«Επιστρεπτέα προκαταβολή 8» και νέο «κούρεμα» ενοικίων στα πλάνα της κυβέρνησης για τον Απρίλιο

Η παράταση του lockdown αναγκάζει την κυβέρνηση να παρατείνει και τα υφιστάμενα μέτρα

Must Read

Η συνεχής παράταση του lockdown λόγω της εκτόξευσης των κρουσμάτων, αλλά και του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναγκάζει την κυβέρνηση να παρατείνει τα υφιστάμενα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να ανακοινώσει και έναν 8ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, παρά το γεγονός ότι είχε υπολογίσει να «κλείσει» τις κρατικές ενισχύσεις με την 7η επιστρεπτέα που θα δοθεί μέσα στον Απρίλιο. Αυτό που εξετάζεται είναι εάν η 8η επιστρεπτέα θα αφορά τις απώλειες εσόδων του Απριλίου ή θα συμπεριλάβει και τις απώλειες του Μαΐου, προκειμένου στη συνέχεια η ενίσχυση να αντικατασταθεί από το μέτρο της επιδότησης πάγιων δαπανών.

Στο υπουργείο Οικονομικών κοστολογούν το μέτρο εφαρμογής ενός 8ου κύκλου, καθώς το κονδύλι δεν περιλαμβάνεται στο «πακέτο» των 11,6 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί για το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» για την 7η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, στην οποία θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλες οι επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πρακτορείων ΟΠΑΠ και των σχολών οδήγησης. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το ελάχιστο ποσοστό ενίσχυσης για επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 θα αυξηθεί στα 8.000 ευρώ, από 4.000 ευρώ που ήταν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, ενώ κατώτατο όριο χρηματοδότησης θα είναι τα 1.000 ευρώ.

Νέο «κούρεμα» των ενοικίων

Παράλληλα, η παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει και νέο «κούρεμα» των ενοικίων για τον μήνα Απρίλιο. Στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο να επαναληφθεί η απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για τις κλειστές επιχειρήσεις και η μείωση κατά 40% στις πληττόμενες.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να αλλάξει το πλαίσιο και να εφαρμοστεί υποχρεωτικό «ψαλίδισμα» στα ενοίκια μόνο για τις κλειστές επιχειρήσεις. Επισημαίνεται πως το κόστος των αποζημιώσεων για τα ενοίκια Απριλίου δεν συμπεριλαμβάνεται στο «πακέτο» των 11,6 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η ΠΟΜΙΔΑ, σε επιστολή που έστειλε στον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, ζητά να υπάρξει το δικαίωμα υποβολής αρχικών δηλώσεων Covid Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020 και να γίνει δεκτή η κοινοποίηση εξωδίκου για την αναβολή φορολόγησης ανείσπρακτων ενοικίων 2020, ενώ προτείνει τη βελτίωση των ρυθμίσεων για τις μειώσεις και τις αποζημιώσεις επί υπεκμισθώσεων ακινήτων, στα οποία ασκούνται κλειστές ή πληττόμενες δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This