Έρχεται τετράμηνο «φωτιά» για τους φορολογούμενους που θα πρέπει να πληρώσουν οφειλές που πάγωσαν!

Must Read

«Βροχή» αναμένεται να πέσουν οι φόροι τους επόμενους μήνες, καθώς ολοκληρώνεται σταδιακά το moratorium της κυβέρνησης για την αναστολή πληρωμής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Παρά την πανδημία και το νέο lockdown, η κυβέρνηση δεν έχει αναστείλει την καταβολή των κυριότερων φόρων, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένους τους φόρους που είχαν ανασταλεί εν μέσω πανδημίας ταυτόχρονα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Υπενθυμίζεται πως το οικονομικό επιτελείο έχει κάνει ένα βήμα… πίσω για την υλοποίηση μιας νέας ρύθμισης 120 δόσεων, προκειμένου να ενταχθούν όλα τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην υγειονομική κρίση. Αυτό σημαίνει πως οι φορολογούμενοι έχουν ως μόνη επιλογή την ένταξη των οφειλών τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων άτοκα ή των 24 δόσεων με επιτόκιο έως 2,5%.

Έως τις 31 Δεκεμβρίου

Παραδοσιακά ο τελευταίος μήνας του έτους αποτελούσε έναν από τους πιο «ισχυρούς» μήνες σε επίπεδο εσόδων, καθώς έληγε η προθεσμία καταβολής τουλάχιστον τριών φόρων, μεταξύ άλλων και των τελών κυκλοφορίας, που εκτάκτως φέτος έχουν λάβει δίμηνη παράταση πληρωμής.

Μέχρι το τέλος του μήνα εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν:

  • την 6η δόση του φόρου εισοδήματος,
  • την 4η δόση του ΕΝΦΙΑ,
  • τον ΦΠΑ του μηνός Νοεμβρίου. Η καταβολή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από όλες τις επιχειρήσεις, ακόμα και από εκείνες που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown,
  • τις δόσεις για τις ρυθμίσεις σε Εφορία και Ταμεία για τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους εργαζομένους επιχειρήσεων που δεν έχουν πληγεί από την πανδημία και δεν εντάσσονται στη λίστα των ΚΑΔ που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους.

Τέλος, μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβληθεί και η δόση για την επανένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς την Εφορία και τα Ταμεία. Η υποχρέωση αφορά τους οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων ή την παλαιότερη ρύθμιση των 100 δόσεων κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και συγκεκριμένα το διάστημα Μαρτίου – Νοεμβρίου.

Έως τις 29 Ιανουαρίου 2021

Φορολογικά «βαρύς» θα πρέπει να θεωρείται και ο πρώτος μήνας του 2021, καθώς θα πρέπει να καταβληθούν:

  • η 7η δόση του φόρου εισοδήματος,
  • η 5η δόση του ΕΝΦΙΑ και
  • ο ΦΠΑ μηνός Δεκεμβρίου για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία.

Σημειώνεται πως από το υπουργείο Οικονομικών παραμένει ακόμα «θολό» το τοπίο για τον χρόνο καταβολής του ΦΠΑ των μηνών Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020. Τον φόρο θα πρέπει να καταβάλουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες με απλογραφικά βιβλία που έχουν δει μεγάλη μείωση στον τζίρο τους μετά και το δεύτερο lockdown.

Έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021

Λόγω της δίμηνης παράτασης στα τέλη κυκλοφορίας, ο Φεβρουάριος αποτελεί τον πλέον δύσκολο μήνα για τις φορολογικές υποχρεώσεις εκατομμυρίων πολιτών. Υπενθυμίζεται πως τα έσοδα έως και το τέλος Φεβρουαρίου μπορούν να προσμετρηθούν στις εισπράξεις του 2020, καθώς ο Προϋπολογισμός κλείνει επίσημα στις 28 Φεβρουαρίου κάθε έτους.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβληθούν:

  • η 8η και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος,
  • η 6η και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ,
  • ο ΦΠΑ μηνός Ιανουαρίου και
  • τα τέλη κυκλοφορίας του 2021. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου έχει παραταθεί και η κατάθεση των πινακίδων, μια διαδικασία που θα πραγματοποιείται πλέον ηλεκτρονικά.

Αρχές Μαΐου του 2021

Δύσκολη θα πρέπει να θεωρείται η περίοδος μετά τον Απρίλιο, καθώς εκπνέει η προθεσμία για την αναστολή πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που γεννήθηκαν την περίοδο της πρώτης καραντίνας, από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Επίσης, από την Πρωτομαγιά του ερχόμενου έτους θα πρέπει να καταβληθεί και ο ΦΠΑ Νοεμβρίου για τις επιχειρήσεις που υποχρεωτικά ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Υπενθυμίζεται πως οι υποχρεώσεις της δεύτερης καραντίνας (π.χ. δόσεις ρυθμίσεων Νοεμβρίου) μεταφέρθηκαν στο τέλος των αρχικών ρυθμίσεων.

Ταυτόχρονα με τις δόσεις για τα χρέη της καραντίνας, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το καλοκαίρι του ερχόμενου έτους, αλλά και τον ΕΝΦΙΑ του 2021.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This