Ανατριχιαστική η νέα μελέτη! Ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει πολλές ώρες στον αέρα

Must Read

Ο κορωνοϊός μπορεί να βρίσκεται στον αέρα που αναπνέουμε και να επιβιώνει για πολλές ώρες, σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM). Σύμφωνα με αυτή μπορεί να ζήσει σε πλαστικές ή χαλύβδινες επιφάνειες από  δύο ως τρεις ημέρες και ως και 24 ώρες πάνω σε ένα κουτί από χαρτόνι.

Ο νέος κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει για πολλές ώρες εκτός ανθρώπινου σώματος, σε διάφορες επιφάνειες, ακόμη και στον αέρα, καταγράφει μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη. Η μελέτη έγινε με χρηματοδότηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και σύμφωνα με αυτή ο ιός που προκαλεί την πανδημία της ασθένειας COVID-19, έχει δυνατότητα επιβίωσης στον αέρα συγκρίσιμη με εκείνη του ιού που προκαλούσε το ΣΟΑΣ (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο).

Πιθανόν το εύρος της πανδημίας -η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19 είναι πολύ πιο εκτεταμένη από εκείνη του ΣΟΑΣ, από το 2002 ως το 2003- συνδέεται με το γεγονός ότι μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από έναν ασυμπτωματικό («υγιή») φορέα σε άλλους ανθρώπους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης νεφελοποιητή για να διασπείρουν τον ιό στον αέρα. Με αυτή την τεχνική, βρήκαν ότι ο ιός, υπό μορφή αεροζόλ — μορίων που μένουν στον αέρα — μπορούσε να εντοπιστεί για τρεις ώρες. Η μέθοδος αυτή πάντως αμφισβητήθηκε: ορισμένοι ειδικοί αντέτειναν πως η χρήση του νεφελοποιητή δεν έχει καμία σύγκριση με τον βήχα ή τα φτερνίσματα ενός ασθενούς, άρα πιθανόν αυξάνει τεχνητά το εύρος της πιθανότητας μόλυνσης μέσω του αέρα.

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με τα σταγονίδια που αποβάλλουν οι ασθενείς όταν βήχουν ή φτερνίζονται, και με αυτή τη μορφή (που δεν έχει καμία σχέση με το αεροζόλ) δεν επιβιώνει παρά μερικά δευτερόλεπτα. Ανάλογες μελέτες για τον κορωνοϊό που προκαλεί το ΣΟΑΣ είχαν δείξει πως η δυνατότητα επιβίωσής του εκτός του ανθρώπινου σώματος βρισκόταν σε παρόμοια επίπεδα.

Αυτό όμως δεν εξηγεί το γιατί η πανδημία του κορωνοϊού έχει προσβάλει σχεδόν 200.000 ανθρώπους κι έχει προκαλέσει περίπου 8.000 θανάτους, ενώ το ΣΟΑΣ δεν είχε μολύνει παρά 8.000 και είχε στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 800.

Οι επιδημιολογικές διαφορές «πιθανόν οφείλονται σε άλλους παράγοντες, όπως το υψηλότερο ιικό φορτίο στο ανώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος» και επίσης στο γεγονός ότι εντελώς ασυμπτωματικοί φορείς μεταδίδουν εν αγνοία τους τον SARS-CoV-2, εκτιμούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Δείτε επίσης: Να μπει «λουκέτο» σε όλο τον πλανήτη! SOS από την καθηγήτρια Ανοσολογίας Βάσω Αποστολοπούλου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This