«Τσεκάπ» για το χρέος των νοικοκυριών

Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα έγκαιρης προειδοποίησης και διαχείρισης χρέους

Must Read

«Βουνό» έχουν μαζευτεί τα χρέη εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών, καθώς μετά τα 10ετή Μνημόνια ήρθε να προστεθεί η πανδημία, αλλά και το κύμα της ακρίβειας. Δάνεια σε τράπεζες και ξένα funds, χρέη σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους.

Το οικονομικό επιτελείο θέτει σε λειτουργία ένα νέο «εργαλείο», που θα «μετρά» τα χρέη κάθε οφειλέτη και θα του προτείνει λύσεις για τη διαχείρισή τους. Πρόκειται για την πλατφόρμα έγκαιρης προειδοποίησης οφειλετών και διαχείρισης χρέους, που ανήκει στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Μέσω αυτής της νέας πλατφόρμας οι πολίτες θα μπορούν να αναρτούν τις οφειλές τους προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και το εισόδημά τους και τις τρέχουσες δαπάνες διαβίωσης προκειμένου να τους προτείνεται λύση για τη διαχείριση των υποχρεώσεών τους, χωρίς να απειλούνται από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Μάλιστα, στη 12η μεταμνημονιακή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται πως η πλατφόρμα θα ξεκινούσε την πιλοτική λειτουργία της την 1η Δεκεμβρίου, ωστόσο για τεχνικούς λόγους έλαβε ολιγοήμερη παράταση για την έναρξή της.

Στην πράξη, ο εισπρακτικός μηχανισμός θα αποκτήσει μια εικόνα των οφειλετών προκειμένου να γνωρίζει πόσο «βαρύ» είναι το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ώστε να τους προτείνει μια βιώσιμη λύση. Ο μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης οφειλετών προβλέπει τρία διαφορετικά επίπεδα αφερεγγυότητας: χαμηλό, μέτριο και υψηλό.

Η διαδικασία

Το «τσεκάπ» των οφειλετών θα είναι εθελοντικό και όχι υποχρεωτικό. Οι ενδιαφερόμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) θα μπορούν να αναρτούν όλα τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα προκειμένου να τους δοθεί μια λύση στα συσσωρευμένα χρέη τους.

Συγκεκριμένα, ο ενδιαφερόμενος με την κατάθεση του αιτήματος δίνει την άδεια στην εποπτεύουσα Αρχή για την αναζήτηση, την πρόσβαση, τη συλλογή, την επεξεργασία και τη διασταύρωση δεδομένων που τον αφορούν προκειμένου να προσδιορίσει το επίπεδο του κινδύνου αφερεγγυότητας, να τον κατατάξει πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο οφειλέτη.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να επιλεγούν οι φορολογούμενοι που θα τους συμφέρει η πτώχευση, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην πλατφόρμα του νέου πτωχευτικού κώδικα ή στον εξωδικαστικό μηχανισμό που προβλέπει έως 240 δόσεις για χρέη προς το Δημόσιο (Εφορία, Ταμεία) και μέχρι 420 δόσεις για τραπεζικά δάνεια.

Σε περίπτωση που ένα νοικοκυριό καταταχθεί σε επίπεδο μέτριου ή υψηλού κινδύνου, δηλαδή να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, τότε θα μπορεί να απευθυνθεί σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών (ή Γραφείο Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών) της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Τα συγκεκριμένα Κέντρα, ύστερα από εξουσιοδότηση του οφειλέτη αποκτούν πρόσβαση στον συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μηχανισμό με σκοπό να του παράσχουν, χωρίς επιβάρυνσή του:

  • ενημέρωση για το νομικό πλαίσιο και τους όρους των συμβάσεων που έχει συνάψει αλλά και, γενικά, τις συμφωνίες ρύθμισης οφειλών για τα σχετικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του
  • συνδρομή για την κατανόηση των όρων ρύθμισης οφειλών που ενδεχομένως του προτείνονται (λαμβανομένων υπόψη των δυνατοτήτων του για αποπληρωμή και των αντίστοιχων για κατανόηση)
  • συνδρομή στην κατάρτιση οικογενειακού προϋπολογισμού με σκοπό, ιδίως, την τήρηση ρυθμίσεων αποπληρωμής των οφειλών του
  • συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με την οικονομική διαχείριση του νοικοκυριού του

Μπαράζ πλειστηριασμών για χρέη στις τράπεζες

Την ίδια ώρα έρχεται μπαράζ πλειστηριασμών, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες, που στην πλειονότητά τους αφορούν χρέη νοικοκυριών στις τράπεζες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πλειστηριασμοί προγραμματίζονται σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας, αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων κρίσεων που έχουν βιώσει οι πολίτες, τους «ψαλιδισμένους» μισθούς, αλλά και τη φοροκαταιγίδα που καλούνται να αντιμετωπίσουν κάθε χρονιά.

Από το 2018 έως και τον Νοέμβριο του 2021 είχαν ολοκληρωθεί σχεδόν 47.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ υπολογίζεται πως το 84,3% των πλειστηριασμών έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή από εταιρίες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια.
Από τους διεξαχθέντες πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν κινηθεί με εμπλοκή τραπεζών, το 75,7% ήταν εναντίον φυσικών προσώπων.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

Αξίζει να σημειωθεί ότι:

  • εντός του 2021 είχαν προγραμματιστεί 20.428 πλειστηριασμοί
  • από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τις 30 Ιουνίου 2022 αναμένεται να διεξαχθούν σχεδόν 5.076 πλειστηριασμοί
  • για το σύνολο του 2022 έχουν ήδη προγραμματιστεί να υλοποιηθούν 2.847 πλειστηριασμοί, κυρίως κατοικιών

Πρωταθλήτριες περιοχές στους πλειστηριασμούς είναι η περιοχή της Αττικής και συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας έχουν προγραμματιστεί για φέτος 5.635 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και επιπλέον 682 για το 2022. Στην ανατολική Αττική έχουν δρομολογηθεί φέτος 1.363 πλειστηριασμοί και 163 το ερχόμενο έτος, στη δυτική Αττική 781 το 2021 και 189 το 2022, ενώ στον Πειραιά και στα νησιά του Αργοσαρωνικού 819 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του έτους και επιπλέον 130 την ερχόμενη χρονιά.

Ψηλά στη λίστα βρίσκεται και η περιοχή της Θεσσαλονίκης με 2.229 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς το 2021 και 352 το 2022. Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως λόγω της πανδημίας είχαν παγώσει οι διαδικασίες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα του τρέχοντος έτους, με αποτέλεσμα να αναβληθούν αρκετοί πλειστηριασμοί, ωστόσο δεν φαίνεται να έχουν προγραμματιστεί εκ νέου για το 2022.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This