Μετά τις τζάμπα υπερωρίες, η Κυβέρνηση θέλει να «φάει» και το δώρο Χριστουγέννων των εργαζόμενων!

Must Read

Μισό βήμα πίσω κάνει η κυβέρνηση σχετικά με τις απλήρωτες υπερωρίες λόγω των αδειών καραντίνας. Έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις το υπουργείο Εργασίας φέρνει τη Δευτέρα, τελικά, στη Βουλή την επίμαχη διάταξη με μικρές αλλαγές, διατηρώντας ωστόσο τον πυρήνα της.

Στην πράξη, η κυβέρνηση μετακυλίει σε εργαζομένους και εργοδότες το κόστος, μεταφορικά και κυριολεκτικά, για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από την πανδημία, καθώς η αρχική διάταξη προέβλεπε ότι σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος τίθεται σε προληπτική καραντίνα από τον ΕΟΔΥ, χωρίς να έχει νοσήσει ο ίδιος και δεν υπάρχει εξ αντικειμένου η δυνατότητα τηλεργασίας, θα πρέπει μετά την επιστροφή στην εργασία του να αναπληρώσει εντός τεσσάρων μηνών τις χαμένες ώρες, δουλεύοντας έως τρεις ώρες παραπάνω την ημέρα.

Επιπλέον, για το διάστημα που τίθεται σε καραντίνα ο εργαζόμενος θα αμείβεται κανονικά από τον εργοδότη, με το κράτος να καλύπτει μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές του.
Έπειτα από τη θύελλα διαμαρτυριών, έγινε γνωστό ότι το τελικό σχέδιο θα προβλέπει ότι ο εργαζόμενος θα «χρωστά» τις μισές και όχι όλες τις ώρες που δεν εργάστηκε λόγω της άδειας καραντίνας, ενώ για την αναπλήρωσή τους θα εργάζεται μία και όχι τρεις ώρες παραπάνω ημερησίως.

Βεβαίως η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο εμφανίζεται διαλλακτική, ενώ στην ουσία εμμένει στην απόφασή της να ψηφίσει, με αφορμή την πανδημία, μία διάταξη που καταργεί τις προσαυξήσεις που προβλέπει η εργατική νομοθεσία για τις υπερωρίες.

Μείωση δώρου Χριστουγέννων

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να νομοθετήσει και τη μείωση του δώρου των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται ότι όσοι εργαζόμενοι είναι σε καθεστώς αναστολής της σύμβασής τους δεν θα λάβουν ολόκληρο το δώρο, αλλά μέρος αυτού.

Ειδικότερα, η σχετική διάταξη προβλέπει ότι το κράτος θα καταβάλει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στο διάστημα αναστολής της σύμβασης υπολογιζόμενο όχι με βάση τις πραγματικές αποδοχές του εργαζομένου αλλά με βάση τα 534 ευρώ, ενώ ο εργοδότης θα καταβάλει το μέρος του δώρου που αντιστοιχεί στο διάστημα κατά το οποίο ο εργαζόμενος δούλεψε κανονικά. Με τον ίδιο τρόπο θα υπολογίζεται το μειωμένο δώρο και για τους εργαζομένους υπό το καθεστώς του προγράμματος «Συν-Εργασία».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This