Τα ταμειακά διαθέσιμα φθίνουν, αλλά το οικονομικό επιτελείο βρήκε και έδωσε 3,3 δισ. € στο ΔΝΤ… πρόωρα!

Ελλείψει χρημάτων, το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να αποσύρει σταδιακά τα οριζόντια μέτρα και να εφαρμόσει στοχευμένες δράσεις

Must Read

Στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου προς το ΔΝΤ προχώρησε την Τετάρτη το Ελληνικό Δημόσιο, καταβάλλοντας το ποσό των 3,3 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία στο τέλος του 2020, όταν η χώρα βρισκόταν ήδη στο 2ο κύμα των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, και ολοκλήρωσε την αποπληρωμή εν μέσω του 3ου lockdown.

Πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσό, το οποίο εκταμιεύεται προς το Ταμείο σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία, καθώς η χώρα διανύει ήδη τον 5ο μήνα καραντίνας και τα ταμειακά διαθέσιμα φθίνουν καθημερινά, παρά τις συνεχείς προσπάθειες εξωτερικού δανεισμού.

Τις προηγούμενες ημέρες, μάλιστα, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση 30ετούς ομολόγου και επιπλέον 812,5 εκατ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια 12μηνης διάρκειας, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν για την περαιτέρω στήριξη της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να ξεκινήσει τη σταδιακή απόσυρση των οριζόντιων μέτρων, εφαρμόζοντας στοχευμένες δράσεις, με αποτέλεσμα να εξαιρεθούν από τα κρατικά μέτρα στήριξης μια σειρά από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, και όλα αυτά ελλείψει χρημάτων.

Μέρος του δανείου που αποπληρώθηκε προς το ΔΝΤ αφορά τα ποσά των χρεολυσίων που θα καταβάλλονταν από σήμερα, 19 Μαρτίου, έως τις 2 Δεκεμβρίου 2022. Ειδικότερα, περίπου 1,5 δισ. ευρώ θα αποπληρώνονταν εντός του τρέχοντος έτους και τα υπόλοιπα το 2022, ενώ το υπόλοιπο του μνημονιακού δανείου που οφείλει η Ελλάδα προς το ΔΝΤ ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ.

Προεξόφληση πάνω από 6 δισ. ευρώ

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει προεξοφλήσει πάνω από 6 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανεισμού από το ΔΝΤ, δηλαδή το 75% αυτού.
Πρόκειται για μια κίνηση που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα βελτιώσει το προφίλ του ελληνικού χρέους, καθώς τα δάνεια του ΔΝΤ φέρουν «τσουχτερό» επιτόκιο, πολύ ακριβότερο από το κόστος δανεισμού που προσφέρουν οι διεθνείς αγορές στο Ελληνικό Δημόσιο.

Όμως, πρέπει να σημειωθεί πως το όφελος για τη χώρα μας από τη διαδικασία καταβολής του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, που φέρει επιτόκιο 5,13%, δεν ξεπερνά τα 75 εκατ. ευρώ ετησίως, ένα ποσό που δεν αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα στα κρατικά ταμεία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This