Μαύρο χρήμα στα καζανάκια της showbiz

Tο κόλπο μιντιάρχη προκειμένου να κοροϊδεύει την Εφορία και ο φοροφυγάς τηλεαστέρας

Must Read

Μεθόδους που θα ζήλευε ακόμα και ο… Αλ Καπόνε φαίνεται πως έχει σκαρφιστεί μιντιάρχης για να εξαπατά το Δημόσιο και να μη δίνει λογαριασμό στην Εφορία για τους μισθούς-μαμούθ που δίνει σε λαμπερούς συνεργάτες του!

Τα τηλεοπτικά στούντιο βοούν για τα τεχνάσματα που χρησιμοποιεί ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας της showbiz για να αποφεύγουν τη φορολόγηση τόσο ο ίδιος όσο και αστέρες που απασχολεί σε παραγωγές του, έχοντας συμφωνήσει σε μικρές μηνιαίες απολαβές που δηλώνονται στις φορολογικές Αρχές, ενώ η μερίδα του λέοντος από τη συμφωνημένη αμοιβή τους δίνεται «κάτω από το τραπέζι», δηλαδή με μαύρα χρήματα. Στην προκειμένη περίπτωση η ευρηματικότητα του παραγωγού έχει φτάσει στο σημείο να διαθέτει τα «μαύρα» ακόμα και σε τουαλέτες τηλεοπτικού στούντιο!

Σύμφωνα με όσα είναι σε θέση να γνωρίζει η «Espresso», υπάρχει και συγκεκριμένο συνθηματικό για να ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης – παραλαβής του μαύρου χρήματος! Στο τέλος μιας συγκεκριμένης εκπομπής πλησιάζοντας τους απαστράπτοντες συνεργάτες του πετά την ατάκα: «Αγάπη μου, πρόλαβες να πας στην τουαλέτα;» Με αυτόν τον τρόπο τούς γνωστοποιεί πως ήρθε η… ώρα να κάνουν την ανάγκη τους! Με άλλα λόγια, πως η μαύρη σακούλα με τα χρήματα τους περιμένει στο καζανάκι της τουαλέτας. Και δεν είναι μία φυσικά!

Η προέλευση

Με τον τρόπο αυτό έχουν αλλάξει χέρια πολλές χιλιάδες ευρώ, εν αγνοία των φορολογικών Αρχών. Αν είχαν εντοπιστεί τα μεγάλα χρηματικά ποσά, οι Αρχές θα όφειλαν να ερευνήσουν το «πόθεν έσχες», δηλαδή πού τα βρήκε ο τηλεοπτικός παραγωγός. Αν τα χρήματα αυτά προέρχονται από την περιουσία του ή από ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, όπως λένε οι κακές γλώσσες.

Εφόσον πρόκειται για νόμιμα χρήματα, δεν θα είχε πρόβλημα να δηλώσει ότι τα καταβάλλει σε συνεργάτες του, τηλεοπτικούς παρουσιαστές. Αν αποκαλυφθεί η απάτη, τότε πρόβλημα θα έχουν και οι τηλεοπτικοί αστέρες που έπαιρναν ή ακόμα παίρνουν τα μαύρα και αδήλωτα χρήματα, καθώς και αυτοί τα κρύβουν από την Εφορία, με αποτέλεσμα να μη φορολογούνται για έσοδα πολλών χιλιάδων ευρώ…

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που υιοθετείται τέτοια τακτική, με παχυλούς μισθούς τηλεοπτικών παρουσιαστών «κάτω από το τραπέζι» για να τους αποκρύπτουν από τις Αρχές να γλιτώνουν τη φορολόγηση. Ανάλογη υπόθεση φοροδιαφυγής είχε διερευνηθεί και πριν από χρόνια για τηλεοπτικό κανάλι το οποίο έχει κλείσει. Τότε οι «Ράμπο» του ΣΔΟΕ είχαν εντοπίσει «μαύρη τρύπα» πολλών εκατομμυρίων ευρώ από μισθοδοσίες πολλών χιλιάδων ευρώ, σε μηνιαία βάση, που δεν εμφανίζονταν στο λογιστήριο του καναλιού, αλλά κατέληξαν σε τηλε-αστέρες.

Πάντως, έναν χρόνο πριν κλείσει το κανάλι ο καναλάρχης είχε σταματήσει να πληρώνει τους παρουσιαστές και αυτοί δεν μπορούσαν να τον καταγγείλουν, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν κερδίσει αποκρύβοντας από την Εφορία τα τεράστια ποσά που είχαν πάρει.

Φοροφυγάς τηλεαστέρας

Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε, χθες, στα δημοσιογραφικά γραφεία και όχι μόνο η είδηση του ονόματος γνωστού τηλεοπτικού παρουσιαστή που πιάστηκε στην τσιμπίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς εξαπατούσε το Δημόσιο από παράλληλες δραστηριότητές του με εταιρία τηλεπωλήσεων.

Ο τηλεαστέρας είχε φτιάξει εταιρία μέσω της οποίας πουλούσε διάφορα προϊόντα, χωρίς να εκδίδει τις προβλεπόμενες αποδείξεις. Οι πελάτες του κατέβαλαν τον ΦΠΑ 24% για τα προϊόντα που αγόραζαν, αλλά ο παρουσιαστής δεν εξέδωσε συνολικά 12.000 αποδείξεις.
Στους πελάτες στέλνονταν τα προϊόντα χωρίς τη νόμιμη απόδειξη λιανικής πώλησης, παρά μόνο το δελτίο παραγγελίας. Με τον τρόπο αυτό ο τηλε-επιχειρηματίας κερδοσκόπησε σε βάρος του Δημοσίου από τη μη καταβολή του ΦΠΑ και του φόρου που αναλογεί από τις πωλήσεις.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν φοροδιαφυγή συνολικού ύψους 400.000 ευρώ.
Η έρευνα έγινε σε βάρος του τηλεοπτικού παρουσιαστή ύστερα από καταγγελίες για τις πωλήσεις που έκανε μέσω διαδικτύου. Τα στελέχη της ανεξάρτητης Αρχής που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση ψηφιακών επιχειρηματικών συναλλαγών έφτασαν γρήγορα στην αποκάλυψη της απάτης.

Αρχικά παρακολουθούσαν τη συναλλακτική συμπεριφορά της επιχείρησης. Στη συνέχεια ζήτησαν στοιχεία των παραδόσεων των προϊόντων από την εταιρία ταχυμεταφορών με την οποία συνεργαζόταν η επιχείρηση. Εξετάζοντας τις παραδόσεις χιλιάδων δεμάτων διαπίστωσαν πως για τέσσερις οικονομικές χρήσεις, δηλαδή επί τέσσερα χρόνια, δεν είχαν δηλωθεί 12.000 αποδείξεις, συνολικής αξίας 400.000 ευρώ!

Αξίζει να σημειωθεί πως ο τηλεαστέρας, ο οποίος είναι αναγνωρίσιμος στο πανελλήνιο, δεν εμφανιζόταν ο ίδιος ως ιδιοκτήτης ή μέτοχος της εταιρίας. Ως μέτοχος και υπεύθυνη για τον νόμο ήταν η μητέρα του παρουσιαστή, ενώ ερευνάται αν εν τοις πράγμασι ήταν ο ίδιος υπεύθυνος.

Σε βάρος της εταιρίας έχουν επιβληθεί τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ παράλληλα αναμένεται η υπόθεση να απασχολήσει και τη Δικαιοσύνη για ποινικές ευθύνες λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ κάνουν φύλλο και φτερό όλα τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας σε προηγούμενες οικονομικές χρήσεις για πιθανές άλλες φορολογικές παραβάσεις, ενώ ερευνάται η εμπλοκή του παρουσιαστή και της μητέρας του σε άλλες εταιρίες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This