Πέμπτη, 22 Απρ 2021

«Κίτρινη κάρτα» από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τα… φέσια του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις!

Μόνο τον Δεκέμβριο, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα ανήλθαν στα 1,205 δισ. ευρώ

Το «αυτί» της Ελλάδας τραβά η Κομισιόν για τις τεράστιες καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, μια διαδικασία που συνεχίζει να αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τρεις χώρες, την Ελλάδα, το Βέλγιο και τη Σλοβακία, να συμμορφωθούν με την οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών και να διασφαλίσουν ότι πραγματοποιούνται εγκαίρως οι καταβολές προς τις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα συνεχίζει να έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τον ιδιωτικό τομέα, δίνοντας επί σειράν ετών το παράδειγμα του μεγάλου «μπαταχτσή», όταν το ίδιο το κράτος προχωρά καθημερινά σε κατασχέσεις λογαριασμών, ακόμα και μέσα στην καραντίνα, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός νόμος που επισπεύδει τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων.

Η οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών υποχρεώνει τις δημόσιες Αρχές να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 30 ημερών ή 60 ημερών, αν πρόκειται για δημόσια νοσοκομεία, προθεσμίες που δεν τηρούνται εδώ και χρόνια. Η Κομισιόν έχει δώσει στα τρία κράτη-μέλη διορία δύο μηνών για να καταθέσουν στα ευρωπαϊκά όργανα τις δικές τους… εξηγήσεις.

Υπενθυμίζεται πως οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα τον Δεκέμβριο του 2020 ανήλθαν στα 1,205 δισ. ευρώ, έναντι 1,48 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ