5+1 προγράμματα για τους ανέργους

Αυξήθηκε κατά 10% τον Νοέμβριο ο αριθμός των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ! Ποιες δράσεις «τρέχει» ο οργανισμός, που στις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκηρύξει ακόμα μία για 25.000 ωφελουμένους

Must Read

Μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εργασίας να… παριστάνουν ότι η ανεργία μειώνεται, βασιζόμενοι στις στατιστικές έρευνες της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που εκτιμά τον αριθμό των ανέργων σε περίπου 600.000 άτομα, ωστόσο ο αριθμός των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων φανερώνει τη σκληρή πραγματικότητα: Τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 10% σε μόλις έναν μήνα και ανέρχονται σε 1.091.618 άτομα. Ευτυχώς, όμως, παρά όσα επικοινωνιακά διατυπώνουν, οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται αφορούν τον πραγματικό αριθμό και όχι τους τίτλους των φίλιων μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Τα εν εξελίξει προγράμματα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ, που είναι ανοιχτά αυτή την περίοδο, είναι τα ακόλουθα:

Πληγέντες της απολιγνιτοποίησης

1) Ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 3.400 ανέργων, πρώην εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της απολιγνιτοποίησης στις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου: Ωφελούμενοι είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας των Π.Ε. Κοζάνης (ΚΠΑ2 Κοζάνης και Πτολεμαΐδας), Π.Ε. Φλώρινας (ΚΠΑ2 Φλώρινας και Αμυνταίου), καθώς και του ΚΠΑ2 Τρίπολης (για εγγεγραμμένους ανέργους του Δήμου Μεγαλόπολης), για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12-18 μήνες, το ποσοστό επιχορήγησης μισθού και εισφορών κυμαίνεται μεταξύ 75%-100%, ενώ το ποσό επιχορήγησης κυμαίνεται μεταξύ 700 και 933 ευρώ μηνιαία και 8.397-16.794 ευρώ συνολικά, ανάλογα με την κατηγορία του ανέργου και τον κλάδο της επιχείρησης όπου εργαζόταν. Στην επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται δώρα εορτών και επίδομα αδείας.

2) Ειδικό πρόγραμμα προεργασίας για 2.000 άνεργους νέους, ηλικίας 18-29 ετών, περιοχών των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης: Ωφελούμενοι είναι άνεργοι ηλικίας 18-29 ετών, οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας, εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για τουλάχιστον έναν μήνα στα ΚΠΑ2 Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, Αμυνταίου, Καστοριάς, Γρεβενών, Τρίπολης (Δήμων Τρίπολης, Γορτυνίας και Μεγαλόπολης), Σπάρτης (Δήμου Σπάρτης) και Καλαμάτας (Δήμων Καλαμάτας και Οιχαλίας). Η διάρκεια του προγράμματος είναι 7 μήνες και στους συμμετέχοντες καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

ΑμεΑ, απεξαρτημένοι

3) Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ): Ωφελούμενοι είναι άτομα με αναπηρία (AμεΑ) εγγεγραμμένα στο ειδικό μητρώο ανέργων ΑμεΑ και τα απεξαρτημένα άτομα από εξαρτησιογόνες ουσίες, τα αποφυλακισμένα, τα νεαρά παραβατικά άτομα ή τα νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, τα θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, τα διεμφυλικά πρόσωπα και τα θύματα εμπορίας ανθρώπων εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες, και το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης ανέρχεται στο 90% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, με ανώτατο όριο τα 800 ευρώ μηνιαίως. Για τις θέσεις μερικής απασχόλησης η επιχορήγηση ορίζεται στο 90%, με ανώτατο όριο τα 400 ευρώ μηνιαίως. Στην επιχορήγηση συμπεριλαμβάνονται και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, όπου καταβάλλονται.

Ανεργοι επιχειρηματίες

4) Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας: Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  •  Εχουν διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα από 1/1/2012 έως 31/10/2020.
  • Δεν έχουν μεταβιβάσει την επιχείρησή τους ή το μερίδιό τους σε επιχείρηση η οποία ανήκε σε συζύγους ή πρόσωπα α΄ ή β΄ βαθμού συγγένειας.
  • Δεν έχουν ασκήσει οποιαδήποτε επαγγελματική/επιχειρηματική δραστηριότητα από 1/11/2020 έως τη δημοσίευση της τροποποίησης υπουργικής απόφασης (27/4/2021).
  • Εχουν καταβάλει στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας τη μηνιαία εισφορά ύψους 10 ευρώ για τουλάχιστον ένα έτος ή την έχουν ρυθμίσει και είναι ενήμεροι με τους όρους της ρύθμισης

Επισημαίνεται ότι δεν δύναται να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι υποψήφιοι που ασκούσαν ίδια επιχειρηματική δραστηριότητα (κύρια ή δευτερεύουσα), με την προτεινόμενη στο επιχειρηματικό τους σχέδιο, κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την έναρξη της νέας. Η επιχορήγηση διαρκεί 12 μήνες, με 3μηνη δέσμευση, και το ποσό επιχορήγησης κυμαίνεται από 12.000 ευρώ (για ατομική επιχείρηση) έως 24.000 ευρώ (για επιχείρηση με τρεις δικαιούχους εταίρους). Μετά την ολοκλήρωση της 3μηνης δέσμευσης η διάρκεια μπορεί να επεκταθεί κατά 12 μήνες και το συνολικό ποσό της επιχορήγησης θα κυμανθεί από 20.000 έως 36.000 ευρώ.

Επιχορήγηση μισθού

5) Πρόγραμμα 9.200 δικαιούχων «Επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας»: Δικαιούχοι είναι οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το 3μηνο πριν από την αίτηση και δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 ευρώ τα προηγούμενα τρία χρόνια. Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι με εγκεκριμένη επιδότηση. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες και το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται στο 80% έως τα 830 ευρώ μηνιαία, ενώ συμπεριλαμβάνονται δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας.

Βγαίνει η προκήρυξη για την Κοινωφελή Εργασία

Θέμα ημερών θεωρείται η προκήρυξη του πολυαναμενόμενου νέου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για 25.000 ανέργους σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.

Ωφελούμενοι της δράσης, με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση, είναι Ελληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ιμβρο και Τένεδο, ή ομογενείς εξ Αιγύπτου, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας ούτε η συμπλήρωση ενός έτους από την απόκτηση αυτής, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ. 3832/1958), οι οποίοι ανήκουν σε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

α) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ,

β) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,

γ) μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ,

δ) άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα,

ε) άνεργοι ηλικίας άνω των 29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ,

στ) εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ,

ζ) άνεργοι δικαιούχοι «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος», εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ,

η) άνεργοι ενήλικες που συνεχίζουν να διαμένουν (μετά την ενηλικίωσή τους) σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ν. 4538/2018), εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων κατόπιν χορήγησης της συναφούς βεβαίωσης από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This