Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022

Και όμως υπάρχει σενάριο για καραντίνα μέχρι το καλοκαίρι!

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται και για περαιτέρω επέκταση των περιοριστικών μέτρων

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

4+1 μέτρα ενίσχυσης τον Ιανουάριο… Επεκτείνεται για τους πρώτους μήνες του 2021 η οικονομική στήριξη προς επιχειρήσεις και εργαζομένους που πλήττονται από την πανδημία.

Η σταδιακή χαλάρωση του lockdown οδηγεί την κυβέρνηση σε επέκταση των μέτρων στήριξης, πέραν από τον Δεκέμβριο και για τους πρώτους μήνες του 2021. Μεταξύ των μέτρων που θα εφαρμοστούν το νέο έτος είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού, η παράταση πληρωμής στα τραπεζικά δάνεια, η αναστολή πληρωμής ρυθμισμένων οφειλών προς το Δημόσιο, η επιστρεπτέα προκαταβολή Νο 5 και η υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 80% για τις επιχειρήσεις.

1. Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού. Οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή θα μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και τον Ιανουάριο. Το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται σε 534 ευρώ ή 17,7 ευρώ ανά ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι από το κράτος καλύπτονται πλήρως οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες υπολογίζονται με βάση τον ονομαστικό μισθό.

2. Αναστολή πληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο. Τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων για ρυθμισμένες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν οι επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία αλλά και οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή. Σε αυτή την περίπτωση η δόση του Ιανουαρίου θα μεταφερθεί στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

3. Υποχρεωτική μείωση ενοικίου. Μείωση ενοικίου κατά 80% θα κληθούν να καταβάλουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις το πρώτο δίμηνο του 2021, ωστόσο δεν πρόκειται να συμβεί το ίδιο με τους εργαζομένους αυτών των επιχειρήσεων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για την πρώτη κατοικία τους, αλλά και για το ενοίκιο του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Εθνική Τράπεζα: Χαμηλότοκα επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση EGF μέχρι τέλος του 2022

Ποιους αφορά

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, συμπεριλαμβάνονται:

* οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα του click away ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον

* οι επιχειρήσεις εστίασης (ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα)

* οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού (π.χ. κινηματογραφικές αίθουσες και σινεμά)

* οι επιχειρήσεις αθλητισμού, όπως τα γυμναστήρια

* οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία

* οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό

Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα καταβάλλουν μόνο το 20% του μηνιαίου μισθώματος, ενώ οι ιδιόκτητες θα λάβουν μεγαλύτερη αποζημίωση από το κράτος. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών το 60% του συμφωνημένου ενοικίου, αντί για το 50% του ανείσπρακτου ποσού που ισχύει σήμερα.

4. Πληρωμή τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρξει δεύτερος κύκλος πληρωμής τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν έως 250 άτομα και με τζίρο έως 50.000.000 ευρώ. Το μέτρο είχε εφαρμοστεί και την άνοιξη κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, με στόχο την ενίσχυση των ρευστότητας των επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι τότε είχαν καταβληθεί από το κράτος 500.000.000 ευρώ.

5. Επιστρεπτέα προκαταβολή No 5. Ο νέος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή Νο 5 θα έχει ως κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ και θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις οι πληττόμενες επιχειρήσεις, οι ατομικές επιχειρήσεις (με ή χωρίς προσωπικό και χωρίς ταμειακή), οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες επιχειρήσεις.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Νέα επιτυχία: Έχουμε την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη!

Στον συγκεκριμένο κύκλο οι δικαιούχοι θα οριστούν με βάση τη μείωση του τζίρου το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 και δεν θα μπορούν να προβούν σε απολύσεις έως τον Ιούνιο του 2021.

Υπενθυμίζεται πως και σε αυτόν τον κύκλο το 50% της ενίσχυσης θα είναι «μη επιστρεπτέο». Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2020. Οσοι έλαβαν ενίσχυση μέσω του 4ου κύκλου δικαιούνται να κάνουν αίτηση και για τη νέα οικονομική ενίσχυση. Ωστόσο, το ποσό που θα λάβουν θα είναι μειωμένο σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο, καθώς στην απώλεια τζίρου θα συνυπολογιστεί και η ενίσχυση που έλαβαν μέσω του 4ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Λεφτά υπάρχουν… για παράταση του lockdown

Το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει ότι αρκετοί κλάδοι επιχειρήσεων, όπως η εστίαση και ο χειμερινός τουρισμός, θα παραμένουν κλειστοί τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου. Ωστόσο, φαίνεται πως το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται και για περαιτέρω επέκταση των περιοριστικών μέτρων.

Αλλωστε, το ειδικό αποθεματικό ύψους 3 δισ. ευρώ που έχε εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2021 αναμένεται να έχει εξαντληθεί έως το τέλος Μαρτίου. Στο οικονομικό επιτελείο προετοιμάζονται και για το πλέον δυσμενές σενάριο, το οποίο προβλέπει την απόσυρση των μέτρων στήριξης το καλοκαίρι του 2021. Αυτό το σενάριο, όμως, επιβεβαιώνεται από ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών που τονίζει πως τα μέτρα θα αποσυρθούν μόλις η χώρα επιστρέψει στην ανάπτυξη, κάτι το οποίο ο ίδιος παράγοντας τοποθετεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΦΚΑ: Διπλασιάζονται οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Νέο καθεστώς τίθεται σε εφαρμογή αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής...

Εθνική Τράπεζα: Χαμηλότοκα επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση EGF μέχρι τέλος του 2022

Χαμηλότοκα δάνεια με την εγγύηση του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων Pan-European Guarantee Fund (EGF) παρέχει...

Η μεγάλη κοροϊδία από τράπεζες-funds με τους πλειστηριασμούς και τα κατασχεμένα των οφειλετών!

Η δικηγόρος μιας οικογένειας από τη Λαμία, η οποία για χρέος κάτω από 50.000...

Νέα επιτυχία: Έχουμε την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη!

Την μια επιτυχία μετά την άλλη καταγράφουμε και η κυβέρνηση συνεχίζει να πανηγυρίζει για...

Νομοσχέδιο «σκούπα» από το υπουργείο Οικονομικών

Τι προβλέπει για τους φόρους ακινήτων και τους συντελεστές ΦΠΑ σε αγαθά, υπηρεσίες

«Καίει» η τιμή στο λάδι: Στα 6 ευρώ το λίτρο!

Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην αύξηση

Ξεπερνούν τις 400.000 οι «μηδενισμένες» εκκρεμείς συντάξεις!

Πώς ο Χατζηδάκης, με ψέματα και ελλιπή στοιχεία που διοχετεύει στη δημοσιότητα, προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί την αδυναμία της κυβέρνησης να λύσει το τεράστιο πρόβλημα

Όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Τριγμοί στην γερμανική βιομηχανία λόγω του αυξημένου κόστους

Μία στις τέσσερις γερμανικές εταιρείες σκέφτεται να μεταφέρει την παραγωγή σε άλλες χώρες εν...

Πώς θα εξοικονομήσουμε ενέργεια!

Μειωμένη κατά 10% έως 15% παρουσιάζεται η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου το...

«Κόκκινα» δάνεια: Απολύτως απροστάτευτη η πρώτη κατοικία!

Πώς φτάσαμε στο σημείο να βγαίνει στο σφυρί. Εφιάλτης για τους δανειολήπτες οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Τα επόμενα βήματα

Από την 1η Νοεμβρίου 2022 ξεκίνησε η ψηφιακή απογραφική διαδικασία του χρόνου εργασίας στο...

Το σχέδιο νόμου για τη στέγαση νέων έως 39 ετών

Το σχέδιο νόμου για τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης έθεσε σε δημόσια διαβούλευση έως...

Παράταση για την υποβολή «πόθεν έσχες»

Με τροπολογία των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης παρατείνεται μέχρι και την 15η Ιανουαρίου 2023...

Αττική Οδός: Έρχονται διόδια στα 2,5 ευρώ

Μειωμένο κατά 0,30 ευρώ αναμένεται να είναι τα διόδια στην Αττική Οδό.Σύμφωνα με πληροφορίες,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαριέτα Φουρεράι: Είδαμε για πρώτη φορά την μητέρα της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης...

«Φιλανθρωπική» μπίζνα του Λούλη με την «Κιβωτό»

To «κουτί της Πανδώρας» άνοιξε και πλέον οι αποκαλύψεις...

Σοκαριστική καταγγελία: Έκλεψαν 1.500 ευρώ από την 21χρονη Έμμα, ενώ ήταν αιμόφυρτη στο οδόστρωμα!

Στο δικαστικό Μέγαρο βρέθηκε η οικογένεια της αδικοχαμένης φοιτήτριας, ζητώντας να αλλάξουν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο δράστης

NEWSROOM