Τον δρόμο για τη Βουλή αναμένεται να πάρουν σήμερα τα κρίσιμα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν τον νέο ΕΝΦΙΑ, αλλά και το πλαίσιο για τη στήριξη ευάλωτων οφειλετών.
Πρόκειται για υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών για το κλείσιμο της 13ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, που αναμένεται «κλειδώσει» και τυπικά στο
σημερινό Eurogroup. Τα σχέδια νόμου αφορούν τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά επιπλέον 13%, με στόχο την ελάφρυνση των εκκαθαριστικών κατά 350.000.000 ευρώ, αλλά και το νέο πλαίσιο για τη στήριξη ευάλωτων οφειλετών, το οποίο προβλέπει κρατική επιδότηση από 70 έως 210 ευρώ για να ανασταλεί η διαδικασία πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών για χρονικό διάστημα 15 μηνών.
Πάνω από 5.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν μικρότερο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ το 2022, με βάση όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα «αποκαλύψει», με την κατάθεση του τελικού νομοσχεδίου, όλους τους συντελεστές υπολογισμού του νέου φόρου. Μάλιστα, θα είναι κατά μέσο όρο μειωμένος 13%, ενώ ελαφρύτερα εκκαθαριστικά θα λάβει το 80% των ιδιοκτητών ακινήτων.
Συγκεκριμένα, με βάση τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών: Μικρότερο εκκαθαριστικό θα λάβουν σχεδόν 5.000.000 φορολογούμενοι, εκ των οποίων 2.200.000 ιδιοκτήτες θα δουν μείωση άνω του 20% και 900.000 πάνω από 30%. Αύξηση θα δει το 6% των φορολογουμένων, που στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης ή βρίσκονται σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, 3 στους 100 ιδιοκτήτες θα δουν αύξηση έως 50 ευρώ, ενώ άλλοι τόσοι θα λάβουν «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σε σχέση με πέρυσι. Περίπου το 14% των φορολογουμένων δεν θα δει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ. Μία από τις πλέον σημαντικές αλλαγές του φετινού ΕΝΦΙΑ θα είναι η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα και η ενσωμάτωσή του στον βασικό φόρο. Σημειώνεται πως ο συμπληρωματικός φόρος έως και σήμερα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας ενός ιδιοκτήτη εφόσον η αξία του ξεπερνούσε τα 250.000 ευρώ. Από τον έξτρα φόρο απαλλάσσονται πλέον τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ακίνητο έως 400.000 ευρώ και θα επιβάλλεται στο εξής ανά ακίνητο και όχι στο σύνολο της περιουσίας.
Στη Βουλή θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο που αφορά τη στήριξη των ευάλωτων οφειλετών, μέσω ενός προγράμματος «γέφυρα» με την υποστήριξη του κράτους, με μια κρατική επιδότηση από 70 έως 210 ευρώ (ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού). Το πλαίσιο αφορά το νέο πτωχευτικό νόμο, με τον οποίο τα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν πτώχευση, προκειμένου να απαλλαγούν από τα χρέη τους, χάνοντας όμως και την πρώτη κατοικία τους.
Το πλαίσιο, όμως, δεν θα τύχει ευρείας αποδοχής, αφού έως σήμερα σχεδόν 2.000-3.000 οφειλέτες έχουν δηλώσει στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους ότι προτίθενται να πτωχεύσουν όταν ιδρυθεί ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών.
Μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας (που τοποθετείται πλέον για το Μάρτιο του 2023, αντί για τον τρέχοντα μήνα), μέσω της οποίας θα επιλεγεί ο ιδιώτης που θα συστήσει τον φορέα, ενεργοποιείται ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών.