Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Η πανδημία φέρνει (σταδιακά) την οριστική απαλλαγή από τον… βραχνά του τέλους επιτηδεύματος!

Μείωσή του κατά 30% από φέτος, με στόχο την οριστική απόσυρσή του μέσα στην επόμενη τριετία

Τέλος… στο τέλος επιτηδεύματος σκέφτεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών το προσεχές διάστημα, υπό το βάρος της οικονομικής ασφυξίας που η πανδημία έχει προκαλέσει στις επιχειρήσεις.

Η απαλλαγή αναμένεται να αφορά τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που διέκοψαν τις δραστηριότητές τους εντός του 2020 με κρατική εντολή. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., πρόκειται για 206.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν κατά την άνοιξη του περασμένου έτους κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, αλλά και στο τέλος του 2020, στην έναρξη του δεύτερου lockdown.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να σημαίνει πως για τέσσερις μήνες αναστολής λειτουργίας:

  1. έμπορος ή ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώσει τέλος επιτηδεύματος 433 ευρώ αντί για 650 ευρώ
  2. εταιρία με έδρα σε τουριστική περιοχή ή σε πόλη έως 200.000 κατοίκους θα καταβάλει 533 ευρώ αντί για 800 ευρώ
  3. εταιρία με εμπορική επιχείρηση και έδρα σε πόλη πάνω από 200.000 κατοίκους θα πληρώσει τέλος επιτηδεύματος 667 ευρώ αντί για 1.000 ευρώ
  4. για κάθε υποκατάστημα θα καταβληθούν 400 ευρώ και όχι 600 ευρώ που ισχύει έως σήμερα

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται και το σενάριο σταδιακής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος, με μείωσή του κατά 30% από φέτος, προκειμένου να αποσυρθεί οριστικά ως μέτρο μέσα στην επόμενη τριετία.

«Χαράτσι» με τα όλα του

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «χαράτσι» του τέλους επιτηδεύματος εισπράττεται ανεξάρτητα από το αν υπήρχαν κέρδη ή ζημιές, εφόσον πρόκειται για νομικά πρόσωπα, ενώ σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα καταλογίζεται ακόμα και σε όσους δεν έχουν καμία απόδειξη, αλλά φαίνονταν στην Εφορία ως ενεργοί.

Υπενθυμίζεται πως το 2020 είχε ανασταλεί η καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες, με το υπουργείο Οικονομικών να σχεδιάζει τη μονιμοποίηση του μέτρου από φέτος. Από το 2021 έχει προγραμματιστεί, άλλωστε, η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, έως την πλήρη κατάργησή του τα αμέσως επόμενα χρόνια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ