Τετάρτη 28/7/2021

Ασφυκτικές πιέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών για μειώσεις στα τεκμήρια διαβίωσης και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Κάθε χρόνο εκατομμύρια φορολογούμενοι καταβάλλουν υψηλότερους φόρους από τα πραγματικά τους εισοδήματα

Ασφυκτικές πιέσεις για μια σειρά από μέτρα που επιβαρύνουν εκατομμύρια νοικοκυριά δέχεται το οικονομικό επιτελείο, με σημείο αιχμής να αποτελούν τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και η υποχρέωση κάλυψης του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Το Υπουργείο Οικονομικών δέχεται εισηγήσεις για μείωση ή και κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, με φόντο την κατάρρευσης της αγοράς, λόγω της πανδημίας. Το «πάγωμα» των τεκμηρίων αποτελεί ένα δίκαιο μέτρο για την ανακούφιση εκατομμυρίων φορολογουμένων που κάθε χρόνο καταβάλλουν υψηλότερους φόρους από τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης κάνει λόγο για μείωση των τεκμηρίων για κατοικίες και αυτοκίνητα εργαζόμενων που είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας εντός του 2020 και λάμβαναν την αποζημίωση των 534 ευρώ τον μήνα, καθώς επίσης για ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν τεράστιες απώλειες στον τζίρο τους ή έκλεισαν με κρατική εντολή.

Επιβίωση με το έκτακτο επίδομα

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» η μείωση του ποσοστού των ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα πρέπει να συλλέξει ένας φορολογούμενος. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζέψουν το 2021 e-αποδείξεις για το 20% του εισοδήματός τους και όχι για το 30% που επιβάλλει ο νόμος. Αιτία είναι η πτώση της κατανάλωσης, λόγω της καραντίνας, αλλά και το γεγονός ότι αρκετοί φορολογούμενοι επιβιώνουν με το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ