Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ – Αναλυτικά η διαδικασία υποβολής

Όσοι πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που τούς αναλογεί, εξακολουθούν να δικαιούνται την έκπτωση 3%

Must Read

Εννέα εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να προβούν το συντομότερο δυνατό στην υποβολή φορολογικής δήλωσης για το 2023, καθώς η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βρίσκεται πλέον «στον αέρα».

Θυμίζουμε πως, από φέτος η μορφή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στο myaade αλλάζει, βάσει του ανανεωμένου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, με τους φορολογούμενους να μπορούν να υποβάλλουν την δήλωση των στοιχείων εισοδήματός τους μέχρι και την Παρασκευή 26 Ιουλίου. Ειδικότερα, για πρώτη φορά φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρουν προσυμπληρωμένους μία σειρά από κωδικούς, ενώ όσον αφορά στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ακόμα και να μην υποβάλλουν δήλωση, θα το πράξει η ΑΑΔΕ στη θέση τους.

Οι δόσεις πληρωμής του φόρου παραμένουν, πάντως, ως έχουν, με την πρώτη δόση να πρέπει να έχει εξοφληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2024 και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025, με όσους πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο, να εξακολουθούν να δικαιούνται την έκπτωση 3%. Η αναλυτική διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης, από τη στιγμή που ο κάθε φορολογούμενος εισέρχεται με τους κωδικούς του Taxisnet μέσω gov.gr στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, έχει ως εξής:

  • επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης
  • επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ. Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.)
  • συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση (η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης)
  • συμπληρώνω το έντυπο Ε1 (σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη ΔΟΥ)
  • ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης
  • υποβάλω τη δήλωση
  • εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου

Την είδηση της έναρξης των δηλώσεων είχε προαναγγείλει νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, ενώ από την αρχή της εβδομάδας η ΑΑΔΕ «έτρεχε» τις διαδικασίες, για να μπορέσει να ξεκινήσει η υποβολή όσο το δυνατόν νωρίτερα.

«Αυτό που κάνουμε φέτος και είναι μια πιστεύω πολύ θετική χειρονομία, είναι ότι τείνουμε ένα χέρι εμπιστοσύνης στους λογιστές και στους φορολογούμενους που κάνουν τις δηλώσεις τους μόνοι τους. Δηλαδή λέμε ότι επειδή ακριβώς, εθιμικά γιατί δεν υπάρχει στον νόμο, ανοίγουμε κάθε χρονιά 31 Μαρτίου περίπου, αλλά φέτος, επειδή είχαμε να νομοθετήσουμε την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων για λογαριασμό του φορολογούμενου, μια σημαντική καινοτομία, και πήρε αυτό κάποιες μέρες, ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, πήρε ΦΕΚ τη Δευτέρα και συνεπώς η ΑΑΔΕ για να κάνει τις προσαρμογές έπρεπε να περιμένει την ψήφιση αυτή. Αυτές τις μέρες που πήραμε μέσα στον Απρίλιο, τις δίνουμε προκαταβολικά μέσα στον Ιούλιο. Άρα η προθεσμία που ήταν για 30 Ιουνίου θα πάει 25-26, όσες μέρες έχουμε πάρει από τον Απρίλιο. Και με αυτόν τον τρόπο λέμε ότι εμείς αναγνωρίζουμε τις δικές μας υποχρεώσεις. Δίνουμε αυτές τις μέρες και από την άλλη περιμένουμε να αναγνωριστεί η ευθύνη των λογιστών και των φορολογουμένων και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αυτή μέσα στους χρόνους που δίνουμε, γιατί δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Άρα θα πάει μέχρι 25 Ιουλίου τελευταία μέρα και μέχρι 31 Ιουλίου να πληρωθεί η πρώτη δόση και για οκτώ δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο», τόνισε ο υφυπουργός στην ΕΡΤ, μιλώντας για τις  φετινές φορολογικές δηλώσεις.

  • Δείτε τις δηλώσεις Θεοχάρη:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This