28/10/2021

Εμπαιγμός! Μόλις 8 ευρώ τον μήνα τα αναδρομικά στις συντάξεις

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Ψίχουλα ήταν τα πολυδιαφημισμένα ποσά στους συνταξιούχους - Χρησιμοποιούν ως άλλοθι τον νόμο Κατρούγκαλου, τον οποίο θα καταργούσαν!

Σε μεγάλη κοροϊδία και εμπαιγμό εξελίσσεται το «σίριαλ» των αναδρομικών για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που, ύστερα από πολυετή αναμονή, βρίσκονται από χθες μπροστά σε μια απίστευτη ψυχρολουσία…

Μάλιστα, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί δικαιολογίες που εξοργίζουν την κοινωνία -και ειδικά τους συνταξιούχους, που πλήρωσαν πολύ ακριβά τις μνημονιακές περικοπές- για να αιτιολογήσει τα αναδρομικά και τις αυξήσεις-πρόκληση που δόθηκαν τελικά σε όσους έχουν ασφάλιση άνω των 30 ετών.

Χθες, λοιπόν, καταβλήθηκαν από τον ΕΦΚΑ αναδρομικά ποσά ύψους 26.100.000 ευρώ σε 133.692 παλαιούς συνταξιούχους, έπειτα από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, κατ’ εφαρμογή του νόμου 4670/2020.

Επομένως, τα αναδρομικά για 24 μήνες (καθώς ο νόμος έχει ημερομηνία έναρξης εφαρμογής τον Οκτώβριο του 2019) ανέρχονται σε 195 ευρώ κατά μέσον όρο, δηλαδή 8 ευρώ τον μήνα ανά συνταξιούχο! Επιπλέον, οι αυξήσεις δεν δίνονται σωρευτικά όλες μαζί από φέτος, αλλά επιμερίζονται σε 5 ετήσιες δόσεις. Έτσι, οι συνταξιούχοι θα δουν τα 2/5 των αυξήσεων τους στα τέλη Οκτωβρίου και τα υπόλοιπα 3/5 μελλοντικά…

Ο λόγος είναι ότι, αν και η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου αποτελούσε βασική προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ., όχι μόνο ο βασικός του πυρήνας διατηρείται, αλλά χρησιμοποιείται ως άλλοθι από την κυβέρνηση για να κρατά καθηλωμένες τις συντάξεις.

Ακόμα χειρότερα, η κυβέρνηση θεώρησε σκόπιμο, για να θολώσει τα νερά, να εκδώσει χθες ανακοίνωση μέσω του ΕΦΚΑ με τίτλο «Καταρρίπτοντας τα fake news: Ποιοι πραγματικά δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις», όπου εξηγεί με ακρίβεια την τεράστια κοροϊδία απέναντι στους απομάχους της εργασίας.

Όπως παραδέχεται, «η μεγάλη προσωπική διαφορά «ροκανίζει» τα αναδρομικά σε 520.000 συνταξιούχους, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι για να μπορούν να δουν πραγματικές αυξήσεις και αναδρομικά στις τσέπες τους θα πρέπει πρώτα να έχουν υπερκαλύψει την προσωπική τους διαφορά».

Σύμφωνα πάντα με τον ΕΦΚΑ, «από τους 754.000 συνταξιούχους με αίτηση πριν από τον Μάιο του 2016 και με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, προκύπτει πως οι 520.000 διατηρούσαν μεγάλη προσωπική διαφορά και για αυτό δεν θα λάβουν αναδρομικά.

Υπενθυμίζεται πως η προσωπική διαφορά είναι η έμμεση λογιστική μείωση που έγινε στο ανταποδοτικό κομμάτι των περισσότερων συντάξεων, όταν αυτές επανυπολογίστηκαν με τα ποσοστά του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).

Όσο μεγαλύτερη ήταν η προσωπική διαφορά που καθορίστηκε από τον ν. 4387/2016 άλλο τόσο «ροκανίστηκε» και το ποσό των αναδρομικών και των αυξήσεων που προέκυψαν από τον ν. 4670/2020. Οι συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα πληρωθούν αυξήσεις στο τέλος Οκτωβρίου και αναδρομικά σήμερα, καθώς με αυτά καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος από την προσωπική τους διαφορά».

Εν ολίγοις, κυβέρνηση, υπουργείο Εργασίας και ΕΦΚΑ επιρρίπτουν την ευθύνη για την απάτη με τα αναδρομικά-ψίχουλα, που δίνονται βάσει του νόμου που ψήφισαν επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση τον Φεβρουάριο του 2020, στον νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

Πρόκειται για τον νόμο που πολεμήθηκε από τη Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή, ενώ τέθηκε στο στόχαστρο προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη σχεδόν από την πρώτη ημέρα ανάληψης της προεδρίας της Ν.Δ.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει βγει από τα Μνημόνια από το 2018 και ο ίδιος κυβερνά τη χώρα από τον Ιούλιο του 2019, όχι μόνο δεν κατήργησε τον νόμο Κατρούγκαλου, όπως είχε πολλάκις υποσχεθεί, αλλά τον χρησιμοποιεί ως άλλοθι για να κοροϊδέψει τους συνταξιούχους.

Τι έλεγε ο Μητσοτάκης για τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ

25 Αυγούστου 2018: «Η Ν.Δ. έχει ήδη επεξεργαστεί και θα εφαρμόσει ένα εντελώς νέο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, στο οποίο προφανώς δεν έχει καμία θέση ο νόμος Κατρούγκαλου. Ο νόμος αυτός θα καταργηθεί». (Συνέντευξη στα «Νέα»)

27 Φεβρουαρίου 2019: «Την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό και την αντικατάστασή του με ένα βιώσιμο σύστημα τριών πυλώνων, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας, προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών». (Πηγή: «Καθημερινή»)

7 Μαΐου 2019: «Στο αίτημα ενός εργαζομένου να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι ο νόμος τιμωρεί αυτούς που έχουν κολλήσει πολλά ένσημα». (Πηγή: protagon.gr)

Το ΕΝΔΙΣΥ προαναγγέλλει κατάθεση μήνυσης για τον λανθασμένο επανυπολογισμό

Για εμπαιγμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τους συνταξιούχους κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, με αφορμή τα ψίχουλα που δόθηκαν χθες, ενώ προαναγγέλλει την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον εισαγγελέα για τον λανθασμένο επανυπολογισμό 600.000 συντάξεων.

«Δύο χρόνια από την ψήφιση του νόμου Βρούτση, οι συνταξιούχοι περίμεναν να λάβουν τις πολυθρύλητες αυξήσεις στις συντάξεις τους. Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν για να δουν και τα αναδρομικά από αυτές τις αυξήσεις!

Δύο χρόνια υποσχέσεις, δύο χρόνια, τελικά, εμπαιγμός» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΕΝΔΙΣΥ, υπενθυμίζοντας ότι ενημέρωσε επανειλημμένες φορές με επιστολές τον πρωθυπουργό, τους βουλευτές και τον υπουργό Εργασίας, και αναγκάστηκε να κοινοποιήσει στον διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Δουφεξή εξώδικο που ανέλυε ότι στον πρώτο επανυπολογισμό του 2019 σε 600.000 περίπου συνταξιούχους δεν εφαρμόστηκε ο ν. 4387/16. Εχει ζητήσει, μάλιστα, από τους προαναφερόμενους να μην προχωρήσουν στον δεύτερο επανυπολογισμό με τον νόμο Βρούτση, εάν δεν διορθωθεί ο πρώτος.

Όπως είχε γράψει και η «δημοκρατία», αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο νέος επανυπολογισμός να μπει σε λανθασμένη βάση, με το ΕΝΔΙΣΥ να υποστηρίζει ότι «αν είχε εφαρμοστεί ο νόμος στον πρώτο επανυπολογισμό, αυτήν τη στιγμή θα μιλούσαμε για ουσιαστικές αυξήσεις σε μία μεγάλη ομάδα συνταξιούχων.

Επομένως θα μιλούσαμε και για πολύ μεγαλύτερα ποσοστά, που θα έφταναν έως και 30%, των παλαιών συνταξιούχων, οι οποίοι θα έβλεπαν χρήματα στην τσέπη τους και αυξήσεις στις συντάξεις τους».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΠΕΚΑ: Αυτά τα επιδόματα θα πληρωθούν την Παρασκευή

Καταφτάνουν τα πολυαναμενόμενα επιδόματα για χιλιάδες δικαιούχους. Την ερχόμενη Παρασκευή 29 Οκτωβρίου ο ΟΠΕΚΑ...

Ωρολογιακή βόμβα της Eurostat στην οικονομία μας!

«Νάρκη» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας τοποθετεί το αιφνιδιαστικό αίτημα της Eurostat να εγγραφούν...

Έφυγε νύχτα ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου!

Σε διαδικασία αναζήτησης νέου διευθύνοντος συμβούλου βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας o Όμιλος...

Δασικά αυθαίρετα: Πώς να «σώσετε» τα ακίνητά σας, με… μόλις 250 ευρώ!

Δυνατότητα για «πάγωμα» προστίμων ή κατεδαφίσεων έχουν ιδιοκτήτες, σε περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται στους αναρτημένους ή κυρωμένους δασικούς χάρτες

«Εξοικονομώ 2021»: Στον «αέρα», επιτέλους, η πλατφόρμα του νέου προγράμματος

Έως και 50.000 κατοικίες αναμένεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά μέσω του προγράμματος «Νέο Εξοικονομώ», το...

Αντικειμενικές αξίες: Έρχεται αυτόματη e-αναπροσαρμογή

Ποιοι παράγοντες θα τις επηρεάζουν

Συνταξιούχος με e-shop δεν δήλωσε 1 εκατ. ευρώ!

Έξι απίστευτες παραβάσεις φοροδιαφυγής 1,7 εκατ. ευρώ

Προτάσεις-σοκ για την Ελλάδα από τον ESM

Οι εισηγήσεις για έλλειμμα και χρέος παραπέμπουν σε μνημόνιο

Ομολογία Χατζηδάκη για το φιάσκο με το 1555!

Ο τραγέλαφος συνεχίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα 1555.gov.gr...

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Καταφτάνουν τα ραβασάκια από την ΑΑΔΕ

Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να γυρίσουν πίσω τα ποσά που είχαν λάβει

Φοροκαταιγίδα πάνω από 2 δισ. έως την Παρασκευή

Τα 850.000.000 ευρώ φτάνουν η 1η και η 2η δόση του ΕΝΦΙΑ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ: Αυτές οι πληρωμές θα γίνουν αυτή την εβδομάδα

Πώς και πώς περιμένουν να εισπράξουν οι δικαιούχοι επιδόματα και συντάξεις. Η καταβολή των...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σχιστό: Άγριος ξυλοδαρμός πυροσβεστών από Ρομά με λοστούς

Ρομά ξυλοκόπησαν άγρια πυροσβέστες οι οποίοι βρίσκονταν σε περιπολία...

Συγκλονίζει η Σοφία Μουτίδου: «Σήμερα η Φώφη, αύριο εγώ»

Με ένα καταιγιστικό κείμενο, η Σοφία Μουτίδου εκφράζει την...

Ανδρέας Τσούνης: Σπάραξε πάνω από το φέρετρο ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά (video)

Σύσσωμη η χώρα θρηνεί τον αναπάντεχο χαμό της Φώφης...

Η δραματική προφητεία του Γιώργου Γεννηματά για την κόρη του Φώφη

Τι είχε δηλώσει για την κληρονομικότητα της ασθένειας, μερικά χρόνια πριν πεθάνει νικημένος από καρκίνο του πνεύμονα

Η 16χρονη Ευαγγελία μπήκε στο νοσοκομείο με πυρετό και πέθανε μετά από λίγες μέρες

Για ολιγωρία, αμέλεια και παραλείψεις κατηγορούν τους γιατρούς του...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

RAW HTML

TRENDING

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ