Στον «πάγο» τα… κορωνοχρέη έως τέλος Δεκεμβρίου 2021: Ποιοι οι ωφελούμενοι της ρύθμισης

Κατόπιν, οι οφειλέτες θα μπορούν να καταβάλουν τους «παγωμένους» φόρους ή σε 24 δόσεις άτοκα ή σε 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5%

Must Read

Μέχρι το τέλος του έτους «παγώνουν» τα χρέη της πανδημίας των οποίων είχε ανασταλεί η πληρωμή τους προς την Εφορία έως και το τέλος Απριλίου του 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Σήμερα, Παρασκευή 12/02, αναμένεται και η αντίστοιχη ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η αναστολή είσπραξης αφορά τις τρέχουσες βεβαιωμένες οφειλές προς την Εφορία που δεν τελούσαν σε καθεστώς ρύθμισης, οι οποίες δεν πληρώθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 από φυσικά και νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους.

Συγκεκριμένα, οι οφειλές αφορούν:

  • ΦΠΑ
  • Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών
  • Φόρο κληρονομιάς
  • Μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε μία ρύθμιση αποπληρωμής των οφειλών σε διπλάσιο αριθμό δόσεων από την πάγια ρύθμιση της Εφορίας. Συγκεκριμένα, οι οφειλέτες θα μπορούν να καταβάλουν τους «παγωμένους» φόρους σε 24 άτοκες δόσεις ή σε 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Υπενθυμίζεται πως η πρόβλεψη του περασμένου Οκτωβρίου για τα εν λόγω χρέη ήταν για 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου του 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Τα χρέη που «παγώνουν» έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 υπολογίζονται σε 600.000.000 ευρώ, ενώ εάν συμπεριληφθούν και οι ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές των οποίων παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη, το συνολικό ποσό αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Δικαιούχοι του «παγώματος»

Αυτοί που δικαιούνται «πάγωμα» οφειλών είναι:

  • Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020.
  • Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορωνοϊού, λόγω πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις κατά καιρούς ανακοινωθείσες λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
  • Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο – Ιούνιο.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.

Στο «ψυγείο» η πληρωμή ρυθμίσεων το Φεβρουάριο

Λόγω της πανδημίας αναστέλλεται η είσπραξη των ρυθμισμένων οφειλών προς την Εφορία για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή της δόσης Φεβρουαρίου θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης, ενώ η λίστα των άμεσα πληττόμενων ΚΑΔ είναι η ίδια που ίσχυσε για αναστολή ρυθμισμένων οφειλών κατά τον Ιανουάριο του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς την Εφορία, για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021, έχει προβλεφθεί να καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This