Ακίνητα: Νέα αύξηση τιμών σε πωλήσεις και ενοικιάσεις

Μεγαλύτερη ανοδική πορεία καταγράφεται σε προάστια της Αττικής, σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική

Must Read

Γενικότερη αύξηση των ζητούμενων τιμών τόσο στην πώληση όσο και στην ενοικίαση κατοικιών παρατηρείται το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με πέρυσι, με αυτή την ανοδική τάση να επιβεβαιώνεται, παρά τις λιγοστές περιπτώσεις μείωσης της μέσης ζητούμενης τιμής.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους σημειώθηκαν στον Πειραιά (11,9%), στον Δήμο Θεσσαλονίκης (11,7%), στον νομό Λάρισας (11,3%), στα νότια προάστια της Αθήνας (10,9%) και στη Χαλκιδική (10,8%). Οσον αφορά τη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας, μεγαλύτερες αυξήσεις για το ίδιο διάστημα υπήρξαν, μεταξύ άλλων, στο υπόλοιπο Αττικής (16,2%), στα ανατολικά προάστια της Αθήνας (14,3%), στον Πειραιά (11,1%), στα βόρεια προάστια της Αθήνας (9,1%), στα προάστιά του Πειραιά (6,9%) και τα νότια προάστια της Αθήνας (5,9%).

Ειδικότερα, στην Αττική συνεχίζεται και το δεύτερο τρίμηνο του 2022 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 η ανοδική τάση των τιμών ως προς τις κατοικίες που διατίθενται προς πώληση και ενοικίαση. Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI), που καταγράφει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων με βάση εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών, αρκετές περιοχές με τάση αύξησης της μέσης ζητούμενης τιμής εντοπίζονται στον Πειραιά και στα νότια προάστια της Αθήνας, στοιχείο το οποίο πιθανόν σχετίζεται με την αναβάθμιση των συγκεκριμένων περιοχών στο πλαίσιο αφενός της κατασκευής νέων σταθμών μετρό στον Πειραιά και αφετέρου της υλοποίησης έργων στη λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Αναλυτικά, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε επίπεδο πώλησης κατοικιών αφορούν περιοχές των νοτίων προαστίων της Αθήνας, όπως η Καλλιθέα (19,0%), το Μοσχάτο (16,3%), το Παλαιό Φάληρο (14,7%) και ο Αλιμος (15,8%). Ανοδική πορεία παρουσιάζεται και σε περιοχές του κέντρου, όπως το Παγκράτι (15,9%) και τα Σεπόλια (15,4%), των δυτικών προαστίων, όπως το Αιγάλεω (20,3%), των βορείων προαστίων, όπως η Αγία Παρασκευή (14,9%), καθώς και στο υπόλοιπο Αττικής, όπως η Ραφήνα (17,2%).

Οσον αφορά την ενοικίαση κατοικιών, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021 μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται σε περιοχές των βορείων προαστίων, όπως η Κηφισιά (17,9%) και η Νέα Ερυθραία (12,5%), των νοτίων προαστίων, όπως η Βάρη – Βάρκιζα (15,6%) και η Βουλιαγμένη (14,8%), στο κέντρο – λιμάνι του Πειραιά (14,7%) και στο Παγκράτι (14,1%).

Στις ακριβότερες περιοχές για αγορά κατοικίας, με βάση τη μέση ζητούμενη τιμή το δεύτερο τρίμηνο του έτους, περιλαμβάνονται κυρίως δήμοι των νοτίων προαστίων (Βουλιαγμένη, Βούλα, Αλιμος, Γλυφάδα και Ελληνικό), το ιστορικό κέντρο, η περιοχή του Λυκαβηττού, το Κολωνάκι και η Φιλοθέη. Στις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, τα Ανω Λιόσια, η Αγία Βαρβάρα, τα Ταμπούρια – Αγία Σοφία, καθώς και περιοχές στο υπόλοιπο της Αττικής, όπως ο Ωρωπός και η Σκάλα Ωρωπού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This