Η εστίαση εκπέμπει νέο SOS και ζητά επειγόντως μέτρα ενίσχυσης

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου, από τον Νοέμβριο ο κλάδος λειτουργεί υπό το καθεστώς mini lockdown και την απειλή λουκέτων

Must Read

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας βρίσκονται χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης, ενώ χωρίς καμία στήριξη μένουν όσοι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι νοσούν από κορωνοϊό. Αυτό επισημαίνουν ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ζητώντας μέτρα ενίσχυσης από την κυβέρνηση.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της εστίασης, ο κλάδος από τον περασμένο Νοέμβριο λειτουργεί υπό το καθεστώς ενός mini lockdown χωρίς να λαμβάνει την παραμικρή στήριξη, με συνέπεια χιλιάδες επιχειρήσεις να βρίσκονται σε τρομερά δυσχερή θέση. Χαρακτηρίζουν αναγκαίο να ληφθούν μέτρα όπως η επιδότηση ενοικίου για όσο καιρό ισχύουν μέτρα που περιορίζουν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεών τους, η δυνατότητα αναστολών εργασίας για όσο καιρό ισχύουν περιοριστικά μέτρα, η δυνατότητα ρυθμίσεων με ευνοϊκούς όρους σε ΕΦΚΑ, δήμους και Εφορία και μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες.

Επίσης, τη διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, την επιδότηση εργασιακού και ασφαλιστικού κόστους για όσους εργαζομένους και επιχειρηματίες απέχουν από την εργασία τους συνεπεία του κορωνοϊού, αλλά και την επανατοποθέτηση στην αγορά με ευνοϊκούς όρους τυχόν αδιάθετων κονδυλίων προγραμμάτων στήριξης.

Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης θεωρεί απαραίτητη την αναστολή του μέτρου της απαγόρευσης μουσικής, τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και τον διαχωρισμό των ΚΑΔ προκειμένου να αποφεύγονται τα οριζόντια μέτρα, αλλά και να μη μένουν εκτός προγραμμάτων στήριξης χιλιάδες εργαζόμενοι. «Κύριοι της κυβέρνησης, ο κλάδος μας συνολικά, αλλά κυρίως χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σας απευθύνουν ύστατη κραυγή αγωνίας. Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και –επιτέλους- πράξτε τα αυτονόητα», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του.

Επίδομα νόσησης για εμπόρους

Η ΕΣΕΕ, από την πλευρά της, απέστειλε επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς, εξηγώντας ότι δεν λαμβάνεται καμία πρόνοια για την απώλεια εισοδήματος που έχουν όταν νοσούν οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, οι οποίοι στον κλάδο του εμπορίου ξεπερνούν τις 140.000. O αυτοαπασχολούμενος έμπορος που σήμερα αναγκάζεται επειδή βρέθηκε θετικός στον Covid-19 να κλείσει το κατάστημά του και να απωλέσει έσοδα τουλάχιστον πέντε ημερών, δεν λαμβάνει κανένα χρηματικό βοήθημα για την έστω και μερική αναπλήρωση των απωλειών του.

«Πρόκειται για μία κραυγαλέα παράλειψη της Πολιτείας, την ώρα μάλιστα που ο εμπορικός κόσμος αγωνιά για την οικονομική του επιβίωση και ταυτόχρονα νιώθει τον κλοιό της πανδημίας να απειλεί ακόμη και τη ζωή του», σημειώνει η ΕΣΕΕ, ζητώντας να θεσπιστεί ειδικό επίδομα ασθενείας για τους νοσούντες από Covid-19 αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, το οποίο μπορεί να χορηγείται από τον ΕΦΚΑ ή από τον ΟΑΕΔ. Προτείνει ο υπολογισμός του ειδικού επιδόματος να γίνει στη βάση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού ή του Εθνικού Διάμεσου Μισθού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This