Τροπολογία του Υπ. Περιβάλλοντος: Μπαίνει πλαφόν στα μπόνους δόμησης, «ψαλίδι» σε ορόφους

Must Read

Όρια στα μπόνους δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού θέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τροπολογία που αναμενόταν να κατατεθεί αργά χθες το βράδυ στη Βουλή. Το ΥΠΕΝ «ψαλιδίζει» τους ορόφους των κτιρίων, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«H ρύθμιση θα μειώνει την αδυναμία του ΝΟΚ, που σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούσε σε επιπλέον ύψος, αλλάζοντας την κατηγορία, με αποτέλεσμα το κτίριο να παίρνει τελικά πολύ παραπάνω μέτρα. Επίσης, βάζουμε κάποιους κανόνες. Στις πυκνοδομημένες, για παράδειγμα, περιοχές θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία του ύψους και έχουν νόημα, ενώ στις αραιοκατοικημένες πρέπει να είναι κανείς πιο συγκροτημένος» εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει την κατάργηση της συνδυαστικής εφαρμογής των κινήτρων του ΝΟΚ, ενώ ταυτόχρονα θα βάζει όριο στο πόσο θα μπορούν να «ψηλώνουν» τα κτίρια. Επί της ουσίας, θα υπάρχει ένας κλιμακωτός συντελεστής ο οποίος θα καθορίσει τα ύψη, ανάλογα με την περιοχή. Το όριο των δύο μέτρων θα ισχύει για όλες τις περιοχές όπου ο συντελεστής δόμησης δεν υπερβαίνει το 0,8, ενώ θα είναι υψηλότερο για περιοχές και συνοικίες στις οποίες ισχύει μεγαλύτερος συντελεστής δόμησης.

Ο ΝΟΚ, όπως ίσχυε από το 2012, έδινε μπόνους ύψους 1 μέτρου για να δημιουργηθούν θέσεις πάρκινγκ σε πυλωτή, έως 2 μέτρα αν τα κτίρια στένευαν για να δημιουργηθούν πρασιές και φαρδιά πεζοδρόμια, χωρίς να αλλάζει ο συνολικός αριθμός των τετραγωνικών μέτρων της οικοδομής που θα χτιζόταν. Ομως, με τις τροποποιήσεις του κανονισμού, που έγιναν στις αρχές του 2023, το μπόνους ύψους κατά δύο μέτρα έφτασε στα πέντε μέτρα αν η οικοδομική άδεια προέβλεπε ότι το νέο κτίριο θα χτιστεί με ενεργειακές προδιαγραφές και θα χαρακτηριστεί «πράσινο», συν 5 μέτρα (2 όροφοι) αν έχεις roof garden.

Εν αναμονή της τροπολογίας, το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ επανέλαβε χθες την αντίθεσή του στην εφαρμογή των διατάξεων του ΝΟΚ. «Με δύο αποφάσεις του ίδιου του Συμβουλίου της Επικρατείας για μία ακόμη φορά κατοχυρώνεται η προέχουσα θέση των δήμων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, φυσικού, πολιτιστικού και οικιστικού, βάσει του Συντάγματος και της ισχύουσας νομοθεσίας. Το ΣτΕ αποφάνθηκε επίσης ότι είναι αδιανόητο να εισάγονται πολεοδομικές ρυθμίσεις ερήμην των ενδιαφερόμενων κατοίκων και Αρχών, ότι οι διατάξεις των άρθρων 10, 15, 19 και 25 του ΝΟΚ είναι αντισυνταγματικές και ότι σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η σωρευτική εφαρμογή τους. Αρα, πολύ ορθά, ορθότατα ασχολούνται οι δήμοι και αντιδρούν με την εφαρμογή των επίμαχων διατάξεων του ΝΟΚ και πολύ ορθά προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Και είναι μονόδρομος η κατάργηση των εν λόγω διατάξεων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This