Διπλό ταμπλό από Ερντογάν – Συζητάει με Μόσχα, αλλά ακούει και τα «ευχαριστώ» των Αμερικανών

Must Read

Την ώρα που η Άγκυρα επιμένει να «παίζει» με προκλητικό τρόπο τα χαρτιά της στο μέτωπο της Συρίας, προωθώντας τους νεοοθωμανικούς σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στη Μέση Ανατολή, ταυτοχρόνως εκφράζει την πεποίθηση πως απαιτείται να αποκλιμακωθεί η ένταση στην επαρχία Ιντλίμπ. Αυτό, βέβαια, χθες, γιατί σήμερα δεν έγινε καμία βαρύγδουπη δήλωση, που να ακούγεται και κάπως περίεργα…

Αντιθέτως, ο δεύτερος γύρος των ρωσο-τουρκικών διαβουλεύσεων έκλεισε στη Μόσχα στο ίδιο μήκος κύματος μεν, αλλά χωρίς καμία δήλωση.

Την επιθυμία για αποκλιμάκωση της έντασης τόνιζε, πάντως, στη σχετική χθεσινή ανακοίνωσή του και με περίσσια δόση υποκρισίας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε στη Μόσχα αντιπροσωπεία της Άγκυρας με Ρώσους διπλωμάτες.

«Η αντιπροσωπεία μας με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, συναντήθηκε σήμερα (χθες) στη Μόσχα με τους συναδέλφους της, με τους οποίους συζήτησαν για την κατάσταση στο Ιντλίμπ», σημειωνόταν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, ενώ υπήρχε η επισήμανση και για το γεγονός πως τα δύο μέρη συζήτησαν επί των μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν, ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή των συμφωνιών του Σότσι για την Ιντλίμπ, της βορειοδυτικής Συρίας.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, η ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον προεδρικό απεσταλμένο στη Συρία, Σεργκέι Βερσινίν, και η τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σουντάτ Ονάλ, προσπάθησαν να βρουν λύση.

Εκτός από τους διπλωμάτες, στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν και εκπρόσωποι των στρατιωτικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Χθες, Δευτέρα, πάντως, κάποιες ώρες νωρίτερα από το τέλος των συζητήσεων με τους Ρώσους, κι ενώ ο συριακός στρατός ανακτούσε τον πλήρη έλεγχο δεκάδων χωριών και κωμοπόλεων στη βορειοδυτική πλευρά του Χαλεπίου, υπήρξε νέα τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ερντογάν και στον Ντόναλντ Τραμπ. Επικοινωνία στη διάρκεια της οποίας, η Ουάσιγκτον όχι απλώς επανέλαβε τη στήριξή της στον «σουλτάνο», αλλά έσπευσε να τον… ευχαριστήσει και για τη συμβολή του στην αποτροπή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ιντλίμπ.

Παράλληλα, κι ενώ έγινε για πολλοστή φορά σαφές πως η Συρία δεν αποτελεί πια παρά το – έτοιμο να κοπεί – σκοινί στην διελκυνστίδα συμφερόντων των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του πλανήτη στην ευρύτερη περιοχή, ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να παροτρύνει την κυβέρνηση της Ρωσίας να σταματήσει να στηρίζει τις «ωμότητες» του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Με δεδομένη τη στήριξη Τραμπ, πάντως, ο Ερντογάν εντούτοις δεν μπορεί κατά πώς φαίνεται να στηρίξει τις ελπίδες του για περαιτέρω βοήθεια στο ΝΑΤΟ. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε χθες από δηλώσεις διπλωμάτη χώρας-μέλους της συμμαχίας που τόνιζε πως το ΝΑΤΟ δεν έχει σχέδια να παράσχει στην Άγκυρα στρατιωτική υποστήριξη, αν η Τουρκία εξαπολύσει μαζική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Δείτε επίσης: Συνεχίζει τις βλακείες ο Τσαβούσογλου: «Η μειονότητα της Θράκης ήταν, είναι και θα παραμείνει τουρκική»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This