Οκτώ εισηγμένες στα πρόθυρα της χρεοκοπίας

Σε δεινή κατάσταση Μπουτάρης, Sato, Bαράγκης, Υalco, Γ.Ε. Δημητρίου, Bαρβαρέσος, Dionic και MLS!

Must Read

Κινήσεις διάσωσης για να μη χρεοκοπήσουν οκτώ εισηγμένες επιχειρήσεις (MLS, Sato, Bαράγκης, Γ.Ε. Δημητρίου, Υalco, Bαρβαρέσος, Dionic, Μπουτάρης) εξελίσσονται αυτό το διάστημα, με τη βασική λύση να είναι η εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών, έπειτα από συνεννόηση με τις πιστώτριες τράπεζες.

  • Μπουτάρης & Υιός.

Ρόλο «λευκού ιππότη» για τη διάσωση της ιστορικής οινοποιίας με τη συνδρομή και της Premia Properties επιχειρεί να αναλάβει η σουηδική Sterner Stenhus του ομογενούς επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη. Εφόσον οι σχετικές συζητήσεις στεφθούν με επιτυχία, η μεν Sterner Stenhus θα αποκτήσει μετοχική συμμετοχή και διοικητικό ρόλο στην Μπουτάρης, η δε Premia Properties θα αποκτήσει το σύνολο των ακινήτων της οινοποιίας.

Μπουτάρης & Υιός

H Premia θα εισπράττει ενοίκια από την εταιρεία που θα προκύψει μετά τη διαδικασία εξυγίανσης της Μπουτάρης, τα οποία ετησίως υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σε επίπεδο μεγαλύτερο του 1.000.000 ευρώ. Παράλληλα, θα αποκτήσει πρόσβαση και σε ακίνητα σημαντικού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως, για παράδειγμα, εκτάσεις στη Σαντορίνη και την Κρήτη.

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν και άλλα ακίνητα της εταιρίας, όπως π.χ. η έδρα της στο Πικέρμι και το οινοποιείο της Νάουσας, που είναι από τα μεγαλύτερα του είδους του. Η Μπουτάρης διαθέτει επίσης ακίνητο και στην περιοχή της Νεμέας.

Στα δικαστήρια

  • Βαράγκης, Sato.

Tην απόφαση των δικαστηρίων αναμένουν οι δύο εισηγμένες, που είναι υπερχρεωμένες και προσμένουν την είσοδο νέων αγοραστών σε περίπτωση που εγκριθούν δικαστικά τα σχέδια εξυγίανσης που έχουν υποβάλει οι διοικήσεις τους, σε συμφωνία με την πλειοψηφία των πιστωτών τους. Στην ουσία, τα σχέδια προβλέπουν τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους σε τρίτες εταιρίες διαφορετικών μετοχικών συμφερόντων.

Βαράγκης
  • Γ.Ε. Δημητρίου.

Σε αυτήν την περίπτωση, μια πιθανή δικαστική έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης δίνει τη δυνατότητα στην εισηγμένη εταιρία (που βρίσκεται εδώ και περίπου δύο χρόνια εκτός διαπραγμάτευσης) να συνεχίσει η ίδια τη δραστηριότητά της και στους μετόχους της την ελπίδα ότι σε βάθος χρόνου θα μπορούσαν να ανακτήσουν ένα σημαντικό τμήμα της αρχικής τους επένδυσης.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει μεγάλο «κούρεμα» και επιμήκυνση υποχρεώσεων, σε συνδυασμό με αύξηση κεφαλαίου που θα καλύψει η Quest Holdings, αποκτώντας παράλληλα και την πλειοψηφία των μετοχών της εισηγμένης.

«Κούρεμα» δανείων

  • Yalco.

Βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με στόχο την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων της εταιρίας (που θα περιλαμβάνει και «κούρεμα» δανείων) μέσα από τη χρήση της ακίνητης περιουσίας. Η ολοκλήρωση μιας τέτοιας προσπάθειας θα έδινε τη δυνατότητα στη διοίκηση της Yalco να επικεντρωθεί στην ανάταξη των λειτουργικών της επιδόσεων.

  • Βαρβαρέσος.

Σε δεινή οικονομική θέση βρίσκεται η διοίκηση της νηματουργίας Βαρβαρέσος, προκειμένου μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες να υποβάλει σχέδιο εξυγίανσης με σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών της. Η διοίκηση της Βαρβαρέσος βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, πράγμα που δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η βορειοελλαδίτικη εταιρία, με αρνητικά ίδια κεφάλαια, καθαρό δανεισμό 14.500.000 και υπόλοιπο 18.000.000 προς τη ΔΕΗ, έχει αποκτήσει ολιγόμηνη προστασία έναντι των πιστωτών της, λόγω δικαστικής αίτησης λήψης προληπτικών μέτρων που υπέβαλε πρόσφατα. Η τρέχουσα κατάσταση για τη Βαρβαρέσος είναι ιδιαίτερα δυσχερής, καθώς, μεταξύ άλλων, στις 30 Ιουνίου του 2021 εμφάνιζε αρνητικά ίδια κεφάλαια (-13.600.000 ευρώ), καθαρό χρέος προς τις τράπεζες 14.500.000 ευρώ και ένα ανεξόφλητο υπόλοιπο προς τη ΔΕΗ ύψους 18.400.000 ευρώ.

Εξίσου επώδυνο στοιχείο είναι ότι η εταιρία, λειτουργώντας σε ένα περιβάλλον ελλιπούς ρευστότητας και έντονης αβεβαιότητας, δεν είχε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τη θετική περυσινή συγκυρία για τον κλάδο της νηματουργίας (αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό, διευρυμένα περιθώρια κέρδους λόγω των εξελίξεων στις τιμές βάμβακος και νήματος), με αποτέλεσμα οι ζημίες να συνεχίζονται και τα προβλήματα να διογκώνονται μήνα με τον μήνα.

  • Dionic.

Βρίσκεται σε εξίσου δυσχερή θέση, και με την πάροδο του χρόνου -και χωρίς να διαφαίνεται συμφωνία αναδιάρθρωσης με τις πιστώτριες τράπεζες- βλέπει τις επιδόσεις της να μειώνονται, τα χρέη της να διογκώνονται και τα ίδια κεφάλαιά της να καθίστανται ολοένα και περισσότερο αρνητικά.

Σύμφωνα με την έκθεση της διοίκησης για τα πεπραγμένα το 2021, «πρέπει να τονιστεί ότι εάν δεν υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησης, ως κεφάλαιο κίνησης, δεν είναι εφικτή η αναστροφή της πορείας των οικονομικών μεγεθών. Για τον όμιλο, ανεξάρτητα από τη μελλοντική εξέλιξη της πανδημίας, με δεδομένη τη χρηματοοικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, είναι επιτακτική η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας αναχρηματοδότησης ή αναδιάρθρωσης των τραπεζικών δανειακών υποχρεώσεων».

Στη Βουλή οι καταγγελίες για τις πρακτικές της MLS

Ο βασικός μέτοχος της MLS Πληροφορικής, Γιάννης Καματάκης

Πρακτικά δεν υπάρχει ουδεμία πρόοδος στο εγχείρημα διάσωσης της MLS Πληροφορικής, όμως οι πρακτικές της εταιρίας του ιδρυτή και βασικού μετόχου Γιάννη Καματάκη έφτασαν μέχρι τη Βουλή. Σε ερώτηση που κατατέθηκε προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων γίνονται σοβαρές καταγγελίες για την ασυνεπή στάση της εταιρίας απέναντι σε εργαζομένους της.

Γίνεται λόγος για εξώθηση σε παραίτηση της πλειονότητας των εργαζομένων, για μη καταβολή αποζημιώσεων και δεδουλευμένων, για πληρωμές μόνο του τμήματος του μισθού που αντιστοιχεί στο ποσό του προγράμματος «Συν-Εργασία» και άλλα πολλά. Μάλιστα, γίνεται λόγος για την υποβολή μηνύσεων από ομάδα εργαζομένων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This