Λογαριασμοί ρεύματος: Βήμα – βήμα η διαδικασία για τις… πολυπόθητες αποζημιώσεις

Περίπου 1,3 εκατομμύρια καταναλωτές υπολογίζεται πως θα λάβουν τα μεγαλύτερα ποσά ως επιδότηση

Must Read

Ένας περίπου μήνας απομένει για να ανοίξει η πλατφόρμα για την αναδρομική αποζημίωση των οικιακών καταναλωτών για τις πρόσθετες χρεώσεις που… εκτίναξαν στο θεό τους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς αυτό θα γίνει τον Ιούνιο.

Όπως έχει ανακοινωθεί, το ποσοστό επιδότησης αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, ήτοι το 95% των νοικοκυριών. Από αυτά, εκτιμάται ότι το 30% των καταναλωτών, δηλαδή περίπου 1,3 εκατομμύρια καταναλωτές, είναι εκείνοι που θα λάβουν τα μεγαλύτερα ποσά ως επιδότηση, καθώς είχαν κατανάλωση πάνω από 300 κιλοβατώρες, που δεν έχει επιδοτηθεί από το κράτος.

Σημειώνεται πως τo μέτρο της επιστροφής αφορά τους μήνες έκδοσης των λογαριασμών και όχι την περίοδο κατανάλωσης, όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σύμφωνα με το imerisia.gr.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Βήμα προς βήμα η διαδικασία

Θα αφορά συνολική αύξηση λογαριασμών ρεύματος από 30 ευρώ και άνω, ενώ η ελάχιστη αποζημίωση θα είναι από 18 ευρώ και η μέγιστη τα 600 ευρώ. Ο καταναλωτής δεν θα χρειάζεται να εισάγει τις χρεώσεις, αυτό θα γίνεται απευθείας από τις εταιρείες – παρόχους ενέργειας.

  • O καταναλωτής θα εισέρχεται στην πλατφόρμα, όπου θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία σύμφωνα με το Ε1, το ρολόι και το ποσοστό χρήσης.
  • Στη συνέχεια θα συναινεί στην ορθότητα των στοιχείων, ενώ, σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν είναι ορθά, θα προχωρά στην επικαιροποίηση τους.
  • Θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης, σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην εφορία η οικία ως πρώτη κατοικία.
  • Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές θα λάβουν επίδομα, εφόσον το δηλώνουν ως κύρια κατοικία (υπάρχει και εδώ η δυνατότητα διόρθωσης στοιχείων)
  • Πριν βγει από την πλατφόρμα, ο καταναλωτής θα δηλώνει το ΙΒΑΝ στο οποίο θα πιστωθούν εντός του Ιουνίου τα χρήματα που θα δοθούν από το κράτος.
  • Κατόπιν, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος, για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο: Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] x Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης x 60%.

Για παράδειγμα, εάν για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε αθροιστικά τα 1.300 ευρώ και η κρατική επιδότηση ήταν 500 ευρώ, επί των 800 ευρώ της επιβάρυνσης που απομένει, ο καταναλωτής θα λάβει έως 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Το κόστος της νέας παρέμβασης, με την απευθείας επιστροφή ποσού στους ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, υπολογίζεται στα 280 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This