ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Έρχονται με νόμο στη Βουλή οι ατομικές επικουρικές

Must Read

«Άρωμα» Βρυξελλών θα έχουν οι νέες, ατομικές επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα καθιερωθούν (τουλάχιστον σε αυτή τη χρονική φάση) για όσους μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, ως μισθωτοί, από το 2021 και μετά, σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις του υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Νότη Μηταράκη.

Οι «ατομικές επικουρικές» θα βασιστούν στο σχέδιο ΠΕΣΠ ή «PEPP» (Πανευρωπαϊκά Συνταξιοδοτικά Προϊόντα ή «Pan-European Personal Pension Products»), το οποίο έχουν επεξεργαστεί στις Βρυξέλλες, με στόχο βραχυπρόθεσμα να εφαρμοστεί σε όλες τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, με το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, η κυβέρνηση θα διαμορφώσει ένα νέο μοντέλο στο Ασφαλιστικό, το οποίο θα ακολουθεί τα πρότυπα των βέλτιστων διεθνών πρακτικών.

Το νέο Ασφαλιστικό θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) Ο πρώτος θα αποτελείται από την κύρια σύνταξη, η οποία θα παραμείνει δημόσια, υποχρεωτική και διανεμητική, β) ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά στη νέα επικουρική σύνταξη και γ) ο τρίτος πυλώνας, ως έχει και σήμερα, θα αφορά επί της ουσίας σε συνταξιοδοτικά προγράμματα ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και ιδιωτικά επαγγελματικά ταμεία.

Η βάση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο θα διαμορφωθεί από ομάδα που συστάθηκε μόλις πριν από ένα εικοσιτετράωρο με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού, θα στηριχθεί στο σχέδιο ΠΕΣΠ των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, οι νέες ατομικές επικουρικές συντάξεις θα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
• Θα προσφέρονται από φορείς που θα απαρτίζονται από ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες, ιδρύματα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών, σωματεία και επενδυτικές εταιρείες και
• Το ύψος του ποσού της επικουρικής για κάθε δικαιούχο θα διαμορφώνεται βάσει ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος καθορισμένων εισφορών (με «ατομικές μερίδες»).

Στην Ελλάδα, οι νέες επικουρικές θα είναι υποχρεωτικές για τους μισθωτούς που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από τις αρχές του 2021 και μετά.
Τη χορήγηση τους αναμένεται να αναλάβει ένα νέο επαγγελματικό ταμείο-«μαμούθ», το οποίο θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος (TτΕ) με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων, ή όπως συμφωνήθηκε με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση 2018.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This