Κυριακή 9/5/2021

«Μπαράζ» απολύσεων προμηνύει η μειωμένη συμμετοχή στην Επιστρεπτέα 7

Όσο λιγότερες επιχειρήσεις ενταχθούν στο πρόγραμμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος λουκέτων στο άμεσο μέλλον

Σχεδόν 230.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί για τον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο οποίος αναμένεται να καλύψει τις απώλειες τζίρου για τον πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport άνοιξε πριν από σχεδόν 10 ημέρες και θα δέχεται αιτήσεις έως τη Δευτέρα 19 Απριλίου. Ωστόσο το ίδιο διάστημα στους προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής η συμμετοχή των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών ήταν περίπου διπλάσια.

Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία των αιτήσεων, καθώς εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος των επιλέξιμων επιχειρήσεων, που υπολογίζεται στις 300.000, προκειμένου να μοιραστούν το ποσό του 1 δισ. ευρώ. «Θα έχουμε τον ίδιο αριθμό αιτήσεων με τους προηγούμενους κύκλους ως προς τους δικαιούχους», τόνισε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η μειωμένη συμμετοχή αποδίδεται και στους «κόφτες» που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών, με συνέπεια χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες να μην μπαίνουν καν στη διαδικασία της αίτησης, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα απορριφθούν. Ωστόσο εκτιμάται πως τις επόμενες μέρες θα αυξηθεί ο αριθμός των αιτήσεων, καθώς ρόλο «κλειδί» στη διαδικασία έχουν οι λογιστές – φοροτεχνικοί που ολοκληρώνουν μια σειρά από άλλες υποχρεώσεις φορολογουμένων και στη συνέχεια θα σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις για τον έβδομο κύκλο της κρατικής ενίσχυσης.

Βασική προϋπόθεση η διατήρηση των θέσεων εργασίας

Σημειώνεται ότι βασική προϋπόθεση για τη λήψη της κρατικής ενίσχυσης αποτελεί η δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας της επιχείρησης έως το τέλος Αυγούστου του 2021. Ο προβληματισμός που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο έγκειται στο γεγονός ότι όσο λιγότερες επιχειρήσεις ενταχθούν στην κρατική ενίσχυση τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εκτόξευσης της ανεργίας μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς η αγορά εκφράζει την ανησυχία ότι το παρατεταμένο lockdown θα φέρει χιλιάδες λουκέτα και «μπαράζ» απολύσεων.

Για το τελικό ποσό της ενίσχυσης θα συνυπολογιστεί και το ποσό που μπορεί να έλαβαν οι δικαιούχοι μέσω της 6ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ