασνογκόρσκ στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, της Μόσχας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στο σημείο, πριν αποσυρθούν με ασφάλεια στις βάσεις τους».

Στο εμπορικό κέντρο ξέσπασε και μεγάλη πυρκαγιά, η οποία επίσης προκλήθηκε από τους πάνοπλους τρομοκράτες, με τους φόβους για πολύ περισσότερα θύματα από όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί να είναι κάτι παραπάνω από βάσιμοι, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συναυλιακός χώρος που αιματοκυλίστηκε είναι χωρητικότητας 6.200 θέσεων και φέρεται να είχαν πουληθεί όλα τα εισιτήρια για την αποψινή συναυλία.

Με αφορμή την ασύλληπτη αυτή τραγωδία, πάντως, όλες οι μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν στη ρωσική πρωτεύουσα αυτό το Σαββατοκύριακο ακυρώνονται, σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν.




Το αιματηρό αυτό περιστατικό με θύματα πολλές δεκάδες αμάχους, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, έχει προκαλέσει παγκόσμιο σοκ, με συμμάχους, αλλά και αντιπάλους του Βλαντιμίρ Πούτιν, να εκφράζουν τις τελευταίες ώρες με μηνύματά τους τον αποτροπιασμό τους για το πολύνεκρο αυτό τρομοκρατικό χτύπημα, το οποίο και καταδικάζουν ασυζητητί.

Σε μήνυμα του προς τον -σύμμαχό του- Ρώσο πρόεδρο, ο ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, κατήγγειλε έντονα τη «δολοφονία αθώων ανθρώπων», ενώ ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ, δήλωσε ότι προσφέρει υποστήριξη στις ρωσικές Αρχές επιβολής του νόμου. Σε σχετική δήλωσή του, εξάλλου, ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, ανέφερε: «Καταδικάζω απερίφραστα τέτοιες πράξεις βίας, κτηνωδίας και απερισκεψίας εναντίον αμάχων».

Από την πλευρά του, ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ πως «η ΕΕ είναι σοκαρισμένη και εκφράζει αποτροπιασμό μετά τις αναφορές για τρομοκρατική επίθεση στο συναυλιακό χώρο Crocus City Hall της Μόσχας. Η ΕΕ καταδικάζει κάθε επίθεση κατά αμάχων. Οι σκέψεις μας είναι σε όλους εκείνους τους Ρώσους πολίτες που έχουν πληγεί».

«Οι εικόνες της φρικτής επίθεσης εναντίον αθώων ανθρώπων στο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα είναι τρομακτικές. Οι συνθήκες πρέπει να αποσαφηνιστούν γρήγορα. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει σε ανάρτησή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, ενώ το ομόλογό του της Γαλλίας κατήγγειλε τις «ειδεχθείς πράξεις» και ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην επίθεση που σημειώθηκε στην αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας. «Οι εικόνες που φτάνουν σε εμάς από τη Μόσχα είναι φρικτές», αναφέρει το γαλλικό ΥΠΕΞ σε μήνυμά του στην πλατφόρμα X, προσθέτοντας πως «οι σκέψεις μας είναι στα θύματα και τους τραυματίες και στον ρωσικό λαό».

«Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα αυτής της τρομερής επίθεσης με πυροβολισμούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και πρόσθεσε πως «οι εικόνες είναι απλά φρικτές και απλά δύσκολο να τις παρακολουθήσει κανείς», υποστηρίζοντας, μάλιστα, πως το περιστατικό δεν φαίνεται να συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ο οποίος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, εξέφρασε «την καταδίκη του για την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα και μετέφερε τα συλλυπητήρια του Προέδρου Ερντογάν και τουρκικού λαού στο λαό και την κυβέρνηση της Ρωσίας».

Τι ανακοίνωσαν Ουκρανία και «Ελευθερία για τη Ρωσία»

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, πριν ανακοινωθεί η ανάληψη της ευθύνης της αιματηρής επίθεσης από το ISIS, η λεγεώνα «Ελευθερία για τη Ρωσία», η παραστρατιωτική, δηλαδή, οργάνωση Ρώσων μαχητών που αντιτίθεται στο Κρεμλίνο και έχει την έδρα της στην Ουκρανία, η οποία πραγματοποιεί τακτικά εισβολές σε ρωσικές συνοριακές περιοχές, αρνήθηκε, επίσης, οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτήν την επίθεση. «Υπογραμμίζουμε ότι η Λεγεώνα δεν πολεμά τους Ρώσους πολίτες», δήλωσε η οργάνωση, καθιστώντας υπεύθυνο «το τρομοκρατικό καθεστώς του Πούτιν» για την «προετοιμασία» αυτή της «αιματηρής πρόκλησης» και την «κάλυψή της από τα μέσα ενημέρωσης».

Για «προβοκάτσια» από πλευράς Πούτιν, εξάλλου, είχε κάνει λόγο η Ουκρανία, με τη διεύθυνση πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της χώρας να κατηγορεί τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι σχεδίαζαν τη φονική επίθεση το βράδυ της Παρασκευής. «Η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα ήταν μια σχεδιασμένη και σκόπιμη πρόκληση από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες κατ’ εντολή του Πούτιν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στόχος ήταν η «περαιτέρω κλιμάκωση και επέκταση του πολέμου» με την Ουκρανία.




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This