«Καταραμένες» οι νέες αντικειμενικές αξίες! Πάει… στράφι η δουλειά των εκτιμητών με το lockdown 2

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί στην Κομισιόν ότι οι νέες αντικειμενικές θα έχουν έρθει μέχρι τα μέσα του 2021

Must Read

Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία έως την άνοιξη του 2021, η επιβολή νέου lockdown αλλάζει πάλι τα δεδομένα.

Γεφύρι της Άρτας έχει καταντήσει η προσαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, καθώς η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στους θεσμούς ότι θα έχει τελειώσει με αυτή την εκκρεμότητα μέχρι το τέλος της άνοιξης του 2021. Ωστόσο, φαίνεται πως για δεύτερη φορά η διαδικασία… κόλλησε και το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο.

Η πρώτη αιτία της καθυστέρησης ήταν η καραντίνα της άνοιξης και -όπως είχε αποκαλύψει με ρεπορτάζ της η «δημοκρατία»- το οικονομικό επιτελείο είχε ζητήσει από τους εκτιμητές να στείλουν κανονικά τα στοιχεία της έρευνάς τους, παρότι ήταν… ξεπερασμένα. Ωστόσο, η δεύτερη καραντίνα μέσα σε διάστημα επτά μηνών είναι σίγουρο πως θα αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς και οι τιμές ζώνης που έχουν συγκεντρώσει οι εκτιμητές δεν θα είναι πλέον ξεπερασμένες, αλλά… απαρχαιωμένες.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί στην Κομισιόν ότι οι νέες αντικειμενικές θα έχουν έρθει μέχρι τα μέσα του 2021. Στο τέλος του καλοκαιριού, μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο θεωρούσε πως, μετά τη «βουτιά» στο ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο, η κατάσταση θα βελτιωνόταν σταδιακά. Ελεγαν τότε ότι, σε περίπτωση που δεν υπήρχε δεύτερο lockdown (είτε στην Αττική είτε σε όλη την επικράτεια), τα δεδομένα με τις αντικειμενικές δεν θα είχαν μεγάλες μεταβολές.

Στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα πρέπει να μπουν 3.500 περιοχές σε όλη τη χώρα, κάτι που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση. Ωστόσο, υπάρχουν δυσκολίες και σε 1.233 περιοχές, για τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών έστειλε συμπληρωματική πρόσκληση ενδιαφέροντος και ανάθεση: Νέα Φιλαδέλφεια, Βάρη, Νέα Μάκρη, Λυκόβρυση, Παλαιό Φάληρο, Βουλιαγμένη, 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα Αθήνας. Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει σε ζώνες της Θεσσαλονίκης, της Πελοποννήσου, της Β. Ελλάδας κ.λπ.

Κανονικά, οι εκτιμητές θα πρέπει να καταθέσουν το έργο τους έως τις 30 Νοεμβρίου. Φυσικά, ό,τι δουλειά είχε γίνει ακόμα και έναν μήνα πριν πάει… στράφι, αφού ήρθε το 2ο lockdown. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η παράταση, καθώς οι αυτοψίες ουσιαστικά απαγορεύονται, ενώ και η αναζήτηση συγκριτικών στοιχείων καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη.

Οι νέες αντικειμενικές θα αποτελέσουν τη βάση για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2021 και με τα έξτρα χρήματα που θα μπουν στα κρατικά ταμεία (υπολογίζουν 500.000.000 ευρώ) από την ένταξη των 3.500 περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών θα ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, κάτι που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, αλλά δεν έθεσε σε ισχύ λόγω της πανδημίας. Την ίδια ώρα, εκτιμάται πως θα υπάρξει και περιθώριο για να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος, που επιβαρύνει περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This