Κυριακή 16/5/2021

Τέλος του μήνα καταβάλλονται (επιτέλους) οι αυξημένες συντάξεις χηρείας! Τέλος Οκτωβρίου τα αναδρομικά

Το θέμα των συντάξεων χηρείας φαίνεται ότι λύνεται μετά από εγκύκλιο που καταργεί το όριο ηλικίας των 55 ετών που έθετε ο νόμος Κατρούγκαλου και από 17.5.2019 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου) ο επιζών σύζυγος συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη λόγω θανάτου ανεξάρτητα από την ηλικία του.

Το σημαντικό είναι ότι από την ίδια ημερομηνία το ποσοστό που δικαιούται ο επιζών αυξάνεται από 50%σε 70%. Δηλαδή οι δικαιούχοι θα λάβουν αύξηση έως 40% με τα κατώτατα όρια θα κυμαίνονται από 360 έως 384 ευρώ.

Με αυτό το δεδομένο στο τέλος Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν επιτέλους οι αυξημένες συντάξεις σε περίπου 60.000 δικαιούχους.

Τα αναδρομικά θα πιστωθούν στα τέλη Οκτωβρίου και θα αντιστοιχούν στις αυξήσεις τεσσάρων μηνών και συγκεκριμένα για το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2019, κατά το οποίο είναι σε ισχύ ο νέος νόμος.

Η καθυστέρηση οφειλόταν στη χρονοβόρα διαδικασία προσαρμογής του λογισμικού καθώς μπορεί οι διατάξεις για την αύξηση των συντάξεων χηρείας να ψηφίστηκαν το Μάιο από την προηγούμενη κυβέρνηση όμως δεν είχε προβλεφθεί εγκαίρως η τεχνική προσαρμογή.

Οι μειωμένες συντάξεις χηρείας που έχουν ήδη εκδοθεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου από τον Μάιο του 2016 έως το τέλος Ιουλίου ανέρχονται σε 57.522. Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται οι προσωρινές και οι εκκρεμείς, ενώ 1.894 είναι οι συντάξεις των παιδιών έως 24 ετών. Σύμφωνα με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, υπάρχουν και άλλες 24.000 εκκρεμείς αιτήσεις που αφορούν συντάξεις θανάτου και οι οποίες θα πρέπει επίσης να υπολογιστούν με βάση το νέο καθεστώς.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ