Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023

Εμπαιγμός! Μόλις 8 ευρώ τον μήνα τα αναδρομικά στις συντάξεις

Ψίχουλα ήταν τα πολυδιαφημισμένα ποσά στους συνταξιούχους - Χρησιμοποιούν ως άλλοθι τον νόμο Κατρούγκαλου, τον οποίο θα καταργούσαν!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Σε μεγάλη κοροϊδία και εμπαιγμό εξελίσσεται το «σίριαλ» των αναδρομικών για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που, ύστερα από πολυετή αναμονή, βρίσκονται από χθες μπροστά σε μια απίστευτη ψυχρολουσία…

Μάλιστα, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί δικαιολογίες που εξοργίζουν την κοινωνία -και ειδικά τους συνταξιούχους, που πλήρωσαν πολύ ακριβά τις μνημονιακές περικοπές- για να αιτιολογήσει τα αναδρομικά και τις αυξήσεις-πρόκληση που δόθηκαν τελικά σε όσους έχουν ασφάλιση άνω των 30 ετών.

Χθες, λοιπόν, καταβλήθηκαν από τον ΕΦΚΑ αναδρομικά ποσά ύψους 26.100.000 ευρώ σε 133.692 παλαιούς συνταξιούχους, έπειτα από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, κατ’ εφαρμογή του νόμου 4670/2020.

Επομένως, τα αναδρομικά για 24 μήνες (καθώς ο νόμος έχει ημερομηνία έναρξης εφαρμογής τον Οκτώβριο του 2019) ανέρχονται σε 195 ευρώ κατά μέσον όρο, δηλαδή 8 ευρώ τον μήνα ανά συνταξιούχο! Επιπλέον, οι αυξήσεις δεν δίνονται σωρευτικά όλες μαζί από φέτος, αλλά επιμερίζονται σε 5 ετήσιες δόσεις. Έτσι, οι συνταξιούχοι θα δουν τα 2/5 των αυξήσεων τους στα τέλη Οκτωβρίου και τα υπόλοιπα 3/5 μελλοντικά…

Ο λόγος είναι ότι, αν και η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου αποτελούσε βασική προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ., όχι μόνο ο βασικός του πυρήνας διατηρείται, αλλά χρησιμοποιείται ως άλλοθι από την κυβέρνηση για να κρατά καθηλωμένες τις συντάξεις.

Ακόμα χειρότερα, η κυβέρνηση θεώρησε σκόπιμο, για να θολώσει τα νερά, να εκδώσει χθες ανακοίνωση μέσω του ΕΦΚΑ με τίτλο «Καταρρίπτοντας τα fake news: Ποιοι πραγματικά δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις», όπου εξηγεί με ακρίβεια την τεράστια κοροϊδία απέναντι στους απομάχους της εργασίας.

Όπως παραδέχεται, «η μεγάλη προσωπική διαφορά «ροκανίζει» τα αναδρομικά σε 520.000 συνταξιούχους, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι για να μπορούν να δουν πραγματικές αυξήσεις και αναδρομικά στις τσέπες τους θα πρέπει πρώτα να έχουν υπερκαλύψει την προσωπική τους διαφορά».

Σύμφωνα πάντα με τον ΕΦΚΑ, «από τους 754.000 συνταξιούχους με αίτηση πριν από τον Μάιο του 2016 και με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, προκύπτει πως οι 520.000 διατηρούσαν μεγάλη προσωπική διαφορά και για αυτό δεν θα λάβουν αναδρομικά.

Υπενθυμίζεται πως η προσωπική διαφορά είναι η έμμεση λογιστική μείωση που έγινε στο ανταποδοτικό κομμάτι των περισσότερων συντάξεων, όταν αυτές επανυπολογίστηκαν με τα ποσοστά του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).

Όσο μεγαλύτερη ήταν η προσωπική διαφορά που καθορίστηκε από τον ν. 4387/2016 άλλο τόσο «ροκανίστηκε» και το ποσό των αναδρομικών και των αυξήσεων που προέκυψαν από τον ν. 4670/2020. Οι συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα πληρωθούν αυξήσεις στο τέλος Οκτωβρίου και αναδρομικά σήμερα, καθώς με αυτά καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος από την προσωπική τους διαφορά».

Εν ολίγοις, κυβέρνηση, υπουργείο Εργασίας και ΕΦΚΑ επιρρίπτουν την ευθύνη για την απάτη με τα αναδρομικά-ψίχουλα, που δίνονται βάσει του νόμου που ψήφισαν επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση τον Φεβρουάριο του 2020, στον νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

Πρόκειται για τον νόμο που πολεμήθηκε από τη Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή, ενώ τέθηκε στο στόχαστρο προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη σχεδόν από την πρώτη ημέρα ανάληψης της προεδρίας της Ν.Δ.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει βγει από τα Μνημόνια από το 2018 και ο ίδιος κυβερνά τη χώρα από τον Ιούλιο του 2019, όχι μόνο δεν κατήργησε τον νόμο Κατρούγκαλου, όπως είχε πολλάκις υποσχεθεί, αλλά τον χρησιμοποιεί ως άλλοθι για να κοροϊδέψει τους συνταξιούχους.

Τι έλεγε ο Μητσοτάκης για τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ

25 Αυγούστου 2018: «Η Ν.Δ. έχει ήδη επεξεργαστεί και θα εφαρμόσει ένα εντελώς νέο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, στο οποίο προφανώς δεν έχει καμία θέση ο νόμος Κατρούγκαλου. Ο νόμος αυτός θα καταργηθεί». (Συνέντευξη στα «Νέα»)

27 Φεβρουαρίου 2019: «Την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό και την αντικατάστασή του με ένα βιώσιμο σύστημα τριών πυλώνων, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας, προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών». (Πηγή: «Καθημερινή»)

7 Μαΐου 2019: «Στο αίτημα ενός εργαζομένου να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι ο νόμος τιμωρεί αυτούς που έχουν κολλήσει πολλά ένσημα». (Πηγή: protagon.gr)

Το ΕΝΔΙΣΥ προαναγγέλλει κατάθεση μήνυσης για τον λανθασμένο επανυπολογισμό

Για εμπαιγμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τους συνταξιούχους κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, με αφορμή τα ψίχουλα που δόθηκαν χθες, ενώ προαναγγέλλει την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον εισαγγελέα για τον λανθασμένο επανυπολογισμό 600.000 συντάξεων.

«Δύο χρόνια από την ψήφιση του νόμου Βρούτση, οι συνταξιούχοι περίμεναν να λάβουν τις πολυθρύλητες αυξήσεις στις συντάξεις τους. Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν για να δουν και τα αναδρομικά από αυτές τις αυξήσεις!

Δύο χρόνια υποσχέσεις, δύο χρόνια, τελικά, εμπαιγμός» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΕΝΔΙΣΥ, υπενθυμίζοντας ότι ενημέρωσε επανειλημμένες φορές με επιστολές τον πρωθυπουργό, τους βουλευτές και τον υπουργό Εργασίας, και αναγκάστηκε να κοινοποιήσει στον διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Δουφεξή εξώδικο που ανέλυε ότι στον πρώτο επανυπολογισμό του 2019 σε 600.000 περίπου συνταξιούχους δεν εφαρμόστηκε ο ν. 4387/16. Εχει ζητήσει, μάλιστα, από τους προαναφερόμενους να μην προχωρήσουν στον δεύτερο επανυπολογισμό με τον νόμο Βρούτση, εάν δεν διορθωθεί ο πρώτος.

Όπως είχε γράψει και η «δημοκρατία», αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο νέος επανυπολογισμός να μπει σε λανθασμένη βάση, με το ΕΝΔΙΣΥ να υποστηρίζει ότι «αν είχε εφαρμοστεί ο νόμος στον πρώτο επανυπολογισμό, αυτήν τη στιγμή θα μιλούσαμε για ουσιαστικές αυξήσεις σε μία μεγάλη ομάδα συνταξιούχων.

Επομένως θα μιλούσαμε και για πολύ μεγαλύτερα ποσοστά, που θα έφταναν έως και 30%, των παλαιών συνταξιούχων, οι οποίοι θα έβλεπαν χρήματα στην τσέπη τους και αυξήσεις στις συντάξεις τους».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αίσχος! Αυξήσεις πάνω από 50% σε είδη πρώτης ανάγκης την ώρα που ο Άδωνις...

Όσο ο Άδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει να παίζει το θέατρο του παραλόγου υποστηρίζοντας ότι το...

ΕΝΦΙΑ 2023: Τι να κάνουν οι ιδιοκτήτες για να πληρώσουν λιγότερο φόρο από τον...

Πότε καταφτάνουν τα νέα εκκαθαριστικά - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη στο Ε9

Νταβός: Οι ελίτ του πλανήτη γύρισαν και κάνουν μπίζνες

Στην εποχή της εξωπραγματικής ακρίβειας, του πληθωρισμού, της υγειονομικής και επισιτιστικής κρίσης και του...

Θα «αναστενάξει» -κι άλλο- η τσέπη μας: Νέα εκτόξευση τιμών σε βασικά προϊόντα –...

Την ώρα που η ακρίβεια… λεηλατεί τα νοικοκυριά, το ίδιο κάνουν και οι κερδοσκόποι «παίζοντας» με τις ποσότητες

Αυτά τα επιδόματα θα αυξηθούν από 1η Απριλίου

Όσα πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

Νέος ΕΝΦΙΑ: Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση

Η πρώτη προθεσμία στο Taxisnet

Τα 20 SOS για χωριστές δηλώσεις συζύγων!

Χωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν και φέτος οι έγγαμοι φορολογούμενοι.Την...

Η ακρίβεια βάζει ταφόπλακα στο «Εξοικονομώ»!

Η καθυστέρηση στην πίστωση των προκαταβολών, τα σχετικά χαμηλά ποσοστά επιδοτήσεων και η άνοδος των τιμών οδηγούν πολλούς δικαιούχους στην απόφαση να εγκαταλείψουν το «πράσινο» εγχείρημα 

Ο απίστευτος λόγος που χάνουν το επίδομα θέρμανσης χιλιάδες δικαιούχοι!

Σήμερα, Παρασκευή 13 Ιανουαρίου είναι η τελευταία ημέρα που έχουν στη διάθεσή τους οι...

Ο φορολογικός λογαριασμός του μήνα: Αυτές οι πληρωμές πρέπει να γίνουν

Τι γίνεται με την επιστρεπτέα στις επιχειρήσεις που δεν τήρησαν τους όρους της νομοθεσίας

Η κυβέρνηση ανακοινώνει πτώση πληθωρισμού ενώ η ακρίβεια «καλπάζει»!

Σε «ανάμενα κάρβουνα» οι καταναλωτές για το αυξανόμενο κόστος ζωής

ΟΟΣΑ: Στην Ελλάδα οι ακριβότερες χονδρικές τιμές ρεύματος τη διετία 2021-2022

Τις υψηλότερες τιμές χονδρικής ρεύματος ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ και από τις υψηλότερες...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συγκίνησε ο Παύλος στον επικήδειο: «Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα» – Ξεκίνησε η πομπή για το Τατόι

«Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνος, ζήτω ο βασιλιάς» φώναζε ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τη Μητρόπολη

Δημοσκόπηση: Ποια οικογένεια πιστεύετε ότι προβάλλει καλύτερα την Ελλάδα;

Ζούμε στην εποχή της εικόνας, οπότε αναπόφευκτα οι σκηνές...

Ναύπλιο: Εστιατόριο έδιωξε ομόφυλο ζευγάρι

Σε καταγγελία προχώρησε ομόφυλο ζευγάρι καθώς, όπως αναφέρουν, εκδιώχθηκαν...

Iζούμι Κοντιζά: Η κόρη του γνωστού σεφ είναι ότι πιο όμορφο θα δεις σήμερα

Πρεμιέρα κάνει σήμερα ο έβδομος κύκλος του MasterChef και...

Πατέρας δύο παιδιών ο λογιστής που βρέθηκε απαγχονισμένος – Πώς έγινε το έγκλημα στο Μοσχάτο

Η 47χρονη του έσπρωξε την καρέκλα και ο 50χρονος κρεμάστηκε - Τι είπε η ίδια στους αστυνομικούς

Ισόβια στη μάνα του 7χρονου Ανδρέα που κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου – Τα οστά του βρέθηκαν μέσα σε εργαλειοθήκη

«Καταπέλτης» ο εισαγγελέας: «Μια από τις πιο οδυνηρές υποθέσεις της καριέρας μου»

Διέσυραν τον πρωθυπουργό μας!

Ενώ ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωνε ότι η...

«Ντροπή σας αγράμματοι»: Έξαλλος ο Μπιμπίλας με τους δημοσιογράφους

Ο γνωστός ηθοποιός και πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας,...

Σφαγή Ντόρας – Κυριάκου για τον τέως Βασιλιά!

Ποιος είδε την Ντόρα και δεν την φοβήθηκε!Μαύρες μνήμες...

Πρωτοφανείς αποδοκιμασίες για Μενδώνη και Πικραμμένο στην κηδεία του τέως βασιλιά!

Μια πρωτοφανής κατάσταση δημιουργήθηκε μόλις λίγη ώρα πριν έξω...

NEWSROOM