Σε κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία! Ζοφερές προβλέψεις από την Παγκόσμια Τράπεζα

Στασιμοπληθωρισμός, ένα φαινόμενο που ο κόσμος δεν έχει δει από τη δεκαετία του 1970

Must Read

Η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) μείωσε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη για φέτος από 4,1% σε 2,9%, προειδοποιώντας ότι πολλές χώρες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν ύφεση.

«Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, του αυξανόμενου πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει το 2022», αναφέρει στο σημερινό δελτίο Τύπου.

Και προσθέτει: «Αρκετά χρόνια πληθωρισμού άνω του μέσου όρου και ανάπτυξης κάτω του μέσου όρου, είναι πλέον πιθανά, με δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες για τις οικονομίες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Είναι ένα φαινόμενο – στασιμοπληθωρισμός – που ο κόσμος δεν έχει δει από τη δεκαετία του 1970».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας, «για πολλές χώρες, η ύφεση θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί».

Το ίδρυμα είπε ότι μετά τη μείωση κατά το ήμισυ από το 5,7% το 2021, η ανάπτυξη θα παραμείνει στο 3% τόσο το 2023 όσο και το 2024, καθώς η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας επηρέασε τις επενδύσεις και το εμπόριο, η αδρανής ζήτηση από την πανδημία εξασθένησε και η πολιτικές υποστήριξης αποσύρθηκαν.

Η έκθεση τόνισε ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης μεταξύ 2021 και 2024 επρόκειτο να είναι διπλάσια από εκείνη της περιόδου μεταξύ 1976 και 1979. Η ανάκαμψη από τον στασιμοπληθωρισμό της δεκαετίας του 1970 απαιτούσε απότομες αυξήσεις στα επιτόκια στη Δύση, ανέφερε. Αυτά «έπαιξαν εξέχοντα ρόλο στην πυροδότηση μιας σειράς χρηματοοικονομικών κρίσεων στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες».

Σύμφωνα με την έκθεση, τόσο οι πλούσιες όσο και οι φτωχές χώρες θα πληγούν από την επιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά οι αναπτυσσόμενες και οι αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς είναι οι πιο ευάλωτες. Η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες προβλεπόταν να μειωθεί από 5,1% σε 2,6% φέτος, ενώ στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να μειωθεί από 6,6% σε 3,4%.

«Λίγο πάνω από δύο χρόνια αφότου ο Covid-19 προκάλεσε τη βαθύτερη παγκόσμια ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ξανά σε κίνδυνοΑκόμα κι αν αποφευχθεί μια παγκόσμια ύφεση, ο πόνος του στασιμοπληθωρισμού θα μπορούσε να επιμείνει για αρκετά χρόνια – εκτός και αν δρομολογηθεί σημαντικές αυξήσεις στην προσφορά», αναφέρει ακόμα η έκθεση.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις οικονομικές προοπτικές:

worldbank

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This