Παρασκευή 30/7/2021

Φοροέκπτωση για e-αποδείξεις από κλάδους που φοροδιαφεύγουν

Θα ανέρχεται στο 30% της δαπάνης

Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα θα έχουν οι φορολογούμενοι που πραγματοποιούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής συναλλαγές με επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Όπως προκύπτει από το σχέδιο που δημοσιοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η έκπτωση αυτή θα ανέρχεται στο 30% της δαπάνης.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέσω της παροχής κινήτρων για συγκεκριμένα φορολογικά έτη (2021 έως και 2025), όπως έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου του 30% των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε ορισμένους τομείς της οικονομίας όπου παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως αν ένας φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ έχει πραγματοποιήσει δαπάνες στις συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες ύψους 3.000 ευρώ, τότε θα έχει έκπτωση φόρου 900 ευρώ και το φορολογητέο εισόδημα θα μειωθεί στα 9.100 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ζητήσει εδώ και καιρό την κατάρτιση μιας λίστας, με τη συνδρομή του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία τα επαγγέλματα που ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή είναι: τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα εστιατόρια, τα κέντρα διασκέδασης, οι
καφετέριες, τα κομμωτήρια, οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι διοργανώσεις εκδηλώσεων (γάμοι, πάρτι κ.λπ.) και τα ταξί.

Επίσης, όλες οι αποδείξεις που προέρχονται από επαγγέλματα που αφορούν την οικοδομή (ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, υδραυλικοί, κατασκευαστές αλουμινίου, ψυκτικοί, όσοι τοποθετούν πλακάκια σε δάπεδα και τοίχους καθώς και υαλοπίνακες, όσοι κάνουν επιχρίσεις κονιαμάτων (σοβατζήδες) κατασκευαστές στεγών κ.λπ.) αναμένεται να ενταχθούν στη λίστα των επαγγελμάτων, καθώς θεωρείται ότι βρίσκονται και αυτά στη λίστα των κλάδων που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά επικινδυνότητας.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ