Τετάρτη 16/6/2021

Το πολύμηνο lockdown «φρέναρε» τις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών 

Οι λίρες που ρευστοποιήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ήταν οι λιγότερες που έχουν καταγραφεί από τότε που κυκλοφόρησε το ευρώ

O εγκλωβισμός των πολιτών στα σπίτια τους το 2020 και τους πρώτους μήνες του 2021 (με το αέναο lockdown που επέβαλλε η κυβέρνηση), είχε αποτέλεσμα να παγώσουν οι αγοραπωλησίες χρυσών λιρών στη χώρα μας.

Το κυρίαρχο στοιχείο που ερμηνεύει το «στέγνωμα» στις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών είναι τα εφαρμοζόμενα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, τα οποία δυσκολεύουν την πρόσβαση στα ειδικά γκισέ που υπάρχουν στα κεντρικά της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την ΤτΕ, το διάστημα Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος του 2021 οι Έλληνες πούλησαν 7.315 χρυσές λίρες, με το εκτιμώμενο ποσό που εισπράχθηκε να υπολογίζεται σε περίπου 2.500.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, στο ίδιο χρονικό διάστημα το σύνολο των αγορών που έγινε από το ελληνικό κοινό ήταν 1.595 χρυσές λίρες, για τις οποίες εκτιμάται ότι καταβλήθηκαν περί τα 650.000 ευρώ.

Ειδικά σε ότι αφορά την προσφορά, οι λίρες που ρευστοποιήθηκαν στη διάρκεια του πρώτου φετινού τριμήνου ήταν οι λιγότερες που έχουν καταγραφεί από τότε που κυκλοφόρησε το ευρώ.

Από τις αρχές του 2002 καμία άλλη φορά στο πρώτο τρίμηνο των 19 ετών που μεσολάβησαν δεν είχε εκποιηθεί τόσο μικρός αριθμός χρυσών λιρών. Η αμέσως προηγούμενη χαμηλότερη επίδοση ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2018, όταν είχαν πουληθεί 9.722 λίρες.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι το «απόλυτο χαμηλό» στις ρευστοποιήσεις έχει καταγραφεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, όταν πουλήθηκαν 7.291 λίρες, μόλις 24 λιγότερες από το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς.

Αναφορικά με το αγοραστικό ενδιαφέρον, όλα τα τελευταία χρόνια παραμένει σε εξαιρετικά περιορισμένα επίπεδα. Παρά ταύτα, η ζήτηση που εκφράστηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν συγκριτικά η μεγαλύτερη σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα τρία τρίμηνα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ