Κυριακή 16/5/2021

Στον «πάγο» ΕΝΦΙΑ και αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών λόγω επέκτασης των περιοριστικών μέτρων

Δεδομένο ότι τα μέτρα θα διαρκέσουν μέχρι τον Μάιο

Στον… πάγο μπαίνει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών λόγω της πανδημίας, καθώς το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η ανακοίνωσή τους θα έφερνε «μπαράζ» αυξήσεων σε μια σειρά από φόρους, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «δ» στις 3 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα τέθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές, καθώς οι νέες αντικειμενικές αποτελούν μνημονιακή δέσμευση, η οποία, μάλιστα, θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί έως το τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου του 2021. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το νέο χρονοδιάγραμμα είχε αποτυπωθεί στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ολοκλήρωση των lockdowns έως τον Φεβρουάριο.

Με δεδομένο ότι τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν έως τον Μάιο, η κυβέρνηση ζήτησε από τους δανειστές να «παγώσουν» οι νέες αντικειμενικές και να ανακοινωθούν μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, ώστε να ισχύσουν από το 2022. Αυτή η εξέλιξη βάζει «στον πάγο» και τον φετινό ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αναμένεται να υπολογιστεί με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Έκπτωση φόρου έως και 100%

Ωστόσο μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα δουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν τον φόρο με έκπτωση 50% ή ακόμα και 100%, δεδομένου ότι πέρσι είχαν σημαντική μείωση στα εισοδήματά τους, αρκετά κάτω από τα ελάχιστα εισοδηματικά όρια που προβλέπει ο νόμος για την κανονική καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

Γι’ αυτό τον λόγο το οικονομικό επιτελείο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης των 3.000 περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, γεγονός που θα εισφέρει στα κρατικά ταμεία περίπου 400.000.000 ευρώ, προκειμένου να μην υπάρξει «τρύπα» στα έσοδα από τον φόρο ακινήτων, που, με βάση τον Προϋπολογισμό, ανέρχονται στα 2,6 δισ. ευρώ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ