«Μπούμερανγκ» η αύξηση του ειδικού φόρου στα αλκοολούχα 

Έγινε πιο επικερδής η λαθραία διακίνηση

Must Read

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ φόρων χάνονται κάθε χρόνο από το «πάρτι» λαθραίας διακίνησης αλκοόλ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, ενώ σοβαρές είναι οι απώλειες της οικονομίας σε όρους ΑΕΠ και θέσεων εργασίας. H Ελλάδα διαθέτει εδώ και χρόνια τον υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.-27 (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης) και υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο γειτονικών και τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών.

Η αύξηση του ειδικού φόρου στα αλκοολούχα θεωρήθηκε ως εύκολη λύση ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων τα πρώτα και δυσκολότερα χρόνια των Μνημονίων (2009-2010), όμως αυτοί οι υπολογισμοί, περισσότερο από 10 χρόνια αργότερα, αποδεικνύεται ότι έχουν πέσει εντελώς έξω, καθώς η βαριά φορολογική επιβάρυνση το μόνο που έχει επιτύχει είναι να κάνει ακόμη πιο επικερδή τη λαθραία διακίνηση.

Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ σε νέα μελέτη («Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα: Συμβολή στην οικονομία και προοπτικές»), μεταξύ 2009 και 2021 οι νόμιμες πωλήσεις αλκοολούχων ποτών μειώθηκαν περίπου στο μισό. Ειδικότερα, η κλιμάκωση των συντελεστών του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά την περίοδο 2009-2010 οδήγησε στη μείωση της κατανάλωσης και την υποκατάσταση τμήματος της νόμιμης αγοράς από παράνομα αλκοολούχα ποτά, τάσεις που ενισχύθηκαν και από τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This